18.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Rapordan bazı tespitler şöyle:
Deprem bölgesinde mevcut yaşam koşulları, depolama alanı ortaya çıkma riskini çok artırmaktadır, gereken korumayı hızla sürdürmektedir.
Bölgede kullanma suyu halen çok yetersizdir. Temiz kullanma suyu ve tuvalet kurallarını acilen giderin. Taşıma ile susuz mahallelere getirilen sular klorlanmalıdır. Temiz su ulaştığıa kadar depremzede vatandaşlarımızın ellerini temizlemelerini sağlayacak sabunlu mendiller ve el antiseptikleri kalıntılar. uvaletlerin yerleşimleri ve donanımları uygun olmalı ve atıklarının doğru şekilde uzaklaştırılması izlerini.
Katı atıklar hızlı şekilde toplanmalıdır, kemirgenlerle mücadele edilmelidir.
Gerekli alt yapı şartıa kadar ishalli hastalıkları, solunum yolu infeksiyonları, yolculuklu hastalıkları ve sarılık için sendromik sürveyans (sistemmatik kaydı) yapılması zorunludur. Veriler bölgesindeki hekimlerle düzenli aralıklarla paylaşılmalıdır.
Suriye’den kolera vakaları deprem bölgesi için önemli risk barındırdığı bildiriliyor. İshalli vakalarda kolera başta olmak üzere ishal etkenlerinin kesinleştirilmesi için mikroskopi dahil hızlı tanı, kültür/besiyeri/kit, yerleşim alt yapısının kurulmalı ve kolayca bulunması gerekir.
Bölgeye dışarıdan gelen sağlık çalışanlarının ciddi barınma sorunları söz konusu.
Antakya, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde ASM’lerin de önemli bir bölümü hale getirilmiştir. Bu durum çocukluk aşılarının eksik olması kızamık gibi bedenleri için risk oluşturmaktadır.
Bölgede tetanoz aşısı ve immünglobuliniyle ilgili eksiklik gözlenmemiştir. Göçükten belirlenen kişiler tetanoz aşılarının ambulansta acil bir yaklaşımdır. Ancak kendi imkanları ile kurtulan, sağlık kullanımına başvurmayan kullanıcı tetanos riski önemli bir sorundur. Radyo-televizyonlardan uyarı yürütme eksik aşıların sona ermesi.