09.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ayşegül Kahvecioğlu - Ankara
OHAL kapsamında önceki gece sabaha karşı çıkarılan son ihraç KHK’sı ile çeşitli kurumlarda görev yapan toplam 18 bin 632 personel kamudan ihraç edildi. Emniyet’ten 8 bin 998; TSK’dan 6 bin 152; Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 841; Adalet Bakanlığı’ndan bin 52, MEB’den 658, Diyanet’ten 240, üniversitelerden 199 personel mesleklerinden atıldı.
Kurumlarından daha önce ayrılan ve aralarında tümgeneral ve tuğgeneral rütbesinde askerlerin de bulunduğu 324 kişi ile Emniyet’ten bin 167 polisin ve 35 jandarma personelinin rütbeleri de son KHK ile ellerinden alındı. 4 vali yardımcısı ve 4 kaymakamın da meslekten ihraç edildiği KHK’da 12 dernek, 3 gazete ve 1 televizyon kanalının da kapatma kararı yer aldı. KHK’da vefat eden bir vatandaşın Tarım İl Müdürlüğü’nden ihraç edilmesi; yine geçtiğimiz yıl vefat eden emekli bir albayın daha önce çıkan bir KHK ile elinden alının rütbesinin geri verilmesi de dikkati çekti.
Pasaportları iptal
OHAL Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında 701 sayılı KHK, önceki gece sabaha karşı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin mili güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle 18 bin 632 kişi, başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarıldı.
Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın rütbe ve/veya memuriyetleri alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmeyecek.
Söz konusu kişiler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecek. Bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından on beş gün içinde tahliye edilecek. Bu kişilerin pasaportları da iptal edilecek.
İhraç listesi
Son ihraç KHK’sı ile YSK, YÖK, TİKA, Aile Bakanlığı, Türk Patent Kurumu, TİGEM, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, Türkiye Şeker, Kamu Gözetimi Kurumu, ANT Başkanlığı, TCDD ve TÜDEMSAŞ’tan 1’er; Atatürk Tarih Yüksek Kurumu, RTÜK, Sanayi Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’ndan 2’şer; TBMM, Kalkınma Bankası, TSE, İller Bankası, Göç İdaresi ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan 3’er; ÇAYKUR, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve BİT’ten 4’er; İŞKUR’dan 5; AFAD, Gelir İdaresi ve Orman Bakanlığı’ndan 6’şar; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan 7’şer; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’ndan 9’ar; Çevre Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan 10’ar; SGK’dan 11; Milli Savunma Bakanlığı’ndan 12; Enerji Bakanlığı’ndan 13; Gıda Bakanlığı’ndan 21; İçişleri Bakanlığı’ndan 31; Dışişleri Bakanlığı’ndan 38; PTT’den 41; belediyelerden 49; Sağlık Bakanlığı’ndan 90; Diyanet’ten 240; MEB’den 658; Adalet Bakanlığı’ndan bin 52; üniversitelerden 250 personel çıkarıldı. Ayrıca Sahil Güvenlik’ten 192, Jandarma’dan 649, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bin 126, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bin 949, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 3 bin 77 asker görevden alındı; Emniyet’te ise 8 bin 981 polis ve 17 sivil memurun görevlerine son verildi. Yabancı ülkede üniversite okuyan 1 kişinin, öğrencilikle ilişiği kesilirken; 12 dernek, 3 gazete ve 1 televizyon kanalı kapatıldı.
Ölene ihraç da var rütbe iadesi de
İhraç kararları arasındaki bir isim dikkati çekti. Mersin’de Tarım İl Müdürlüğü’nde çalışırken 15 Temmuz’un ardından açığa alınan, ardından kendi isteği ile emekli olan Yusuf Fındık isimli vatandaş, 16 Haziran’da kanser tedavisi gördüğü sırada yaşamını yitirmişti. Fındık, son KHK ile Tarım İl Müdürlüğü’ndeki mesleğinden ihraç edildi. İsmail Gül isimli emekli Deniz Kurmay Albayın rütbesi ise daha önce çıkan bir KHK ile elinden alınmıştı. Gül’ün rütbesi önceki gece çıkan KHK ile kendisine iade edildi ancak Gül, Aralık 2017’de hayatını kaybettiği için bu son kararı göremedi.
