Gündem‘Türk dünyasının gücü birliğinde’

‘Türk dünyasının gücü birliğinde’

17.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara’daki zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşadığımız felakette Türk dünyası olarak sergilediğimiz dayanışmayı, birlik ve beraberliği hiçbir zaman unutmayacağız. Türk dünyası, tasada ve sevinçte bir olduğunu tekrar göstermiştir” dedi.

‘Türk dünyasının gücü birliğinde’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara  - Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Olağanüstü Zirvesi, ilk kez gözlemci üye KKTC’nin de katılımıyla Ankara’da yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Zirvemizi ‘birliğimiz gücümüzdür’ şiarıyla icra ediyoruz. KKTC’nin de aramıza katılmasıyla aile meclisimiz daha da güçlendi” dedi.

Haberin Devamı

Azerbaycan’ın teklifiyle dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım” teması ile düzenlenen olağanüstü zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile

gözlemci ülkeleri temsilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov iştirak etti.

Depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan Erdoğan özetle şunları söyledi:

TEK YÜREK TEK VÜCUT: Zirvenin düzenlenmesi için çağrıda bulunan can Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca teşkilatımızın gözlemci üyesi KKTC’nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da aramızda bulunmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Türk Dünyasının tek yürek tek vücut olduğunu en üst düzeyde bir kez daha göstermiş olacağız.

Haberin Devamı

AİLE MECLİSİMİZ GÜÇLENDİ: Zirvemizi birliğimiz gücümüzdür şiarıyla icra ediyoruz. KKTC’nin de aramıza katılmasıyla aile meclisimiz daha da güçlendi. Teşkilat olarak Kıbrıs Türk halkına güçlü ve kararlı desteğimizi somutlaştırdık. KKTC’nin tanınması ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin maruz kaldığı kısıtlamaların kaldırılması için mücadeleyi sürdüreceğiz.

İMKANLARI SEFERBER ETTİK: Felaketin yaralarını sarmakta olduğumuz bu zorlu süreci dayanışma ve iş birliği ile atlatacağımıza inanıyorum. Bugünkü istişarelerimizin Türk dünyasının afetlere hazırlık seviyesini artırması ve bu alanda iş birliğini güçlendirmesi bakımından faydalı olacağından eminim. Türk dünyası olarak birliğimiz gücümüzdür.

Büyük felaketin yaralarını sarmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Dost ve kardeş ülkelerin de desteğiyle deprem bölgemizi çok kısa sürede yeniden ayağa kaldıracağız. Türk dünyası yardıma ilk koşanlar arasında yer aldı. AB Komisyonu ve dönem başkanı İsveç tarafından 20 Mart’ta Uluslararası Bağışçılar Konferansı düzenlenecek. Bu uluslararası yardım faaliyetlerine de destek vereceğinizden şüphe duymuyorum.

Haberin Devamı

‘Türk dünyasının gücü birliğinde’

‘Dayanışmayı unutmayacağız’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara  - Cumhurbaşkanı Erdoğan, TDT Olağanüstü Zirvesi sonrası Külliyesi’nde düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:

TASADA SEVİNÇTE BİR: TDT ülkeleri 6 Şubat’ta yaşadığımız felaketin ardından yardım çağrımıza en hızlı cevap veren, en hızlı harekete geçen, acılarımızı en kalbi paylaşan dostlarımızın başında geliyor. Yaşadığımız felakette Türk dünyası olarak sergilediğimiz dayanışmayı, birlik ve beraberliği hiçbir zaman unutmayacağız. Zor günlerimizde yanımızda yer alan Teşkilatımızın dost ve kardeş devletlerinin halklarına canıgönülden teşekkür ediyorum. Türk dünyası, tasada ve sevinçte bir olduğunu bugün tekrar göstermiştir.

MAYISA KADAR 100 BİN KONTEYNER: Depremin ilk anlarından itibaren başlattığımız seferberliği şehirlerimizin yeniden inşa ve ihyası sürecinde de sürdürüyoruz. TOKİ vasıtasıyla ilk yıl 319 bin, toplamda ise 650 bin konutu hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz. Mayıs ayına kadar 100 bin konteyner kurarak yarım milyon depremzedemizi, daha iyi şartlarda barınabilecekleri bu alanlara taşıyacağız.

Haberin Devamı

TÜRK YATIRIM FONU: Türk Yatırım Fonu Kurucu Anlaşmasının imzalanması zirvemizin somut kazanımlarından biri olmuştur. Fon sayesinde KOBİ’lere, kalkınma projelerine, ulaştırma ve lojistik zincirlerine, altyapı projelerine, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımlara ve yenilenebilir enerji çalışmalarına destek sağlanacaktır. Tüm bu alanlarda firmaların finansmana erişimi kolaylaşacak, ayrıca bölge içi ticaret teşvik edilecektir. Türk Yatırım Fonu’nun Türk Dünyasında ekonomik bütünleşmeye de katkı sağlayacağına inanıyorum.

‘Türkiye dünyada sözü geçen bir ülke’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “Türkiye, sadece bölgede değil, tüm dünyada sözü geçen bir ülke haline gelmiştir.”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Kıbrıs Türk halkı, Türk dünyasının ayrılmaz parçasıdır. Sizlerden istirhamım haklı davamızda bizi desteklemenizdir.”

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev: “6 Şubat’ın TDT çerçevesinde ‘Kurbanları Anma ve Dayanışma Günü’ ilan edilmesini teklif ediyorum.”

Haberin Devamı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: “Türk devletleri, mükemmel bir birlik ve dayanışma gösterdi.”

Macaristan Başbakanı Orban: “Türk dünyası, Türk devletleri, kilit bir rol oynayacaktır.”

16 maddelik bildiri

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride şu ifadeler yer aldı:

TDT devlet başkanları, depremler nedeniyle Türk halkına taziyelerini bir kez daha iletti.
Yeniden inşada Türkiye ile dayanışma içinde olunacak.
Ulusal afet yönetim makamları arasındaki iş birliği güçlendirilecek.
TDT Sivil Koruma Mekanizması’nın kurulması için talimat verildi.
TDT üyeleri, Türk dünyasının birliğine katkılarından dolayı Erdoğan’a şüklarını sundu.