24.08.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN/İSTANBUL
DİDEM SEYMEN/İSTANBUL- Medicana International İzmir Hastanesi’nde Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Utku Mahir Yıldırım, sadece kanserli bölgeye ‘fil dozu’ denen yüksek doz kemoterapi ile nokta atışı tedavisi yapılabildiğini açıkladı.
Yan etkiler azalıyor
Lokal olarak uygulanan kemoterapi ilacı vücuda karışmadan önce özel filtreler ile temizleniyor. Nokta atışı kanser tedavilerinden biri olan kemosaturasyon yöntemi ile karaciğerdeki sıçrama odakları hedefleniyor. Yıldırım “Kemosaturasyon, son yıllarda kanser tedavileri arasında en çok merak edilen tedavilerden biri. Bu tedavide ana hedef, ‘fil dozu’ diye tarif edilebilecek yüksek doz kemoterapi ilacının karaciğer içerisine hapsetmek ve ilacın tümör hücrelerine daha fazla nüfuz etmesini sağlamak. Tüm karaciğere uygulanan yüksek doz kemoterapi ilacı, bu yöntem sayesinde karaciğer dışında başka organlara gitmesi önleniyor, böylece vücudun diğer alanlarında kemoterapiye bağlı yan etki oluşmasının önüne geçiliyor.” dedi.
Dr.Mahir Yıldırım, anjiyografi ünitesinde uygulanan kemosaturasyon tedavisini şöyle anlattı: “Özel bir balonlu kateter ile karaciğerdeki toplardamarladan gelen kan vücuttan ayırılıyor. Daha sonra karaciğerin atardamarından yüksek doz kemoterapi ilacı veriliyor. Karaciğere giden kana kemoterapi verip gelen kan filtreler ile temizlenmiş oluyor. Böylelikle kemoterapi ilacının vücutta kalarak yan etki oluşturması engelleniyor. Bu yöntemle, melanom, meme ve kolon gibi kanserlerin karaciğer metastazlarında yüz güldürücü sonuçlar alınıyor.”