‘Gerekçe listesi’ unutuldu
Yayımlanan son KHK’da İŞKUR’un hazırladığı personel ihraç listesinde 5 çalışanın ismine yer verildi. Ancak listede, diğer kurum listelerinde yer almayan “personelin görevden alınma gerekçeleri” sütununun unutulması ve gerekçeler arasında “kurum kanaati”, “sosyal medya”, “okul” gibi ibareler kullanılması dikkati çekti.
‘İmzacı akademisyenler’ de gitti, onlara soruşturma açan rektör de
Akademideki “kamudan çıkarma” kararlarına göre 19’u profesör, 19’u doçent, 19’u öğretim görevlisi, 34’ü doktor öğretim görevlisi ve 108’i araştırma görevlisi olmak üzere toplam 199 akademisyen üniversitelerinden atıldı. Barış için Akademisyenler bildirisine imza atan 12’si Dokuz Eylül; 2’si Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde görevli 14 akademisyen daha, son KHK ile ihraç edildi. Görev yaptığı dönem DEÜ’de barış bildirisine imza attıkları gerekçesiyle bazı akademisyenleri açığa alan eski Rektör Adnan Kasman’ın isminin de ihraç listesinde yer alması dikkati çekti.
Öksüz’ü arayan müdür de atıldı
Sakarya’da, darbe girişiminin beyni olarak bilinen FETÖ/PDY’nin ‘Hava Kuvvetleri imamı’ firari Adil Öksüz’ü arayan özel ekibin başındayken, FETÖ ile bağlantısı ortaya çıkınca tutuklanan polis eski müdürü Ercan Özoğluöz de meslekten ihraç edildi.
8 mülki amire ihraç
OHAL kapsamında çıkartılan 701 sayılı KHK ile 4 vali yardımcısı ve 4 kaymakam meslekten ihraç edildi.
Geçtiğimiz hafta yapılan son operasyonda ise Aksoy gözaltına alınmış ancak daha sonra serbest bırakılmıştı.
Güler’in koruması
KHK ile TSK’dan atılan subayların arasında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in eski koruma subayı yüzbaşı Burak Akın, FETÖ’nün Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki mahrem yapılanmasına yönelik dava kapsamında yargılanan Kurmay Yarbay Nail Bülbül, Eski Harp Okulu Alay Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Hakan Aksoy ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın emir subayı olan hava piyade binbaşı Abdurrahman Akay da ihraç listelerinden yer aldı.
Sakarya’da, FETÖ/PDY’nin ‘Hava Kuvvetleri imamı’ firari Adil Öksüz’ü arayan özel ekibin başındayken, FETÖ ile bağlantısı ortaya çıkınca tutuklanan polis eski müdürü Ercan Özoğluöz de meslekten ihraç edildi.
Rütbeleri alındı
Son KHK ile daha önce kurumlarından emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılanlardan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda tümgeneral ve tuğgeneral rütbesinde askerlerin de aralarında bulunduğu 240; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’da 62; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 22 personelin; Emniyet’te bin 167 polisin ve 35 Jandarma personelinin rütbeleri alındı; emekli kimlikleri iptal edildi.
Rütbesi alınan askerler arasında eski Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ile eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı tümgeneral Baki Kavun da yer aldı. TSK’da geçen yıl Yüksek Askeri Şura öncesinde emekli edilen 7 isim arasında yer alan 48. Hudut eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Rıdvan Yücel Yıldız ile 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Cantenar’ın da KHK ile rütbeleri alındı.
148 personele iade kararı
701 sayılı KHK ile toplam 148 personel için iade kararı verildi. Bu kapsamda 30 Diyanet, 1 TMSF, 1 İŞKUR, 1 Enerji Bakanlığı, 1 MEB, 6 Gıda Bakanlığı, 58 Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 27 Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 15 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 7 akademisyen ve 1 idari personel görevlerine iade edildi. TSK’da görevine iade edilenlerin arasında ise Hava Yarbay Abdullah Öztürk de yer aldı. ABD’de görev yaptığı sırada hakkında çıkan iddialar üzerine yurda dönen Öztürk, yargılanmış ve beraat etmişti.
Toplam sayı 129 bin 400
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz ay yayımlanan son ihraç KHK’sının ardından yaptığı açıklamada, KHK’larla toplam 110 bin 778 kişinin ihraç edildiğini, daha sonra 3 bin 604 çalışanın göreve iade edildiğini söylemişti.
Önceki gün ihraç edilen 18 bin 632 personelle birlikte bu sayı 129 bin 410 oldu.
Bu sayının içinde yer alan 3 bin 752 kişi ise sonradan görevine iade edildi.