17.11.2016 - 08:33 | Son Güncellenme:
Eğitim alanında yapılan değişikliklerin başlıca sebepleri okulda verilen eğitimi kaliteli bir hale getirmek ve öğrencilerin de kaliteli bir eğitim sisteminden faydalanmasını sağlamaktır. Eğitim sistemin değiştiren başlıca faktörlerden biri de öğrencilerin deneyimleridir. Geçtiğimiz yıllarda liseye geçiş sınavlarında birçok metot denenmiştir. Çoklu oturumlar veya her sene girilen sınavlar öğrencilerin heyecanını yenmesini sağlasa da öğrencilerin başarı oranını düşürmüştür. Bu başarı oranının düşmesi ile Milli Eğitim Bakanlığı bu sistemin değişmesine kanaat getirmişlerdir. Bu kararın ardından yeni bir sınav sistemi geliştirildi. Bir önceki lise sınavlarında öğrenciler orta öğretimlerinde her sene sınava tabii tutulmaktaydı. Ancak bahsettiğimiz sebeplerden dolayı gidilen değişiklikte bu sınav sisteminin çoklu değil eski yöntemlerde olduğu gibi tek sınav şeklinde olmasına karar verildi.
TEOG SINAV TAKVİMİ
TEOG Soruları İçin TIKLAYINIZ!
TEOG Puan Hesaplama İçin TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Adı TEOG olan bu sınav sisteminde liseye geçiş yapmak isteyen sekizinci sınıf öğrencileri belirlenen tarihlerde ve saatlerde sınavlara girmekte. TEOG sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenci başarı puanına göre okulların kontenjanlarını ve başarı sıralamalarını göz önünde bulundurarak tercih yapmaktadırlar. Bu tercih sonuçlarının da açıklanmasının ardından öğrenciler liselere yerleşmiş olacaklardır.
TEOG sınavıToplam altı dersten sorumlu tutulacak TEOG sınavı adaylarına geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu senede 20 soru sorulacaktır. Ve öğrencilerin tüm sorulara zaman ayırabilmesi için de her soru başına iki dakika verilerek sınav süresi 40 dakika olarak belirlenmektedir. 40 dakikalık sınavda öğrenciler altı temel derse ait soruları çözecek ve sınavlarını başarılı bir şekilde tamamlamış olacaklardır.
TEOG Sınavına girecek olan adayların merakla bekleyişleri son buldu. öğrencilerin ve velilerin TEOG Sınavı Ne zaman sorusuna yanıt gecikmedi. Ve sınav takviminde yer alan tarihlere göre TEOG1. dönem sınavları 26- 27 Kasım tarihinde gerçekleşecek. Her dönem öğrenciler bir kere sınava tabii tutulacaklardır. Bu sınav aynı zamanda öğrencinin ilk sınav notu olarak da e-okul sistemine kayda geçecektir. Her dönem sınava girecek olan Teog adayları için bu dönem sınav tarihleri 26- 27 Kasım olarak belirlendi. 26- 27 Kasım tarihi ise aynı zamanda eğitim saatlerine denk gelmektedir. bu nedenden dolayı 26- 27 kasım tarihinde 5. sınıf 6. sınıf 7. sınıf öğrencilerine tatil verilecektir. Eğer öğrenci herhangi bir sebepten dolayı sınava girememiş ise mazeret sınavları da aralık ayında yapılacaktır. Aralık ayında gerçekleşecek olan mazeret sınavlarına adayların önceden başvurmaları gerekecektir.17-18 Aralık tarihinde yapılacak olan mazeret sınavlarının bitmesi ardından Teog sınav sonuçları Ocak 2017 tarihinde açıklanması beklenmektedir.
TEOG SORULARI 90 BİN SORULUK HAVUZDAN SEÇİLDİ
Milli Eğitim Bakanlığı TEOG sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerinin 23-24 Kasım'da gireceği birinci dönem ortak sınavlarda yöneltilecek sorular, 3 yılda yazılan 90 bin soruluk havuzdan seçildi.
Milli eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, AA muhabirine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına ilişkin açıklamada bulundu.
Merkezi ortak sınavlara bir milyon 190 bin 826 öğrencinin katılımının sağlanması şeklinde planlama yaptıklarını belirten Çetin, sınavların yurt içinde 970, yurt dışında ise 14 merkezde gerçekleştirileceğini bildirdi.
Çetin, 2016-2017 eğitim öğretim yılında yapılacak birinci ve ikinci dönem ortak sınav sisteminde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını, sınavların Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 81 il valiliğine duyurduğu kazanımlar çerçevesinde yürütüleceğini vurguladı.
Soruların, öğrencilerin derslerde gördükleri konuları takip etmeleri durumunda rahatlıkla cevaplayabilecekleri formda hazırlandığını ifade eden Çetin, "Öğrencilerimiz bir sürprizle karşılaşmayacak. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Heyecan yapmadan, okullarında rutin bir sınava girer gibi sınava girsinler." dedi.
Soru hazırlama için öğretmenler davet edildi
Soru hazırlama sürecine ilişkin de bilgi veren Çetin, Türkiye'nin çeşitli ortaokullarından öğretmenlerin davet edilerek soruların hazırlandığını söyledi. Çetin, hazırlanan soruların Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığında çalışan ve branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 28 öğretmen tarafından, ön ve üst incelemeden geçtikten sonra soru havuzuna alındığını anlattı.
Havuzda toplanan soruların, genel müdürlük bünyesinde oluşturulan alan bazlı bilim kurullarında görevli alan uzmanı ve ölçme değerlendirme uzmanı akademisyenlerce incelendiğini belirten Çetin, TEOG sınavı için son 3 yılda yazılan 90 bin soruluk havuz oluşturulduğunu kaydetti.
Çetin, bu havuzda sadece TEOG sorularının değil, kazanım kavrama testlerinin de yer aldığını belirtti.
Maraton iki gün sürecek
TEOG kapsamında 23-24 Kasım'da yapılacak birinci dönem ortak sınavlara, yurt içinde 970 merkezde, 16 bin 235 okulda, 93 bin 342 salonda, yurt dışında ise 7 ülkede, 14 merkezde, 21 okulda, 72 salonda 1 milyon 190 bin 826 öğrenci katılacak.
Öğrenciler, 23 Kasım Çarşamba günü yapılacak olan birinci oturumda, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden, 24 Kasım Perşembe gün yapılacak ikinci oturumda ise Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınava girecek.