GündemTurizmde devrim gibi adımlar attık

Turizmde devrim gibi adımlar attık

02.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

“İktidarımız döneminde turizmi stratejik bir alan olarak gördük ve devrim niteliğinde adımlar attık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 milyon olan turist sayısının geçen yıl 56 milyonu aştığını kaydetti.

Turizmde devrim gibi adımlar attık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul Beyoğlu’ndaki Rixos Tersane İstanbul’un açılış törenine katıldı. “İstanbul gayretlerimiz neticesinde hamdolsun bugün kültür ve kongre turizmi açısından dünyanın gözde destinasyonlarından biri haline geldi” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetleri döneminde pek çok uluslararası toplantıya İstanbul’da ev sahipliği yaptıklarını hatırlatarak, “Dünyanın dört bir ucundan devlet başkanlarını, bakanları, kendi alanında duayen isimleri İstanbul’umuzda ağırladık” dedi.

Haberin Devamı

‘Yatırımcının yanında olduk’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hükümet olarak bugüne kadar yatırımcılarımızın daima yanında olduk. Türkiye ekonomisine katkı yapan herkesi hüsnüniyetle destekledik. Sermayenin renklere ayrıldığı, sadece belli çevrelerin devletten destek bulduğu, hayatın her alanında olduğu gibi iş dünyasında da imtiyazlıların tahakküm kurduğu eski anlayışa son verdik. Her zaman şunu söyledik. Bizim için yerli, yabancı yatırımcı yoktur. Türk ekonomisine katma değer üreten yatırımcı vardır” diye konuştu.

Turizmde devrim

Turizmin birçok sektörü besleyen, destekleyen, zincirleme katma değer üreten yüksek istihdam oluşturan alanların başında geldiğini vurgulayan Erdoğan, “Turizm konusunda dünyanın en güçlü potansiyeline sahip ülkelerinden biriyiz. Sağlık turizmi, kültür turizmi, inanç turizmi, kış turizmi, doğa sporları gibi geniş bir yelpazede ciddi imkanlara sahibiz. Ancak sizin de bildiğiniz gibi yıllarca bu imkanları değerlendiremedik” dedi. 2002’den itibaren bu yanlış gidişi değiştirmeye karar verdiklerini belirten Erdoğan “İktidarımız döneminde turizmi stratejik bir alan olarak gördük ve devrim niteliğinde adımlar attık. Turizmi 12 aya yayma hedefimiz çerçevesinde sadece sahil turizmini değil tarih, inanç, kültür, doğa, sağlık, gastronomi gibi kritik alanlarda da vizyonel çalışmalar yürüttük” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Turizmde devrim gibi adımlar attık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış kurdelesini keserken otelin bu akşam ilk misafirlerini kabul edeceğini belirterek misafirlere iyi istirahatler diledi.

Hedef 60 milyon turist

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şunu büyük bir gururla ifade etmek isterim. Turizm için kullanılan ‘bacasız sanayi’ tanımlaması gerçek manasına ilk defa bizim dönemimizde kavuşmuştur” dedi. Turizm sektöründeki rakamları paylaşan Erdoğan, şunları kaydetti: “2002 yılında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı 13 milyon iken, 2023 sonunda bu sayı 56 milyon 700 bin kişiye ulaştı. 2002 yılında 8.5 milyar dolardan devraldığımız turizm gelirlerimizi 2023 yılında 56 milyar dolar sınırına getirdik. Geçen sene yakaladığımız ivmeyi 2024’ün ilk 6 ayında da sürdürdük. İlk 6 ayda ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 26 milyon 137 bine ulaşarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artış kaydetti.” Bölgemizde yaşanan krizlere, çatışmalara, gerilimlere rağmen iyi bir sezon olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “2024 yıl sonu için 60 milyar dolar turizm geliri, 60 milyon turist sayısı hedefimizi koruyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Teröristlerin cirit attığı yerlerde artık huzur var’

Türkiye’de artık güvenlik anlamında da bir endişe yaşanmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Teröristlerden temizlediğimiz dağları, yaylaları, vadileri milletimizle birlikte tüm insanlığın ziyaretine açtık. Bir dönem teröristlerin cirit attığı yerlerde artık huzur var, emniyet var, üretim, yatırım, ticaret var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizin giderek daha fazla turist çektiğini memnuniyetle müşahede ediyoruz.”

Selman ile İsrail görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede İsrail’in Filistin topraklarında yürüttüğü soykırım, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, İsrail’i insanlık suçlarına karşı uluslararası toplumun baskılarını artırmasının önemine vurgu yaptı; İslam ülkelerinin ortak hareket etmesinin önemine değindi.