21.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ayşegül Kahvecioğlu / ANKARA
Liselere girişte TEOG sınavının kaldırılmasının yankıları sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’deki temasları sırasında bu kez üniversite sınavlarıyla ilgili de bir değişikliğe gidileceğini söylemesi, gözleri yeni üniversiteye geçiş sisteminin nasıl olacağına çevirdi. Buna göre, MEB tarafından 12. sınıfta yapılacak birden çok merkezi sınavın not ortalaması ile öğrencinin kişisel becerilerini hesaba katan bir puanlama yapılması gündeme getiriliyor.
Bu sisteme göre, üniversiteler gelişmişliklerine göre kategorilere ayrılacak ve öğrenciler, üniversiteye geçiş puanı ile istediği üniversiteye başvurma hakkı elde edecek. Kapısında yığılma olan üniversitelerse “elit kategori” olarak belirlenecek ve bu üniversitelere kabulde öğrencilerin üniversiteye geçiş puanlarının yanı sıra üniversitelerin kendi yapacağı sınavlar etkili olacak. Sınav üniversite ya da fakülte bazında da yapılabilecek. Meslek liselerini bitiren öğrenciler ise, ilgili ön lisans ya da lisans bölümlerine sınavsız geçiş hakkı elde edecek.
‘Programımızda var’
TEOG’un kaldırılacağını açıklayan Erdoğan, ABD seyahatinde “Üniversite giriş sınavlarıyla ilgili de bir değişiklik olacak mı?” sorusuna, “O da olacak, o konuda da çalışılıyor” değerlendirmesini yaptı. TEOG yerine getirilecek sisteme ilişkin ayrıntılar henüz netleşmeden Erdoğan’ın yeni açıklaması ile gözler bu kez de üniversite sınavında ne tür bir değişiklik yapılacağına çevrildi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti’nin seçim beyannamesinde üniversite sınavı değişikliğiyle ilgili madde olduğunu, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın konu üzerinde çalıştığını belirterek “Bizim programımızda var, ‘üniversite sınavları birden fazla yapılacaktır’ diye. Üzerinde çalışıyorlar. Olgunlaştığında inşallah halkımızın önüne sunulacak” dedi.
2014’te karar alınmıştı
2014 Ağustos’unda dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK), üniversiteye geçiş sisteminin değiştirilmesine ilişkin bir karar almış; yeni sistem için TÜBİTAK, MEB, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), ÖSYM, Talim Terbiye Kurulu (TTK) ve üniversiteler ortak çalışma başlatmıştı. Çalışmalar, “dershanelerin kapatılması” düzenlemesi ile birlikte hız kazanmış, yeni sistemin ayrıntıları da netleşmişti. Yeni sistemin 2014-2015 eğitim öğretim yılı sonuna kadar kamuoyuyla paylaşılması bekleniyordu. Ancak bir değişikliğe gidilmedi.
Geçtiğimiz aralık ayında konu yeniden gündeme gelirken, YÖK’ten sınav sistemi ile ilgili bir çalışma olmadığı yönünde çok net bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “YÖK’te üniversiteye giriş sistemine yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştır, yapılmamaktadır. Bir başka bakanlıkla da konuya ilişkin haberde konu edildiği gibi bir görüşme sürdürülmemektedir. Diğer taraftan sınavlar öncesinde bu tür gerçek dışı haberler adaylar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Yükseköğretim sistemine girişle alakalı kamuoyunun sadece YÖK’ün kararlarını ve duyurularını dikkate almasını önemle rica ederiz” denildi.