11.09.2024 - 06:46 | Son Güncellenme:
EREN KOCA Haber Merkezi - Arkasındaki gerçek araştırılıyor
Milliyet Köşe Yazarı Belma Akçura: Amca Salim Güran’ın ve itirafçı Nevzat Bahtiyar’a sorulan soruların, yapılan sorgulamaların birkaç anahtar noktası var. Polis bu sorgulamalarda, şüphelilerin çelişkili ifadelerini, maddi anlaşmazlıklar ve aile içi anlaşmazlıkları, DNA delilleri ve HTS kayıtları gibi teknolojik bulgularla olayı karşılaştırarak gerçeğe ulaşmaya çalışıyor. Sorgulamada sorulan her soru, olası bir suç ortaklığı, kişisel kin, tehdit ve suçun saklanma çabası gibi çeşitli açılardan inceleniyor. Bu süreç, sadece amcayı suçlu bulmakla değil, cinayetin ardındaki gerçek motivasyonları ve delilleri ortaya çıkarma amacı güdüyor olabilir. Zanlı Nevzat Bahtiyar’ın verdiği ifadelerden bazıları çelişkili ve eksik, bu nedenle polisin sorduğu sorular, Bahtiyar’ın bu çelişkileri neden verdiğini anlamaya yönelik olabilir. Polis, bu süreçte çelişkili ifadeler, eksik bilgiler ve itirafların arka planını analiz ederek suçun tüm unsurlarını aydınlatmaya çalışır.
OLAY YERİ ARANIYOR
Emekli Emniyet Müdürü Haydar Özdemir: Güvenlik güçleri olay yerini bulmayı çalışıyor. Cinayette kullanılan aletleri, Narin’in sarıldığı battaniyeyi arıyor. Olayın içinde kimler iştirak ettiyse onları öğrenmeye çalışıyor. Aile içerisinde bir ketunluk var. Amca hasbelkader konuşma kayıtlarını sildi, anne ve ağabey neden siliyor. Planlama var burada. Polis itirafa yönelik bir delil arıyor. Çünkü cesedi artık ele geçirdi. Bundan sonra itiraf gelecek. Çocuğu katledenler birinci derecedeki şüpheliler bu telefon kayıtlarını silenler.
KÖY HALKI NEDEN SESSİZ?
Narin cinayetinde köy halkının neden sessizliğe büründüğünü Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan Milliyet’e anlattı. Prof. Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Narin’in öldürülmüş olduğu bilgisini muhtemelen ikinci gününden itibaren bütün köy hatta komşu köylüler bile duymuştu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi aşiretlerin, büyük ailelerin etkin olduğu bir coğrafyada birey yoktur. Bireyin tek başına bir değeri de yoktur. Bu nedenle bu coğrafyada sessizlik bölge halkı tarafından anlaşılır bir durumdur. İnsanların konuşmamasının temel olarak iki nedeni olduğunu düşünüyorum. İlki bu tip kapalı toplumların kendi gelenek ve göreneklerine göre şeref haysiyet ve namus anlayışları vardır. Ailenin bu değerlerini korumak en önemli amaçtır. Bu değerleri lekeleyen biri olmuşsa öldürülür. Diğer bir durum ise eğer bu lekeye neden olan diğerlerine nazaran güçlü biriyse ona bir şey yapılamayacağı için bu sefer de bu duruma şahit olan ortadan kaldırılarak mesele kapatılmaya çalışılır. Bu nedenle susarlar. Susmanın ikinci nedeni ise; konuşmanın cezasının çok büyük olmasıdır. Eğer biri konuşursa öncelikli olarak bizzat o konuşanın ailesi tarafından cezalandırılması beklenir. Bu nedenle Narin cinayetinde olduğu gibi köy, özellikle köyün erkekleri susmuştur. Konuşmaya çalışan kadınlar ise yine erkek şiddetiyle susturulmuştur.”
Ağabeyin kolundaki ısırık izi yeniden incelenecek
Soruşturmada Narin’in biyolojik ailesinin tespiti için anne ve babasına yapılan DNA testi sonucu belli oldu. Buna göre, Narin’in biyolojik ailesi de bilinen ailesi çıktı. Gözaltına alınan anne Yüksel ile baba Arif Güran’ın sorgusuna henüz başlamadığı, cinayet günü amca ve aile üyelerinin bütün görüşmeleri WhatsApp’tan yaptığı ortaya çıktı. Soruşturmada 267 kişinin ifadesi alındı, 26 kişi dosyada şüpheli, geri kalanlar ise tanık olarak ifade verdi. Soruşturma sürecinde 14 bin araç incelendi, 130 kameraya bakıldı. Narin’in abisinin kolundaki iz ile ilgili yeni gelen örneklerle çalışma yapıldığı öğrenildi.
Amca Salim Güran’ın telefonunda yüklü WhatsApp uygulamasında, 21 Ağustos gününe ait mesajların bir bölümü silinmişti. Jandarmanın, META’dan bu kayıtları istediği ancak şirketin olumsuz yanıt verdi öğrenildi. Etik Hacker Tamer Şahin, Milliyet’e nedenini anlattı: “WhatsApp uçtan uca şifreli bir yazılım, izlemek mümkün değil. META’nın elinde mesaj kaydı bulunmuyor. Elinde kayıt olmadığı için başvuru reddediliyor” dedi.