Gündem Türkiye’nin 10 başarılı genci seçildi

Türkiye’nin 10 başarılı genci seçildi

26.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin (JCI) düzenlediği ‘TOYP 2016 Türkiye’nin 10 Başarılı Genci’ yarışmasının kazananları belli oldu.

Türkiye’nin 10 başarılı genci seçildi

Uluslararası Genç JCI tarafından 1981 yılından beri düzenlenen, ‘Ten Outstanding Young Persons of the World’un Türkiye ayağı olan ‘TOYP-Türkiye’nin 10 Başarılı Genci’ yarışmasının ödül töreni, önceki akşam Akatlar Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Haberin Devamı

Projenin amacı, toplumsal gelişime katkısı bulunan gençlerin çalışmalarını görünür hale getirmek. Kendi kategorisinde fark yaratan adaylar, her yıl kasım ayında düzenlenen ’TOYP Ödül Töreni’nde ‘Türkiye’nin On Başarılı Genci’ olarak seçiliyor ve ‘TOYP Dünya Finali’ne katılma şansını yakalıyor. İş Dünyası, ekonomi, girişimcilik, siyaset, hukuk ve kamu yönetimi gibi pek çok kategoride verilen ödüllerin bu yılki sahipleri şöyle:

1-Gül Şerife Alcı

İsveç’in Stockholm şehrine bağlı Botkyrka Belediyesi’ne giren en genç meclis üyesi olan Alcı; Paris ve Kopenhag saldırıları, İsveç’teki camii ve sinagoglara düzenlenen saldırılar sonrasında toplu tepki vermek için ‘Cuma Halkası Sinagog’ eylemine hazırladı. Alcı, uluslararası alanda ses getiren eylemdeki çalışmaları nedeniyle ‘Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi’ kategorisinde birinci seçildi.

Haberin Devamı

2-Soner Hacıhaliloğlu

Bilgisayar mühendisi olan Hacıhaliloğlu, enerji yönetimi alanında Türkiye’nin ilk yerli firması Positive Energy’i kurdu. Binaların enerji kaybı ve giderlerini en aza indirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Bu projesiyle ‘Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik’ alanında ödüle layık görüldü.

3-Ahmet Naç

Öğretmenlik yapan Naç, içinde kütüphane ve sanat atölyesi bulunan, öğrencilere kendilerini geliştirmek için fırsatlar veren bir sınıf modeli tasarladı. Ayrıca taşınabilir spor salonu, müzik ve resim atölyeleri geliştirdi. ‘İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı’ dalında ödül aldı.

4-Halil Kayıkçı

İTÜ Uzay Mühendisliği öğrencisi Kayıkçı, geliştirdiği insansız hava aracı tasarımıyla uluslararası bir yarışmada Türkiye’yi temsil etti. NASA’ya astronotluk eğitimi almak için yollanan üç kişiden biri oldu. 2017’de gerçekleştireceği uçuşma ülkemizin ilk astronotu olacak. Kayıkçı, ‘Kişisel Başarı’ ödülü aldı.

5-Dr. Furkan Burak

Harvard Eğitim Hastanesi Mount Auburn’de obezite ve yeni diyabet ilaç stratejileri üzerinde çalışan Burak, yeni diyabet ilacı keşfiyle ‘Tıbbi Yenilik ve Buluşlar’ alanında ödüle layık görüldü. Burak’ın keşfi, diyabet ve obeziteye bağlı hastalıkların tedavisinde çığır açacak nitelikte.

Haberin Devamı

6-Murat Ömür Tuncer

Konservatuvar eğitimiyle eş zamanlı olarak bestecilik yapan Tuncer, Bilkent Üniversitesi Orkestra Şefliği programına burslu kabul edildi. Özel bir davetle dünyanın en iyi müzik akademilerinden Royal Conservatory of Music’e gitti. Broadway Tiyatrosu için eserler besteleyen müzisyen ‘Kültürel Başarı’ alanında ödüle lakıy görüldü.

7-Burak Güzeltürk

Nanobilim ve nanoteknoloji üzerine çalışmalar yürüten Güzeltürk, LED, lazer ve güneş pili gibi aletlerin enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen çalışmalar gerçekleştirdi. ‘Fen ve Teknik Gelişme’ alanında ödül alan mühendis, Stanford Ünüversitesi’nde araştırmalarına devam ediyor.

8-Hazal Dut

Yönetmen Dut, İhtiyaç Haritası projesiyle ‘İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet’ ödülünü aldı. Dut, ihtiyaç sahipleriyle destekçilerini online bir platformda buluşturuyor.

9-Engin Durgun

‘Bilimsel Önderlik’ ödülünü alan Durgun, temiz ve alternatif enerji kaynağı kabul edilen hidrojen enerjisi konusuna önemli katkılarda bulundu. 2 boyutlu malzemelerin uygulama alanları üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Haberin Devamı

10-Ahmet Kuzubaşlı

Kuzubaşlı, 23 yaşında ilk patenti için başvuruda bulundu. Bir şirket kuran mühendis, sulardaki bakterilerin analizi konusunda geliştirdiği çiple, analizlerin gerçek zamanlı ve yerinde yapılmasını sağladı. Bu projesiyle ‘İş Dünyası, Ekonomi ve Girişimcilik’ ödülünün sahibi oldu.