GündemTBMM Başkanı Kurtulmuş'tan peş peşe kritik görüşmeler

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan peş peşe kritik görüşmeler

14.10.2024 - 18:36 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cenevre Uluslararası Konferans Merkezi’nde Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulu kapsamında bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bölgesel konular ele alındı. İşte detaylar...

TBMM Başkanı Kurtulmuştan peş peşe kritik görüşmeler

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spiropali ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Kurtulmuş, Cenevre Uluslararası Konferans Merkezi'nde, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulu kapsamındaki görüşmede, Türkiye ve Arnavutluk'un tarihi ve kültürel ilişkilerinin bulunduğunu, iki ülke liderleri arasındaki iyi ilişkilerin her alanda işbirliğinin artırılmasına katkı sağladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 10 Ekim'de Arnavutluk'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret ve başkent Tiran'da Namazgah Camii'nin açılışına katılmasının, iki ülke arasındaki dostluğu daha da kuvvetlendireceğini ifade eden Kurtulmuş, daha önce Namazgah Camii'nin temel atma törenine kendisinin de katıldığını, şimdi ise bu caminin ibadete açıldığını görmenin mutluluk verici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin temel stratejisinin, Balkanlar'da güven ve istikrarın sağlanması olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin, Balkanlar'daki tüm ülkelerle ilişkilerini bu doğrultuda ele aldığına dikkati çekti.

Kurtulmuş, Arnavutluk ile her alanda olumlu ilişkilerin bulunduğunu, bunu parlamentolar arası ilişkilerle de güçlendirmek istediklerini kaydetti.

TBMM Başkanı Kurtulmuştan peş peşe kritik görüşmeler

Arnavutluk Meclis Başkanı Spiropali ise Türkiye ile sadece kurumlar arasında değil halklar arasında da ilişkilerin iyi bir noktada olduğunu vurguladı.

Hükümetler arasında ilişkilerin yoğun olduğunu ve her alanda anlaşmaların bulunduğunu hatırlatan Spiropali, parlamentolar arası ilişkileri de geliştirme arzusunda olduklarını dile getirdi.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, İRAN İSLAMİ ŞURA MECLİSİ BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İran İslami Şura Meclisi Başkanı Bagher Galibaf ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsviçre’nin Cenevre kentinde temaslarına devam ediyor. Kurtulmuş, Cenevre Uluslararası Konferans Merkezi’nde Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulu kapsamındaki görüşmede, iki dost ve kardeş ülke olarak bölgesel gelişmelere ilişkin karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Kurtulmuştan peş peşe kritik görüşmeler



İsrail’in hedefinin sadece Gazze ve Filistin olmadığını, İsrail’in daha bölgesel ve büyük bir saldırının peşinde olduğunu ifade eden Kurtulmuş, dini bir fanatizmle hareket eden Netanyahu hükümetinin, kıyamet savaşından bahsederek saldırıları daha üst bir seviyeye taşımak istediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’ndaki başvurusuyla hem Filistin hem İsrail için yeni bir dönemin başladığına inandığını söyleyen Kurtulmuş, bu sayede uluslararası alanda dokunulamayan İsrail’e dokunulduğunu ve Uluslararası Adalet Divanı kayıtlarına “soykırım” ifadesinin girmesiyle İsrail’in köşeye sıkıştığını belirtti.

Kurtulmuş, bu uzun mücadele sürecinde İsrail’in uluslararası alanda yalnızlaştırılması, İslam ümmetinin birliğinin ve bütünlüğünün sağlanması, Filistin meselesinin sadece Müslümanların değil insanlığın ortak bir meselesi haline dönüştürülmesi başlıklarındaki üç alan yoğunlaşmak gerektiğinin altını çizdi.

“Filistin meselesi siyasi, güvenlik, ticari boyutları olan bölgesel ve küresel bir mesele haline geldi”

İran İslami Şura Meclisi Başkanı Galibaf ise, 19 Mayıs'taki helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin cenaze töreni ve İran'da cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katılmasından ve Türkiye’nin kendilerine verdikleri birliktelik mesajlarından dolayı teşekkür etti.

