GündemSubay ve astsubaylar darbeyi engellemiş

Subay ve astsubaylar darbeyi engellemiş

28.03.2009 - 00:44 | Son Güncellenme:

2. Ergenekon iddianamesindeki mektuplara göre, ‘Sarıkız’ darbe planının uygulanamayacağı, birliklerdeki subay ve astsubaylarla yapılan görüşmeden sonra anlaşıldı

Subay ve astsubaylar darbeyi engellemiş

Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesinde, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un ofisinden, darbe girişimine katıldığı için pişmanlık duyan bir subayın yazısı ile darbe girişiminin, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e detaylarıyla anlatıldığı mektuplar yer aldı.
Mektuplarda, Sarıkız darbe planının uygulanamayacağının, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın Anadolu’daki birliklerdeki subay ve astsubaylarla yaptığı görüşmeden sonra anlaşıldığı, subay ve astsubayların toplantılarda kuvvet komutanlarını eylemleri nedeniyle eleştirdiği bilgisi yer aldı. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’a ait olduğu öne sürülen günlüklere atıf yapılarak, Cumhuriyet gazetesi yazarı ve Ergenekon sanığı İlhan Selçuk’un, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le yaptığı görüşmeler, “Ergenekon terör örgütünün Sezer’in görev süresini uzatma planıyla ilgili girişim” olarak sunuldu.  

Sezer’e zorla görev
Ayışığı adlı darbe planı çerçevesinde, azami sayıda milletvekilinin Başbakan Erdoğan’ı terk etmesi, Sezer’in gelişmelerle ilgili şahsi değerlendirmelerinin alınarak, bunların deşifre edilmesi suretiyle kampanya yürütülmesi, Sezer’in her hal ve şartta görevde kalmasının ‘ikna veya zor’ ile sağlanmasının tasarlandığı belirtildi.
İddianamede, Balbay’ın günlüklerine göre, Selçuk ve Balbay’ın, Sezer’le randevusuz görüştükleri, bu görüşmelerde Sezer’in görev süresinin uzatılması konusundaki görüşlerinin alındığı vurgulandı. Günlüklerin bu konuyla ilgili kısımlarının yer aldığı iddianamede, Sezer’le yapılan görüşmelerin, Ayışığı darbe planının uygulanması kapsamında gerçekleştirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Subay ve astsubaylar darbeyi engellemiş

Koman ve Betir:  Emrinizdeyiz
İddianamede, Eruygur’un, darbe planları çerçevesinde, emekli Jandarma Genel komutanlarına özel kurye ile mektup göndererek destek istediği anlatıldı. İddianamede, Eruygur’un, emekli komutanların özel kuryeye mektupla ilgili verdiği yanıtları not haline getirerek sakladığı anlatıldı. Bu notlara göre, emekli komutanlar mektubu şöyle yanıtladı:
Orgeneral Teoman Koman: “Sayın Jandarma Genel Komutanımızın emrinde olduğumu iletin. Benden istenirse uzun yıllardır medyaya çıkmamama rağmen çıkıp bu konularda konuşabilirim. Ben MİT Müsteşarlığı da yaptım.”
Orgeneral Rasim Betir: “Bu konulardan ve hükümetin yaptığı çalışmalardan ben de çok rahatsız oluyorum. Koman, Boztepe, İlter ile de bu konuları görüştüm. Bu mektuptan sonra da mektubun içeriği hakkında kendileri ile görüşeceğim. Bu konuya yakın bazı konuları cumhurbaşkanı ile de yakın zamanda görüştüm. Benim üzerime hangi görev düşerse seve seve yapacağım.”
İddianamede, diğer komutanların ise görüşlerini sonra bildireceği yanıtını verdikleri anlatıldı.

Haberin Devamı

‘Komutanlar zarar veriyor’
İddianamede, Eruygur’un ofisinden, eski Genelkurmay Başkanı Özkök’ü, darbe planlarından haberdar eden bilgi notlarının da çıktığı belirtildi. Bu notlarda, Eruygur’un kurduğu Cumhuriyet Çalışma Grubu’ndan, grup için kimlerin çalıştığına, fişleme ve dinleme faaliyetlerinden, diğer komutanlarla ilişkilere kadar uzanan detaylı bilgiler yer aldı. İddianameye göre, bilgi notlarında, Eruygur’la birlikte darbeye zemin oluşturmaya çalışan kuvvet komutanlarından Yalman, iki general ve beş subaydan oluşan bir heyetle, kıtadaki subay ve astsubaylarla görüşerek bir rapor hazırlama faaliyetine girişti. 1, 2 ve 3. ordu komutanlıkları ile Ege Ordu ve Van Jandarma Asayiş komutanlıklarında yapılan toplantılarda, subay ve astsubaylar şu görüşleri dile getirdi:
-  Her kurumun kendi görevini yapması gerektiği.
-  Ekonomik açıdan hükümetin başarılı olduğu.
-  Ülkede iç ve dış istikrarın sağlandığı.
-  Genelkurmay Başkanlığı’nın demokratik ülkelerde olduğu gibi her konuda hükümete görüşlerini aktardığı.
-  Kuvvet komutanları seviyesindeki farklı düşüncelerin basın aracılığıyla gündeme getirilmesinin silahlı kuvvetlere zarar verdiği.
-  Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da 2004 yerel seçiminde DEHAP’a karşı AKP’nin desteklenmesi gerektiği.

Düzmece rapor
İddianameye göre bilgi notunda, bu görüşlerin ortaya çıkmasına rağmen subay ve astsubayların gerçek görüşünün değil, düzmece değerlendirmelerin yer aldığı bir raporun Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilmesinin tasarlandığı ifade edildi.