25.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
Gülden Çoktan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “100 Yılı İnşa Edenler, 100 Yılı İnşa Edecekler” başlıklı Öğretmenler Günü Programı’na katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmanın başında 2017 yılında Batman Kozluk’ta görev yaptığı sırada teröristlerce şehit edilen Aybüke Yalçın’ın hayatını anlatan ‘Aybüke: Öğretmen Oldum Ben’ filminin vizyona girdiğini hatırlattı. Erdoğan, “Katledilen öğretmen Şenay Aybüke Yalçın’a ithafen hazırlanan sinema filmini ailesiyle birlikte gözyaşlarıyla seyrettik. Henüz 22 yaşındayken öğrencilerinden alçakça kopartılan Aybüke öğretmenin hayatını, umutlarını, mücadelesini sinemaya taşıyan bu özel filmi öğretmenlerimizle birlikte tüm gençlerimizin izlemesini tavsiye ediyorum” dedi.
‘Aslan payı eğitimin’
Hükümetleri döneminde hazırlanan tüm bütçelerde aslan payının daima eğitim öğretime ayırdıklarını söyleyen Erdoğan, “2002 yılında toplam eğitim öğretim bütçemiz 10,3 milyar lirayken bugün bu miktar, 652 milyar liraya çıkmıştır. 2024 yılı bütçemizde eğitim öğretime tahsis edilen tutar ise 1 trilyon 620 milyar liradır. Derslik sayımız 342 binden aldık 619 bine, okul sayımızı 50 binden 95 bine yükselttik. Öğretmen kadromuzu yaptığımız 800 bin yeni atamayla tahkim ettik. Okullaşma oranlarımız eğitimin tüm kademelerinde cumhuriyet tarihinin zirvesine ulaşmıştır” diye konuştu.
Üç katı maaş
“Muhalefet tarafından sürekli istismar edilen bir hususu açıklığa kavuşturmak istiyorum” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Şu an kamuda görev yapan öğretmenlerin yüzde 80’i bizim iktidarlarımız döneminde atanmıştır. Bundan sonra da ihtiyaçlar ve imkanlar dahilinde gerekeni yapacağız. Biz, eğitim öğretim konusunu doğrudan bekamızı ilgilendiren milli bir mesele olarak görüyor, her türlü siyasi hesabın üstünde tutuyoruz. Atamalar yanında üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir diğer husus öğretmenlerimizin maaşları ve özlük haklarıyla ilgili iyileştirmelerdir. 2002 yılında en düşük öğretmen maaşı ek dersler hariç 470 lirayken bugün bu rakam 23 bin 900 liraya çıktı. Dolar bazında 2002 yılında kasım ayı itibariyle bir öğretmen ek ders hariç 292 dolar kazanırken bugün dolar bazında bunun yaklaşık üç katı maaş alıyor.”
Erdoğan, 6 Şubat depremlerinde toplam 969 okul, 12 bin 120 dersliğin hasar alarak kullanılamaz hale geldiğini belirtirken, şu bilgileri paylaştı: “Deprem sonrası acil ihtiyaç duyulan yeni 2 bin 571 derslik açtık. 6 Şubat’tan bugüne bölgedeki 45 bin dersliğimizin bakım, onarım çalışmalarını tamamlayarak yavrularımızın hizmetine sunduk. 2024-2025 eğitim öğretim yılbaşında inşallah 19 bin 468 dersliği daha hizmete açacağız.”
‘İçimize sinmedi’
Erdoğan, ayrıca emeklilere yapılacak olan 5 bin liralık tek seferlik ödemenin tüm emeklileri kapsayacağını açıklayarak, “Emekllilerimizin yükünü hafifletmek amacıyla geçen ay bir defaya mahsus 5 bin liralık ilave ödeme kararı almıştık. Bununla ilgili kanun teklifimiz, meclisimizin onayından geçti ve 10 milyon 430 bin çalışmayan emeklimizin hesabına 5 bin liralık ödemeleri yatırıldı. Açıkçası emeklilerimizin bir kısmının dışarıda bırakılması şahsen bizim de içimize sinmeyen, hakkaniyetli bulmadığımız bir durumdu. Dahası bunun çiftçi ve esnaf emeklilerimizin içinde yer aldığı diğer emeklilerimiz de bir gönül kırgınlığına sebep olduğunu üzüntüyle müşahede ettik. Pazartesi günkü Kabine toplantımızda Çalışma ve Maliye Bakanlarımıza gerekli düzenleme ve düzeltmelerin süratle yapılması talimatını verdim. Bakanlarımız, hazırlıklarını tamamladılar. İnşallah önümüzdeki hafta ilgili kanun teklifini Meclisimize sunacağız. Düzenlemeden yararlanamayan çiftçi ve Bağkur’lu esnaf emeklilerimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklilerimizin de tek seferlik 5 bin lira ödeme imkanından faydalanmalarını sağlayacağız. Böylece 15 milyon 120 bin emeklimizin tamamına bir defaya mahsus 5 bin liralık ödeme gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.
‘Fahiş fiyat balonu sönecek’
Hayat pahalılığının ve büyükşehirlerde fahiş kira artışlarının ücretli çalışanlar üzerinde baskı oluşturduğunun farkında olduklarını ifade eden Erdoğan, “Fakat ev sahiplerinin insaf dışı uygulamalarını bir kenara koyamayız. Dün bir vatandaşım bana onu söyledi. Dedi ki ‘kiracıyım’, ‘ne ödüyorsun’ dedim. ‘Başkanım şu anda ev sahibi beni ciddi manada sıkıştırıyor. 2 bin 500 lira veriyordum. Şimdi kiramı 7 bin 500 liraya çıkardı. Ya verirsin ya evden çıkarsın diyor.’ Mecburen o ilçedeki belediye başkanımızı aradım. Ondan ricada bulundum. Dedim ki ya uygun bir kiralık yer bul. Veyahut da bizim TOKİ’nin evleri varsa oradan kendisine bir imkan sağla. Her şeyi devletten beklemek herhalde olacak bir şey değil. El ele vereceğiz, dayanışma halinde olacağız. Ama ben o ev sahibine, herhalde o da şimdi dinliyordur beni, sende vicdan var mı diye sormak durumundayım. Fahiş fiyat balonunu söndürecek tedbirleri artık hayata geçiriyoruz. Otomobil piyasasında alınan önlemlerin sonuçlarını gördük. Konut fiyatları ve kiralarda da dengelenme başladı. Yakında her ikisinin de piyasa gerçekleriyle uyumlu rakamlara geleceğine inanıyorum” dedi.
‘İhracatta rekor rakamlara ulaştık’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Erdoğan, göreve geldikleri 2002 yılında sadece 36,1 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini, Türkiye’nin bu artış oranıyla OECD ülkeleri arasında ihracatını en hızlı arttıran üçüncü ülke olduğunu belirtti.
İhracattaki yükseliş trendinin sürdüğünü belirten Erdoğan, “Ekim ayında yeni bir rekora daha imza attık. Ekim ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 oranında artarak 22,9 milyar dolara çıktı. Böylece en yüksek ekim ayı ihracat değerine ulaşmanın sevincini yaşadık. Ekim ayı itibarıyla son 12 aylık ihracatımız 254,8 milyar doları buldu. Bittik, battık, mahvolduk diyenlere aldırmadan çalıştık, ter döktük, gayret ettik, hamdolsun çabalarımızın meyvesini de rekor ihracat rakamlarına ulaşarak topladık” ifadelerini kullandı.