GündemSporcu beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar

Sporcu beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar

30.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul-Çekmeköy'de düzenlenen ‘Sporcu Beslenmesi' konulu panel fitness sporcuları ve antrenörlerini bir araya getirdi.

Sporcu beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar

Spor gıdası markası Hardline Nutrition sponsorluğunda İstanbul Çekmeköy'de 27 Mart pazar günü gerçekleşen panelin konuşmacıları dünyaca ünlü sporcu koçu Dr. Salim Satır ve Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonu Serdar Aktolga genç sporcuların ve antrenörlerin sorularını yanıtladı.

Frank McGrath, Zack Khan, Fouad Abiad ve Ben Pakulski gibi ünlü isimlerin koçluğunu yapmış olan Dr. Salim Satır, sporcuların nasıl diyet yapması ve nelere dikkat etmesi gerektiği, et ve süt ürünlerini ne oranda tüketmesi gerektiği, hangi yağların tercih edilmesinin sporcu açısında verimli olacağı, tuz tüketimi ve benzeri konularda bilgilerini paylaştı. Şampiyon sporcu Aktolga ise 26 yıllık kariyerinde nasıl beslendiğini ve deneyimlerini aktardı.

Son 20 yılda beslenmeye ilişkin bilinen çok sayıda doğrunun günümüzde geçerliliğini yitirdiğine dikkat çeken panelistler, bilimsel gelişmeler ve yeni gözlemler sayesinde doğru beslenme reçetelerinin gelişme gösterdiğini belirterek sporcuların kulaktan dolma bilgilerle değil, uzman eşliğinde, spor hocalarının danışmanlığında ve bilimsel verilerle beslenmeleri gerektiği yönünde uyarılarda bulundu.

Beslenmede özellikle doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Dr. Salim Satır, supplement'lerin doğal birer besin olduğunu vurgulayarak sporcu gıdalarının doping gibi algılanmaması gerektiğini söyledi. Sporcuların yağdan uzak durmaları düşüncesinin doğru olmadığının altını çizen Satır, belli oranlarda sporcuların mutlaka yağ tüketmeleri gerektiğini belirtti. Tuz konusunda da toplumda yanlış bir intiba olduğunu kaydeden Satır, "Tuzu bırakmak kesinlikle doğru değildir, tuz vücut için gereklidir" diye konuştu. Yakın döneme kadar yarışmalara hazırlanan sporcuların su bile içmelerine izin verilmediğini hatırlatan ve lif içerdiği için proteinlerin yanı sıra sebze tüketilmesini öneren Satır, karbonhidrat, yağ, süt ürünleri, spor gıdası, tuz ve su tüketimi konusunda en güncel bilimsel verilerden yararlanılması gerektiğini söyledi.

1989 yılından bu yana profesyonel vücut geliştirme kariyerini sürdüren Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonu Serdar Aktolga, güncel bilimsel veriler elde edilmeden önce sporcuların doğru bilinen yanlışlarla müsabakalara hazırlandığını ifade ederek şunları söyledi:
"Sporcu beslenmesi bilimsel ve gözlemlere dayalı bir konu. Geçmişten bugüne bu konuda özellikle internet gibi iletişim araçlarının gelişmesiyle önemli gelişmeler kat edildi. Ben spora başladığımda sporcu beslenmesine ilişkin yararlanabileceğimiz uzman hocalar bir yana, bir kitap dahi yoktu. 90'ların ortalarına doğru Türkiye'deki birtakım hocalarımız sporcuları bilgilendirmek adına çeşitli yazılar kaleme aldılar, yurtdışından çevrilen kitaplar da sürece katkı sağladı. Zaman içinde sporcuların beslenme şekli değişerek bugünlere geldi. Bugün ise Hardline Nutrition gibi öncü kuruluşların desteğiyle çeşitli panel, eğitim ve seminer gibi etkinliklerde bir araya gelerek en doğru bilgileri paylaşılmaya çalışıldığını gözlemliyoruz. Gençlere tavsiyem, bu sporu yaparken danışman hocalarından en güncel, doğru bilgileri almalarıdır"

Genç sporcuların doğru kaynaktan bilgi edinmelerine dikkat çeken Aktolga, protein tozunun zararlı olduğu görüşünü örnek vererek "Bilimsellikten uzak, gerçek olmayan bir bilgidir, sporcular sporcu gıdalarından ve bilhassa protein tozundan yararlanmalıdır, bu bir ilaç ya da kimyasal olmadığı gibi, aksine takviye olarak kabul edilen bir destekleyicidir" diye konuştu.

Panele Türkiye'nin önde gelen sporcu ve antrenörlerinin yanı sıra NAC Türkiye Başkanı Murat Düzgören, IFBB + 90 Dünya İkincisi Timuçin Canel, Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Yusuf Yılmaz ve Kıbrıs Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu Başkanı Ali Dahlameroğlu gibi önemli isimler de katıldı.