Gündem‘Türk devletleri anahtar konumunda’

‘Türk devletleri anahtar konumunda’

29.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bağımsız Türk devletleri; Asya, Avrupa ve Afrika’dan müteşekkil eski dünyanın tam merkezinde, doğudan batıya doğru uzanan bir eksen üzerinde gerek kuzey ile güney gerekse doğu ile batı arasında bir anahtar konumundadır” dedi.

‘Türk devletleri anahtar konumunda’

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12’nci Genel Kurulu TBMM Tören Salonu’nda yapıldı. Şentop, TÜRKPA Genel Kurulu’na katılan Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan meclis başkanlarını kendi kullandığı Togg ile Meclis’e getirdi.

Haberin Devamı

Açılışta konuşan Şentop, dünyada, askeri-siyasi tarihin en büyük Avrupalı stratejistlerinin, Türk halklarının yaşadığı coğrafyayı dünyanın kalbi olarak nitelendirdiklerini hatırlattı. Şentop, “Bizler, yaşadığımız coğrafyada eğer gerçek manada muktedir olamazsak, elbette dünyanın anahtarını ele geçirmek isteyen güçlerin mücadelesi halklarımızın kaderini çizecektir” ifadelerini kullandı. KKTC, TÜRKPA Konseyi’nin aldığı kararla TÜRKPA’nın gözlemci üyesi oldu. Şentop, Genel Kurul’da KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye söz verirken, “Genel Kurulumuza birçok defa misafir olarak katılan KKTC’yi sabah Asamble Konseyi’nde oy birliğiyle aldığımız karar neticesinde gözlemci üye olarak ağırlıyoruz” dedi.