Gündem'Tüm kısıtlamalar artık kaldırılmalı'

'Tüm kısıtlamalar artık kaldırılmalı'

27.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

MSB kaynakları, ABD’nin Türkiye’nin F-35 programına geri dönüşü için S-400 şartı getirmesi konusunda tutumunun değişmediğini vurgulayarak, “Beklentimiz müttefiklerimizin tüm kısıtlamaları kaldırılmasıdır” dedi.

Tüm kısıtlamalar artık kaldırılmalı

AYDIN HASAN/ANKARA- Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, ABD’ye F-35 konusunda çağrıda bulundu. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD’nin Türkiye’nin F-35 programına geri dönüşü için S-400 şartı getirmesi konusunda tutumunun değişmediğini vurgulayarak, “Beklentimiz müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak örtülü-örtüsüz tüm kısıtlamaların kaldırılmasıdır” dedi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan’da yayınlanan Kathimerini gazetesinde yer verilen “F-35 programına tekrar dahil edilme karşılığında S-400’lerin İncirlik’te ABD kontrolünde bulundurulacağına” ilişkin iddialara cevap verdi. Kaynaklar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘İtibar edilmemeli’

“Bu konuda üçüncü ülkeler tarafından yapılan algı oluşturma amaçlı haberlere itibar etmemek, ihtiyatlı yaklaşmak gerekir. Şuan için S-400 ve F-35 konusunda her iki ülkenin de tutumunda bir değişiklik bulunmamakta. Biz müttefiklerin birbirlerine kısıtlama veya yaptırım uygulamasının doğru olmadığını, müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Beklentimiz müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak örtülü-örtüsüz tüm kısıtlamaların kaldırılmasıdır.”

Bakanlık kaynakları, İsrail’in saldırı düzenlediği Lübnan’a yardımların devam edip etmeyeceği ve TSK’nın tahliye operasyonu yapıp yapmayacağına dair soruyu da şöyle yanıtladı: “TSK, Lübnan’dan vatandaşlarımızın veya yabancı ülke vatandaşlarının güvenli bir şekilde tahliyesi maksadıyla kendisine tevdi edilecek görevleri yerine getirecek imkân ve kabiliyetlere sahiptir ve daha önce birçok tahliye harekâtını başarıyla icra etmiştir. Lübnan’da yaşanan gelişmeler Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir. Olası bir tahliye harekâtı kapsamında da ön planlama ve ön hazırlıklar yapılmaktadır.”

Haberin Devamı

36 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında, terörle mücadele konusunda bilgi verdi. Aktürk, “TSK, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil 36’sı son bir haftada olmak üzere, 1 Ocak’tan bugüne kadar 2.049 teröristi etkisiz hâle getirmiştir. Ayrıca, bu hafta içerisinde terör örgütünün barınma alanlarından kaçan 2 PKK’lı terörist daha Başkale ve Habur’daki hudut karakollarımıza teslim olmuştur” dedi.

30 ton yardım ulaşıtırıldı

Aktürk, Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarının Gazze ile sınırlı kalmayacağı, bölge geneline yayılacağı endişesiyle uluslararası toplumu göreve çağırdığını hatırlatarak, “İsrail’in Lübnan’a yönelik son saldırıları tüm bölgenin kaosa sürüklenme tehlikesini artırmıştır. BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası barış ve güvenliği korumakla sorumlu kurumların ve uluslararası toplumun acil ateşkes ve barışın sağlanması için gerekli tedbiri alması şarttır. Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle Lübnan için 30 ton tıbbi malzeme ve gıda maddesi 25 Eylül’de Beyrut’a ulaştırılmıştır” dedi.