24.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Milli Savunma Bakanlığı’ndan, yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Türkiye ile Rusya Federasyonunca gerçekleştirilen birleşik kara devriyesi faaliyeti, 22 Ağustos 2024’te 4 araç (2 Pars, 2 Kirpi-2) ve 24 personelin katılımı ile Barış Pınarı Harekat Bölgesi’nin doğusunda yeniden başlatılmıştır. Ülkemiz sınırlarının ve bölgedeki sivil halkın güvenliğinin sağlanması, Suriye’nin kuzeyinde istikrarın tesis edilmesi, Türkiye’nin ABD ve Rusya ile vardığı mutabakat gereği bölgeden çıkması gereken PKK/YPG-SDG terör örgütüne ait kontrol noktası, karargah ve askeri yapıların tespit edilmesi, terörle mücadelede Türk-Rus işbirliğinin sergilenmesi maksadıyla birleşik kara devriyesi faaliyetine müteakip dönemde devam edilmesi planlanmaktadır.”
Fırat Kalkanı’nın 8. yıldönümüne denk geldi
Türk-Rus ortak devriyesinin yeniden başlatılması, Türkiye’nin, DAEŞ başta olmak üzere Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine karşı düzenlediği ilk askeri harekat olan Fırat Kalkanı’nın 8. yıldönümün iki gün öncesine denk geldi. 24 Ağustos 2016’da başlatılan harekat, 216 gün sürmüş, 29 Mart 2017’deki MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiriyle de sona erdiği duyurulmuştu. 216 gün süren operasyonla Suriye’nin kuzeyindeki Cerablus, Çobanbey (RAİ) ve El Bab bölgelerinden DEAŞ terör örgütü temizlendi. 5 bin kilometrelik alanda icra edilen operasyonla PYD’nin Türkiye sınırındaki Afrin ve Kobani kantonlarının birleştirilmesi engellendi.
10 km’lik alanı incelediler
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus ve Türk birliklerin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke’de ortak devriye görevini yerine getirdiği belirtilerek, “Devriyelerin temel amacı bölgedeki durumu kontrol etmek ve silahlı çatışmanın yeniden başlamasını önlemekti. Bu amaçla Rus ve Türk askerleri (sınırdan) 10 kilometrelik bir alanda araziyi inceledi” denildi.