Haberin Devamı

Galibaf, ayrıca TBMM Başkanı Kurtulmuş’un, dün İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) istişare toplantısında, bugün de PAB 149. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma dolayısıyla da teşekkür etti. 21. yüzyılın en büyük meselelerinden birisinin Siyonist rejimin Filistin ve Gazze’de yaptıkları olduğunu söyleyen Galibaf, Filistin meselesinin siyasi, güvenlik, ticari boyutları olan bölgesel ve küresel bir mesele haline geldiğini belirtti.

Öte yandan Galibaf, TBMM Başkanı Kurtulmuş’a İran’a davetini iletti.

ERMENİSTAN MECLİS BAŞKANI SİMONYAN İLE BİR ARAYA GELDİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsviçre’de temaslarına devam ediyor. Kurtulmuş, Cenevre Uluslararası Konferans Merkezi’nde Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulu kapsamında Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan ile bir araya geldi. Kurtulmuş, görüşmede Türkiye ve Ermenistan’ın zorlu bir coğrafyada yaşadığını, bölgede ve dünyada yaşanan büyük türbülansların bu coğrafyadaki halklara birlikte hareket etmeyi ve barış içinde yaşamayı zorunlu kıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye olarak son dönemde gerilimlerin azaltılması ve ikili ilişkilerin normalleştirilmesine öncelik verdiklerini belirten Kurtulmuş, Türkiye ve Ermenistan’ın da içinde bulunduğu coğrafyadaki her türlü işbirliğinin halkların yararına olacağını vurguladı. Bölge ülkeleri arasında diyaloğu canlı tutmak gerektiğini belirten Kurtulmuş, Türkiye ile Ermenistan’ın bölgesel konuları rahatlıkla konuşabileceğini söyledi. Kurtulmuş, kazan kazan prensibi çerçevesinde bu normalleşme sürecinin ilerletilmesi halinde her iki tarafın da kazançlı çıkacağını ifade etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuştan peş peşe kritik görüşmeler

UMMAN ŞURA MECLİSİ BAŞKANI AL MAAWALİ İLE GÖRÜŞTÜ

Kurtulmuş, Cenevre Uluslararası Konferans Merkezi’nde Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulu kapsamındaki görüşmede, Türkiye ve Umman arasındaki ilişkilerin her alanda artırılması gerektiğini belirterek, parlamentolar arası ilişkileri daha da geliştirme arzusunda olduklarını bildirdi.

Umman’ın bölgesel ve İslam ülkelerini ilgilendiren konularda, özellikle Filistin meselesinde büyük bir gayret gösterdiğini bildiklerini ifade eden Kurtulmuş, Gazze’de yaşananların Filistin meselesi olmaktan çıkıp tüm dünyanın meselesi haline geldiğini belirtti.

Filistin davası konusunda uzun sürecek bir siyasi mücadeleye hazırlanmak gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, bu anlamda İslam ülkelerinin siyasi, fikri ve mezhebi ayrılıkları bir kenara bırakarak Filistin konusunda birleşmesinin önemini vurguladı.

Filistin’i bütün dünyanın meselesi haline getirmek gerektiğini belirten Kurtulmuş, Avrupa ve Amerika’da sivil toplumun, öğrencilerin gerçekleştirdiği gösteriler ve protestoların insanlık cephesinin oluşmasında önemli yer tuttuğunu, bu insanlık cephesinin daha çok desteklenmesini istedi.

Kurtulmuş, Filistin ve bölgede barışın sağlanması için her türlü işbirliğine hazır olduklarını da kaydetti.

Umman Şura Meclisi Başkanı Al Maawali ise TBMM Başkanı Kurtulmuş’un, PAB Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Filistin halkının davasının savunulması ve İsrail’in saldırganlığının durdurulmasıyla ilgili verilen acil gündem maddesine destek istemesi dolayısıyla teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un ve Türkiye’nin Filistin davasındaki tutumlarını takdir ettiklerini belirten Al Maawali, Filistin konusunda dünyada kurulan insanlık cephesinin önemine vurgu yaptı.

Al Maawali, ayrıca, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u Umman’a davet ederek, karşılıklı ziyaretlerin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

NAMİBYA ULUSAL MECLİS BAŞKANI KATJAVİVİ İLE GÖRÜŞME

TBMM Başkanı Kurtulmuş, PAB 149. Genel Kurulu kapsamında Namibya Ulusal Meclis Başkanı Peter Katjavivi ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, parlamentolar arasındaki işbirliğini artırmaya yönelik çalışmaların sürdürülmesi konusunda fikir teatisinde bulunuldu.