GündemSosyal Hizmet Merkezi sayısı artırılacak

Sosyal Hizmet Merkezi sayısı artırılacak

07.12.2017 - 11:19 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, çocuk, kadın, engelli, yaşlı hizmetleri ile şiddet mağdurları, madde bağımlılığı, sosyal yardımlar gibi birçok alanda hizmet vermesi amacıyla açılan sosyal hizmet merkezlerinin sayısı, 2018 yılı sonuna kadar 300'e çıkarılacak.

Sosyal Hizmet Merkezi sayısı artırılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, vatandaşa etkin ve ulaşılabilir hizmet sunmak amacıyla açılan sosyal hizmet merkezlerinin (SHM) sayısının, 2018'de 300'e çıkarılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Bakanlık, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler ile ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetleri için kurulan SHM'lerin sayılarının artırılması için çalışmalar yürütüyor.

Sosyal hizmet ve sosyal yardım alanlarındaki ihtiyaçları karşılayan SHM'lerin sayısı, 2014'te 149 iken 2017'de 268'e ulaştı.

Bu yıl içinde çocuk, genç, kadın, erkek, engelli ve yaşlı bireylere koruyucu, önleyici hizmetlerin tek bir çatı altında sunulduğu 52 yeni SHM hizmete açıldı. Gelecek yıl sonuna kadar ise SHM'lerin sayısının 300'e çıkarılması öngörülüyor. SHM'lerin sayısının 2023 yılına kadar 422'ye ulaştırılması hedefleniyor.

SHM'lerde 4 genel hizmet alanı bulunuyor

Haberin Devamı

SHM'lerde uygulama, eğitim ve danışmanlık, şehit yakını ve gaziler ile diğer kurumların müdahalesini gerektiren alanlara yönlendirme gibi 4 genel hizmet alanı bulunuyor.

SHM'lerde, Doğu ve Güneydoğu'daki illerde Kürtçe ve Arapça gibi dillere hakim uzmanlar da görev yapıyor. 7/24 esasına göre çalışan SHM'lerde, nöbetçi meslek elemanları bulunuyor.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM) bulunmadığı illerde, bu birimin görevini SHM'ler yapıyor. ŞÖNİM'lerde çalışan psikolojik danışman ve rehberlikçiler, öğretmenler, psikologlar, sosyologlar ve sosyal hizmet uzmanları da bu merkezlerde görev alıyor.

ŞÖNİM'in olmadığı illerde SHM'ler kolluk kuvvetleri ile irtibata geçerek vatandaşa yardımcı oluyor. SHM'ler, hizmet kapsamı içinde olmayan başka kurumların müdahalesini gerektiren bir ihbar alırlarsa ilgili birimlerle irtibata geçiyor. Ailelerin hane bilgilerinin alındığı SHM'lerde, ihtiyaç konularına göre vatandaşlara destek olunuyor.