GündemTahinli çörek nasıl yapılır?

Tahinli çörek nasıl yapılır?

29.04.2018 - 18:28 | Son Güncellenme:

Tahinli çörek, çay saatlerinin vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle kış aylarında sıcacık tahinli hamuru ve içindeki cevizleriyle enerji bombası görevi görmektedir. İşte yapımı zor olmayan ama lezzeti baş döndüren pratik tahinli çörek tarifi.

Tahinli çörek nasıl yapılır

Tahinli çörek için malzemeler

Haberin Devamı

Hamuru için:

  • 1,5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1/4 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 1/2 yemek kaşığı kuru maya(yaş maya da kullanılabilir)
  • 1/2 yemek kaşığı toz şeker

İçi için:

  • 1 su bardağı tahin
  • ½ su bardağı toz şeker

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 6 yemek kaşığı susam

Yapılışı

Tahinli çörek yapımına başlarken öncelikle kuru ya da yaş mayanızı hangisini tercih ediyorsanız, ılık süt ve toz şekerle birlikte bir kapta güzelce karıştırıp, mayalanması için beş on dakika bekletin. Elekten geçirdiğiniz unu bir karıştırma kabına alın ve orta kısmını parmağınızla açarak mayalanmış karışımı unun orta kısmına dökün. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı ve zeytinyağını güzelce karıştırarak hamurunuza döküp yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeler güzelce yoğrulduğunda ele yapışmayan ama yumuşak olan bir hamur elde edeceksiniz. Hazırlamış olduğunuz hamuru üzerine nemli bir bezle örterek bir saat kadar dinlenmeye bırakın. Sonrasında çöreklerin iç harcını hazırlayın, iç harcı için tahin ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Mutfak tezgâhınızı unladıktan sonra güzelce mayalanıp kabaran hamurunuzu mutfak tezgâhına alın. Hamurlarınızı eş parçalara bölüp merdane yardımı ile mutfak tezgâhının üzerinde güzelce açın. Tahin ve şekeri karıştırıp elde ettiğiniz harcı açtığınız hamura bir fırça ya da kaşık yardımıyla sürerek rulo şeklinde katlayın. Tüm hamurlara bu işlemi uyguladıktan sonra yarım saat kadar daha tahinli çöreklerinizi mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurlarınızı elinizle uzatıp sararak köşesini hamurun içine doğru sabitleyin. Hazırladığınız tahinli çörekleri fırın tepsisine koyup üzerine bir fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sürüp daha sonrasında susam ekleyin ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında üzerleri sararıncaya kadar pişirin. Pişen sıcak tahinli çörekleriniz artık hazır şimdiden herkese afiyet olsun.