GündemTarihi iskelede hiltili tadilat!

Tarihi iskelede hiltili tadilat!

30.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un simgesel vapur iskeleleri üzerindeki tartışmalara yenisi eklendi. İBB’ye ait Tarihi Beşiktaş İskelesi’nin üst katında devam eden tadilat çalışmalarına ilişkin itirazlar ile tartışma yaratacak iddialar gündeme getirildi.

Tarihi iskelede hiltili tadilat

MERT İNAN İstanbul - Geçtiğimiz günlerde basit onarım tadilatına başlanan yapı üzerinde, ağır iş makinası hilti ile müdahaleler yapıldığını iddia eden Mimari Restorasyon Kültür Varlıklar Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin, “Söz konusu tadilata alınan bölüm halka açılmadığı ya da İstanbul Kitapçısı veya İBB’ye ait bir kafe olmadığı takdirde dernek olarak hukuki yollara başvuracağız. Son derece yanlış. Galata Kulesi’nde aynı hiltili müdahaleye hep birlikte tepki vermiştik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tarihi iskelede hiltili tadilat

KAMUSAL ALAN OLACAK

İBB ise iskelenin kamusal alan olarak planlandığını, dernek veya vakıfa kiralamanın söz konusu olamayacağını belirterek şu bilgiyi verdi: “Denizcilik İşletmeleri, iskeleleri İBB Şehir Hatları’na devrederken, toplu ulaşımda kullanımı ve kamusal alan olmasını şart koşuyor. Ancak bir önceki dönem Büyükada, Kuzguıncuk ve Moda iskelelerinin TÜGVA’ya devredilmesi gibi bir durum var. Beşiktaş İskelesi’nin üst katı da toplu ulaşıma yönelik vatandaşın faydalanacağı bir alan olacaktır.”

DÜĞÜN SALONUYDU

Tarihi Beşiktaş İskelesi 1913 yılında Mimar Ali Talat Bey tarafından tasarlandı. Beşiktaş İskelesi’nin terası ilk yapıldığı yıllardan yaklaşık 1950’lere kadar düğün salonu olarak kullanıldı. 1979 yılında kısmen camlı bölmeler ile kapatılan üst kat, bugünkü haline getirildi. İskelede günümüzde Beşiktaş-Üsküdar vapur seferleri yapılıyor. İskelenin üst katı 2018 yılından önce İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın mimar danışmanının ofisi olarak kullanılıyordu, 2018’den sonra ise İBB’ye bağlı ‘İstanbul Gönüllüleri’ adlı derneğe verildi.