29.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Türkiye ile Suriye arasında bakan düzeyinde 11 yıl sonraki ilk resmi temas olan görüşmede 3 ülkenin istihbarat örgütlerinin başkanları da yer aldı. 3 + 3 formatındaki toplantıda mülteci sorunu, Suriye’deki kriz ve terör örgütlerine karşı ortak mücadele ele alındı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde MİT Başkanı Hakan Fidan ile dün Moskova’ya giderek, Rusya Federasyonu ve Suriye savunma bakanları ile bu ülkelerin istihbarat başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan; Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Rusya Federasyonu ve Suriye istihbarat başkanlarıyla Moskova’da bir araya gelmiştir. Toplantıda Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabaları ele alınmıştır. Yapıcı havada geçen toplantının sonucunda Suriye’de ve bir bütün olarak bölgede, istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalınmıştır” bilgisi verildi.
Ayaküstü sohbetten masada toplantıya
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ağustos ayında yaptığı açıklamada, Bağlantısızlar Toplantısı için gittiği Belgrad’da diğer bakanlar ile sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanı ile de ayaküstü kısa bir sohbet yaptığını söylemişti. Moskova’daki toplantı, bakan düzeyinde ayaküstü gerçekleşen bu temastan sonra bakan düzeyinde yüz yüze gerçekleştirilen ilk toplantı niteliğini de taşıdı.
Rusya’dan açıklama
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Moskova’daki Türkiye-Suriye-Rusya görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: “Suriye krizi, mülteci sorununun çözümü ve Suriye’deki aşırılık yanlısı gruplarla mücadelenin ortak çabaları tartışıldı. Toplantının ardından taraflar bu formatta yürütülen diyaloğun yapıcı niteliği, Suriye ve bölgedeki durumun bir bütün olarak daha da istikrara kavuşturulması amacıyla devam ettirilmesi ihtiyacına dikkat çekti.”