25.04.2018 - 14:04 | Son Güncellenme:
Tiroid rahatsızlığının belirtileri nelerdir?
Tiroid rahatsızlığının belirtileri; uykuya meyilli olma, kuru cilt, kabızlık, adet düzensizliği, oksijen azlığı, kansızlık, kilo artışı, sürekli mutsuz ve öfkeli ruh hali, unutkanlık gibi durumlar olabilmektedir.
Tiroid bezinin az çalıştığı nasıl tespit edilir?
Kendisinde tiroid rahatsızlığı olduğunu düşünen kişiler özellikle belirtilerini de görüyorsa hastalığı tespit edebilmek için birtakım kan ve hormon testleri yaptırmalıdır. Testlerin sonucuna göre kişi, doktor kontrolünde tedaviye başlar.
Tiroid bezinin az çalışması nelere sebep olur?
Tiroid bozukluğu vücutta aynı anda birçok değişikliğe sebep olabilir. Kimilerinde yalnızca halsizlik, kilo artışı gibi yan etkiler görülse de kimilerinde tiroid bezlerinin az çalışması sebebiyle riskli hastalıklar tespit edilebilmektedir. Guatr, nodül oluşumu, iyot yetersizliğine bağlı zihinsel hastalıklar, hipotiriodi, kretinizm hastalığı bunlara örnek verilebilir. Tüm bu yan etkiler ve hastalıklar doktor kontrolünde erken teşhis ile birlikte tedavi edilebilecek türdendir. Tiroid bozukluğu genetik bir hastalık olduğundan ailesinde bu rahatsızlık bulunan herkes TSH hormon testini yaptırmalıdır. Özellikle hamile kadınlar daha fazla risk taşımaktadırlar.
Tiroid rahatsızlığı yaşayanlar nasıl beslenmelidir?
Tiroid bezlerinin az çalışmasıyla kilo kontrolünde zorluk yaşayanlar bu duruma özel, doktor kontrolünde diyetler uygulamalıdır. Bu diyetlerin içinde bol sebze ve lif içeren besinler, yağsız et, fasulye gibi kuru baklagiller ve bol bol sıvı bulunmalıdır. Omega-3 balık yağı gibi ekstra vitaminler tiroid yetersizliğinde kullanılabilir takviyelerdir. Ayrıca tiroid bezinin az çalışması E ve D vitamini azlığına sebep olabileceği için süt, yumurta, yağlı balık, mantar gibi besinler tüketilebilir. Tiroid hormonları iyottan oluştuğu ve bezlerin az çalışmasıyla vücutta iyot eksikliği yaşandığı için beslenme düzenine balık, süt ve tahıllar eklenmelidir.
Tiroid rahatsızlığı nasıl tedavi edilir?
Hastaya öncelikle tiroid hormonu takviyesi yapılabilir. TSH hormon düzeyinin normal sınırlara inmesi sağlanır. TSH hormonu beyinde hipofiz bezinin salgıladığı bir hormondur, tiroid bezi ise T3 ve T4 hormonlarının sentezlenmesini sağlar. Tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda bu iki hormonun seviyesi düşer. TSH hormonu ise vücudu dengelemek açısından kendiliğinden yükselir. İlaçlı tedavi ile bu hormon normal seviyelere indirilir. Hasta düzenli bir şekilde doktor kontrolünde olmalıdır.