25.04.2015 - 11:33 | Son Güncellenme:
Modern teknoloji son yıllarda oldukça büyük bir hız ile gelişmeye devam ediyor. Özellikle de modern teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte yaşamın her alanında en etkin şekilde internet kullanımı öne çıkıyor. Günümüz modern teknolojinin sağlamakta olduğu yeni nesil olanaklar ile birlikte günümüz modern insanın internete son derece hızlı bir şekilde erişim sağlayabilir hale gelmesi sonucunda tüm dünyada internet kullanımı oldukça yaygın bir hale geliyor. Günümüz modern çağında internet teknolojisi sadece bireysel alanda değil aynı zamanda da kurumsal alanda da kendisini en etkin şekilde gösteriyor. Günümüz modern teknolojisinin sağlamakta olduğu yeni nesil olanaklar ile birlikte gelişmiş ülkelerde dijital platform üzerinde vatandaşa daha aktif bir şekilde hizmet sunuluyor. Böylelikle de vatandaşların daha çağdaş ve daha modern bir kamu hizmeti alabilmesi sağlanabiliyor.
Kamusal alanda gelişen internet teknolojisi Türkiye’de de en yoğun şekilde kullanılıyor. Özellikle de modern teknolojinin sağladığı yeni nesil imkanlar ile birlikte kamu kurumları tarafından online hizmetlere daha fazla ağırlık veriliyor. Türkiye’de kamu kurumları arasında gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanmakta olan kamu kurumu olarak Sosyal Güvenlik Kurumu öne çıkıyor. Türkiye’deki sigorta hizmetlerinin daha çağdaş standartlara ulaşabilmesini sağlamak amacı ile 2006 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu modern teknolojiyi aktif olarak kullanıyor.
Türkiye’deki sigorta mükelleflerine sigorta işlemlerini online olarak yapabilmelerine yardımı olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerinde yer alan online hizmetleri arasında özellikle şifresiz SGK hizmet dökümü alma imkanı sunan E-SGM uygulaması öne çıkıyor. Dijital platform üzerinde yer alan son derece kolay ve hızlı bir şekilde güncel sigorta bilgilerine erişim sağlayabilme imkanına sahip olan vatandaşlar tarafından son derece yoğun şekilde kullanılıyor. Vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dijital platform üzerinde hizmete açılan SGK sorgulama online hizmet uygulamasına e-Devlet sistemi üzerinden de erişim gerçekleştirebiliyor. Dijital platform üzerinden SSK sorgulama işlemlerini yapabileceği bir diğer online hizmet ise e-Devlet portalı olarak öne çıkıyor. Özellikle de dijital platform üzerinde yer alan tüm devlet kurumları ve online hizmetlerini tek bir platform üzerinde toplayabilmek amacı ile Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2008 yılında hizmete açılan e-Devlet sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online SGK sorgulama hizmetinden yararlanılabiliyor. Ancak diğer tüm e-Devlet sistemi hizmetlerinde olduğu gibi vatandaşların e-Devlet sistemine giriş yapmaları gereklilik arz ediyor.
Bu kapsamda dijital platformda bulunan e-Devlet sistemine ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak giriş yapmak gerekiyor. E-Devlet ana sayfasındaki e-hizmetler kategorisinde yer alan alfabetik sıralama içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaşılarak ‘4A hizmet dökümü’ ekranından SGK hizmet dökümü alımları pratik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Böylelikle güncel sigorta bilgilerini 7 gün 24 saat kolay bir şekilde dijital platform üzerinden alabilme imkanına sahip olunabiliyor. Dijital platformda sigorta mükelleflerine yönelik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2 ayrı yöntem ile uygulayabilme imkanı sunulan SGK sorgulama hizmetleri son dönemlerde oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılan başlıca SGK hizmetlerinin başında kendisine yer buluyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platformda bulunan resmi internet sayfasındaki E-SGM uygulamasından sigorta sorgulamalarını yapmak isteyen sigorta mükellefleri ise şifresiz olarak uygulama üzerinden sigorta bilgilerine erişim sağlayabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-SGM online sorgulama penceresinde SSK sorgulama işlemi için vatandaşın ‘T.C. kimlik numarası’, ‘cilt numarası’ ve ‘doğum yılı’ bilgilerini eksiksiz ve hatasız olarak girmeleri gerekiyor. Böylelikle vatandaşlar sigortalı olarak çalışmakta oldukları hizmet sürelerinin sigorta giriş ve çıkışlarını, sigorta prim ödeme gün sayılarını, çalışma gün sayılarını ve toplam kazançlarını gibi pek çok bilginin ayrıntılı detaylarına erişim sağlayabilme imkanına sahip olabiliyor. Bunun dışında da vatandaşlar bu online sorgulama ekranı E-SGM üzerinden SGK müstahaklık bilgilerini de öğrenebilme fırsatına sahip olabiliyor.
Sigorta mükelleflerinin internet üzerinden son derece kolay ve hızlı bir şekilde sigorta bilgilerine erişim sağlayabilmelerine yardımcı olması nedeni ile hem kendi resmi web sitesindeki hem de e-Devlet sistemi üzerindeki online hizmetleri son derece yoğun bir şekilde kullanılmaya devam ediyor.