GündemTürkevi’nde Afrika rüzgârı esti

Türkevi’nde Afrika rüzgârı esti

26.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde düzenlenen “Afrika’nın Lezzetleri: Bir Kültür, Mutfak ve Dostluk Şöleni” ile “Afrika Yemek Kültürü” kitabının tanıtımı programlarına ev sahipliği yaptı.

Türkevi’nde Afrika rüzgârı esti

Programa; çeşitli ülkelerden cumhurbaşkanlarının eşleri, bakanlar, uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcileri ve medya kuruluşlarının yöneticileri katıldı. Misafirlerini tek tek karşılayan Emine Erdoğan, devlet başkanı eşlerine Afrika’nın ünlü içeceklerinden Fas çayı ikram etti. Program kapsamında Afrikalı kadınlar tarafından üretilen geleneksel Afrika el sanatları ürünleri Türkevi’nde sergilendi. Emine Erdoğan, Afrika kıtasına daha önce yaptığı ziyaretlerde en çok kıtanın olağanüstü çeşitliliğinden etkilendiğini kaydetti. Erdoğan “Afrika sofrasına misafir olduğunuzda, sunumundan pişirme tekniğine kadar her aşamasına sirayet etmiş eşsiz bir renklilikle karşılaşıyorsunuz. Envaiçeşit besleyici yerel ürünler, lezzeti artıran pişirme usulleri ve ruhu besleyen sunum çeşitleriyle her lokma sizi çok yönlü yolculuğa çıkarıyor. Bu edindiğiniz tecrübe o kadar özel hissettiriyor ki içinizde asırlara uzanan lezzetleri, hikayeleri ile birlikte sevdiklerinize ve çevrenize anlatma isteği uyandırıyor. İşte bu istek, 2018 yılında ‘Afrika Yemek Kültürü’ kitabı etrafında bizleri buluşturdu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Afrika Kültür Evi Derneği öncülüğünde, Afrikalı Büyükelçi ve Misyon Şefleri Eşleri Derneği katkılarıyla kitabın ilk baskısını 2019 yılında çıkardıklarını belirtti.

110 tarif var

Bu baskıda, kıtanın beş farklı bölgesinden 58 özgün yemek tarifine yer verdiklerini dile getiren Emine Erdoğan, “Bugün tanıttığımız yeni genişletilmiş versiyonunda ise tarif sayısını neredeyse iki katına çıkartarak 110’a yükselttik. Geleneksel reçeteleri, ardındaki insani birikimle ortaya koyarak, kitabın içeriğini daha da zenginleştirdik” dedi.

Emine Erdoğan, daha sonra BM Genel Sekreteri Çocuklara Yönelik Şiddet Özel Temsilcisi M’jid ile görüştü. Erdoğan, ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın eşi Jill Biden’ın ev sahipliğinde düzenlenen New York’ta lider eşleri buluşmasına katıldı.

Haberin Devamı

Malcolm X’in kızı Shabazz’ı kabul etti

Emine Erdoğan, New York’ta Malcolm X’in kızı Ilyasah Shabazz’ı kabul etti. Emine Erdoğan, görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere ver verdi: “Amerika tarihinde ırkçılıkla mücadelenin sembol ismi olan Malcolm X’in değerli kızı Ilyasah Shabazz ile Türkevi’nde bir araya geldik. Başkanlığını yürüttüğü Malcolm X ve Dr. Betty Shabazz Anıtı ve Eğitim Merkezi’nin çalışmalarını ele aldık. Merkezin, Şule Yüksel Şenler Vakfı ile ortak işbirliği alanları hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Malcolm X ile Şule Yüksel Şenler gibi iki mücadeleci ruhun dünyanın her yerinde gençlere rehber olmaya devam etmesini temenni ediyorum.”