Gündem Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı CNN Türk'te: Türk kutsallarına saldırı kabul edilemez

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı CNN Türk'te: Türk kutsallarına saldırı kabul edilemez

01.07.2024 - 22:07 | Son Güncellenme:

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa Suriye'deki olaylarla ilgili CNN Türk'te açıklamalarda bulundu. Abdurrahman Mustafa "Türk kanunlarına uymak zorundayız. Türk kutsallarına saldırı kabul edilemez" dedi.

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa Suriye'deki olaylarla ilgili CNN Türk'te açıklamalarda bulundu. Abdurrahman Mustafa "Türk kutsallarına saldırı kabul edilemez" dedi.

İşte Mustafa'nın o açıklamalarından satır başları;

Haberin Devamı

"Dün bazı üzücü olaylar yaşandı Kayseri'de. Bununla ilgili Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurumları gerekeni yapıyor. Bu münferit olay Suriye tarafından ve Türkiye tarafından iki halkın da yararına olmuyor. Bunu provoke edenler de oluyor. Biz burada misafiriz, buradaki Suriyelilerin de misafirlik değerini bilmeleri lazım. Buradaki Suriyelilere Türk kanunlarına uymaları gerektiğini söylüyoruz. Türkiye'nin kanunlarına uymayanlar deport ediliyor. Türkiye'nin milli güvenliği olsun, büyük projeler üzerinde çalışılıyor. Terörle mücadelede olsun, DEAŞ'a karşı olsun, PKK'ya karşı olsun Türkiye ile işbirliklerimiz devam ediyor. İster Suriye tarafında olsun ister Türkiye tarafında olsun, provoke edilen olaylar üzücüdür. Ben Suriye tarafındaki asayişi kontrol etmekle yükümlüyüm. Biz güvenliği sağladığımızda Türkiye'deki vatandaşlarımızı getirmekle yükümlüyüz. Sayın Cumhurbaşkanının açıklamaları da tatmin edicidir. Maalesef Türkiye düşmanı ve Suriye düşmanı olanlar provoke ediyorlar. Sonuçta biz Türkiye ile birlikte teröre karşı çıktık. Biz istikrar sağlamaya çalışıyoruz. Bunu provoke etmek için birçok grup var. PKK var, rejim var DEAŞ var... Biz gereken tedbirleri alıyoruz. Biz olayları Suriye halkının, Türkiye devletinin aleyhine yapılanların hesabını soracağız ve bedelini ağır bir şekilde ödeteceğiz. Suriye'deki istikrarı sağlamak hem Türkiye'nin faydasına hem Suriye'nin faydasınadır. Bu durum herkesi rahatsız ediyor. Düşmanlar bunu suiistimal ediyor buna fırsat vermemek lazım. Toplumsal ayaklanma olmaması için çaba harcıyoruz. Sosyal medyada kendi lehlerine iyi kullanıyorlar. Bunların birçoğu gerçek değildir. Bazı olaylar oldu evet ama birçoğu yanlış, montaj ve yanlış tercüme ile servis etmeye çalıştılar.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUM"

Türkiye devletinin kutsalları bizim kutsalımızdır. Tarihi bağımız var Türkiye Cumhuriyeti ile. Türk kutsallarına saldırı kabul edilemez. Bizim düşmanlarımız maalesef bunu provoke edip tarihi bağımızı koparmak için mücadele ediyorlar. Yani biz bugün Suriye'deki olayları, Suriye'deki acılarını Türkiye Cumhuriyeti makamlarına bildiriyoruz. Birlikte biz bu yaraları sarıyoruz. 12 yıldır bu işbirliğini görenler bunu yapmaz.

DEAŞ, PKK, El kaide gibi terör örgütleri bu provokasyonları yapıyor. Bunun hesabını çok ağır bir şekilde soracağız. Asla bunu Suriye halkının davranışı olarak görmüyoruz. Türkiye'nin bayrağına yaklaşımını şiddetle kınıyorum ve Türkiye halkından da özür diliyorum. Benim kontrolümde olan topraklarda gerçekleştiği için kendimi de sorumlu tutuyorum. Bu kutsallara yaklaşılmasına müsaade etmeyeceğiz. 

Haberin Devamı

"TÜRKİYE OLMASA YAPAMAZDIK"

Biz Türkiye'ye minnettarız. Bizim birden fazla terörle mücadelemizde Türkiye'nin desteği olmasa yapamazdık. Bunları bilenler zaten bu fitne yaratmaları provokasyonları yapmaz. Biz bunlara gerekli cevabı vereceğiz. Suriye'dekilerin hesabını biz vereceğiz. Türkiye'deki yanlışlara cevabı da Türkiye Cumhuriyeti zaten veriyor. Bugün Türkiye'deki olayları Suriye'ye taşırsak, Suriye'deki olayları da Türkiye'ye taşırsak kimse için iyi olmaz. Biz buradaki misafirliği bilmemiz lazım. Bizim kader birliğimiz var. Türkiye'deki mültecileri zaten biz diğer tarafa getireceğiz. Bizim bölgede çok fazla deport edilenler var. Türkiye için canını verecek çok fazla Suriyeli var. Bunları karıştırmamak lazım. Bu ittifakı bozmaya fırsat vermeyelim. Büyük projeler var onlara odaklanmamız lazım. Bir Türkmen olarak ben çok üzgünüm.

SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİ: OLAYLARIN KARDEŞLİĞİMİZE GÖLGE DÜŞÜRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Haberin Devamı

Suriye Geçici Hükümeti, "Kayseri’de yaşanan üzücü olayların kardeşliğimize gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz...Türk bayrağına yönelik eylemleri şiddetle reddediyor, kurtarılmış bölgelerdeki Türk varlığını hedef alan tüm eylemlerin acilen durmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Suriye Geçici Hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Tarih ve coğrafya, Türkler ve Araplar arasında yüzyıllar boyunca var olan kardeşliğe tanıklık etmektedir. Bölgenin yaşadığı tüm zorluklara ve çilelere rağmen, bu kardeşliğin önümüzdeki yüzyıllar boyunca da devam edeceğine dair inancımız tamdır. İki halkın ortak kaderi de bunu gerektirmektedir. Suriye Geçici Hükümeti, katil Esad Rejimi, müttefikleri ve terör örgütlerinin işlediği suçlardan kaçan Suriyeli mültecilere yönelik tüm aşırı görüşlü eylemleri kınamaktadır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği üzere Kayseri’de yaşanan olaylar hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu çerçevede Suriye Geçici Hükümeti Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın saldırganlara karşı attığı yasal adımları da takdir etmektedir. Bu üzücü olayların kardeşliğimize gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz” denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Ayrıca Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Kayseri’de yaşanan olayları bahane ederek Türk ve Suriye halkları arasındaki mevcut ittifakı ve devrimin kazanımlarını baltalamayı amaçlayan kışkırtıcı eylemleri reddetmekte ve çağrılara uymamaya davet etmektedir. Suriye halkı bu olayların devrim düşmanları tarafından Türk-Suriye halklarının ilişkilerine zarar vermek amacıyla desteklendiğinin farkındadır. Suriyelilerin seslerini ve duygularını barışçıl bir şekilde Türk kardeşlerimize iletmesine son derece önem verdiğimizi vurgularken; Türk bayrağına yönelik eylemleri şiddetle reddediyor, kurtarılmış bölgelerdeki Türk varlığını hedef alan tüm eylemlerin acilen durmasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.