GündemTokatlı’ya son görev

Tokatlı’ya son görev

20.03.2011 - 02:21 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesi eski Ankara Temsilcisi Orhan Tokatlı, dün Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda (Alibey) Adası’nda toprağa verildi

Tokatlı’ya son görev

Milliyet’teki görevinden ayrıldıktan sonra Cunda Adası’na yerleşen ve köşe yazılarını burada kaleme alan duayen gazeteci Orhan Tokatlı (81), bir süre önce rahatsızlandı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceylan Korkmaz, solunum yetersizliği nedeniyle kendisine başvuran Orhan Tokatlı’yı, Ayvalık Devlet Hastanesi’nde tedavi altına aldı. Kan şekerinin düşmesi üzerine İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevkedilen Tokatlı, tüm çabalara yapılan tedaviye rağmen önceki gün vefat etti.

Dostları yalnız bırakmadı
Orhan Tokatlı için dün Cunda Adası’ndaki Hamidiye Camii’nde tören düzenlendi. Törene Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Tokatlı’nın eşi Özen Tokatlı, yeğenleri Sema Alpay eşi Ünal Alpay, Hülya Tan eşi Doğan Tan ile Süreyya Asan, Emel Ceylan, Hakkı Ögrüce, Milliyet Gazetesi Ankara İdari Temsilcisi Vedat Büyükyılmaz, Doğan Gazetecilik Ege Bölge Temsilcisi Bülent Zarif, Prof. Dr. Ümit Özyurda, Tayfun Talipoğlu, Can Aksın, merhum gazeteci-yazar Muammer Yaşar Bostancı’nın eşi Bilge Bostancı ve çok sayıda seveni katıldı.

En uzun temsilcilik
Törene, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Milliyet çalışanları, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, Türkiye İdareciler Derneği Genel Başkanı Saffet Arıkan Bedük, Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel ve çok sayıda kişi, kurum ve kuruluş çelenk gönderdi.
Tokatlı’nın cenazesi, öğle namazının arından sevenleri, yakınları ve meslektaşlarının omuzlarında Cunda Mezarlığı’na getirilerek toprağa verildi.
Orhan Tokatlı, Milliyet’in en uzun süre temsilciliğini yapan duayen gazetecilerdendi. Tokatlı’nın Doğan Kitapçılık’tan yayımlanmış Güvercinli Yıllar’, Kaybolan Yıllar (1961-1973)’ ve Kırmızı Plakalar: Türkiye’nin Özal’lı Yılları’ kitapları bulunuyor.

Haberin Devamı

Türker: Unutulmayacak
DSP Genel Başkanı Masum Türker, yayımladığı mesajda Tokatlı’nın mesleğine göstermiş olduğu titizliğe dikkat çekerek, “Basın dünyamızın değerli hocası unutulmayacak” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, mesajında Tokatlı’nın bugün bile kullanılması sürekli öğütlenen habercilik ilkelerini belirlediğini söyledi.

‘Yine yolcumuz var’
Cumhuriyet gazetesi yazarı Bekir Coşkun, önceki gün vefat eden Milliyet gazetesinin eski Ankara temsilcisi Orhan Tokatlı’yı duygusal bir yazıyla uğurladı. Coşkun, “Yine yolcumuz var” başlığıyla dün yayınlanan yazısında şöyle dedi:
“Orduevinin önünde bir adam sinirliydi. Saatine bakıyor, birisine kızıyordu. 12 Eylül darbesinden hemen sonraydı, askerler yönetime el koymuşlar, siyasetçileri Zincirbozan’a göndermişlerdi. Kenan Evren devlet başkanıydı, yurt gezisine çıkacaktı. Orduevinin önündeki adam yine saatine baktı, başını iki yana salladı... Şık giyimliydi. Lacivert bir ceket, gri pantolon, gür beyaz saçları. Ben tıfıl gazeteci, yanımdakilere sormuştum: ‘-Kim bu? -Milliyet’in Ankara temsilcisi. -Niye kızdı? -Kenan Evren geç kaldı diye. -Yani şimdi darbe liderine mi kızıyor? -Evet.’ O gün onu tanımıştım. Kapıda bekletilerek kendisine ve diğerlerine saygısızlık edildiğini düşünüyordu. Kendinden emindi ve sinirlenmişti... Sonraki yıllarda gazetecilerin başbakanların önünde yalakalaştıklarını gördükçe hep o adamı hatırladım. Aralarına genç gazeteci olarak katıldığım yıllarda, toplantılarda, yemeklerde, resepsiyonlarda iktidar adamlarının ona nasıl saygı gösterdiklerini, onu ne kadar önemsediklerini izliyordum. Kendi kendime ‘İşte gazeteci’ diyordum. Korkusuz, başı dik, belli ki vicdanı tertemiz ve özgür... Dün yine yolcumuz vardı, haber verdiler: ‘Orhan Tokatlı öldü.’ Nur içinde yat ağabey. Bize öğrettiğin ve gösterdiğin her şey için teşekkür ederiz. Milyonlarca kez.”

HABER MERKEZİ