27.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
BAHAR ATAKAN Ankara
Silivri Cezaevi’ndeki yaşam koşullarını Meclis’e taşıyan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in “Cezaevinde çıkan etsiz tas kebabının tarifi nedir? Cezaevinde kimi mahkumların tecrit edilmesi, kimilerinin de büyük koğuşlarda kalmasının mantıklı gerekçesi var mıdır, neden toprak alan yok” gibi sorularına Adalet Bakanı Sadullah Ergin yanıt verdi.
‘Firar yaşanmasın’
Ergin verdiği yanıtta Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusü’nün Avrupa Konseyi ve BM’nin, cezaevleriyle ilgili geliştirip yayınladığı standartlara uygun inşa edildiğini belirterek, “Ceza infaz kurumlarında tünel kazma gibi bir olaya meydan verilmemesi amacıyla, hükümlü ve tutukluların muhafaza edildiği bölümlerde toprak alana yer verilmemektedir” dedi.
Tas kebabının tarifini vermeyen Ergin, bir öğündeki ortalama et kullanımının 250-300 kilogram, verilen yemeğin kalori miktarının ise en az 2 bin 500 kalori olduğunu; tas kebabında, porsiyon başına 35-40 gram et kullanıldığını bildirdi. Ergin, Silivri 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla yüksek güvenlikli bölümdeki tutukluların, yargılandıkları kanun maddeleri ve suç grupları nedeniyle bir araya getirilmediğini kaydetti.
Kesintiler İSKİ’den
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde kişi başına ortalama 400-450 litre su verildiğini belirten Ergin, İSKİ kaynaklı arıza nedeniyle kesintilerin yaşandığını, arıza giderilip su verilmeye başlandığında kısa süre suyun bulanık aktığını aktardı. Ergin, “Havalandırma alanlarının Avrupa Konseyi ve BM asgari cezaevi standartlarının çok üzerinde, 65.19 metrekare olarak inşa edildiği, kanalizasyonların tesisatla ilgili sorun çıkması halinde müdahale amacıyla, hükümlü odalarındaki tuvaletlere en yakın açık alanda yer alan havalandırmalardan geçirildiği bildirilmiştir” dedi.