18.07.2016 - 17:04 | Son Güncellenme:
Al Jazeera Türk'ten Şükrü Oktay Kılıç'ın haberine göre, Türkiye'deki internet kullanıcıları, 'boğma' anlamına gelen 'throttling' kavramı ile ilk kez, 10 Ekim 2015'te Ankara'daki Barış Mitingi'ne yönelik bombalı saldırıyla tanıştı. Sultanahmet saldırısı dışında, Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen diğer bombalı saldırıların ardından kullanıcılar, başta Twitter ve Facebook olmak üzere sosyal medya sitelerine erişmekte 36 saate kadar zorluk yaşadı.
Darbe girişiminin hemen ardından sosyal medyaya erişilemedi
15 Temmuz Cuma, 22:00 sularında Ankara ve İstanbul'da başlayan askeri hareketliliğin bir darbe girişimi olduğunun anlaşılmasından kısa süre sonra internet kullanıcıları; herhangi bir mahkeme kararı olmamasına rağmen Twitter, Facebook ve YouTube'a erişemedi.
Türkiye'de internet erişimiyle ilgili yaşanan engellemeler ve sıkıntıları özel bir yazılım aracılığıyla ölçmek üzere hayata geçirilen 'Turkey Blocks', 22:50'den itibaren bu üç sosyal medya platformuna erişimin engellendiğini duyurdu.
'Turkey Blocks'un verilerine göre sosyal medyaya erişim, iki saat boyunca kısıtlandı.
17 Temmuz 00:13'te darbe girişiminde bulunan askerler, TRT spikeri Tijen Karaç’a silah zoruyla darbe bildirisi okuttu. Darbe bildirisi, aynı saatlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi internet sitesinde de yayınlandı. Bu saatlerde sosyal medyaya erişim hâlâ sağlanamıyordu.
01:00 itibarıyla erişimin normale döndüğü sosyal medya platformlarında haber organizasyonları; operasyonlar, gözaltılar ile ilgili gelişmeleri ve yetkililerden gelen açıklamaları sorunsuz şekilde aktarmaya devam etti.
Haber organizasyonlarının yanı sıra darbe girişime karşı çıkmak için meydanlara çıkanlar, Facebook ve Periscope üzerinden canlı yayınlar ile ülke genelindeki durumu anlık olarak aktardı.
Devlet kurumlarının, sosyal medya platformlarını aktif şekilde kullanması, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında kritik rol oynadı.
34 milyondan fazla tweet atıldı
Sosyal medya ölçme, analiz ve araştırma hizmetleri veren Somera’nın Al Jazeera Türk ile paylaştığı verilere göre 16 Temmuz’da atılan tweet sayısı yüzde 223 arttı. 15 Temmuz 17 Temmuz tarihleri arasında toplam 34 milyon 818 bin 329 tweet atıldı Bu tweetler 15 milyar erişime ulaştı. 8–14 Temmuz tarihleri arasında atılan ortalama tweet sayısı 5 milyon 773 bindi.
Ekranlarında darbe bildirisi okutulan TRT’nin Twitter hesabı, sosyal medyanın en etkili hesabı oldu.
İstanbul’da köprülerin kapatılmasıyla birlikte, 22:00'den itibaren artış gözlemlenen Twitter’daki konuşma hacmi, Erdoğan’ın açıklamasının ardından en yüksek seviyeye ulaştı.