23.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
ÇİĞDEM YILMAZ Hatay - Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) de Hatay’daki yerel kültürün yaşatılması için Prefabrik Uzun Çarşı’yı kurdu. 70 prefabrik dükkanda kepenk açan esnaf, yeniden hayata tutunmaya çalışıyor.
‘YÖNÜMÜ KAYBETTİM’
O çarşının esnaflarından biri de Konak Restoran’ın sahibi Razık Büyükgazel. Depremde yıllardır işlettiği restoranı yerle bir olan ve evi hasar alan Büyükgazel, önünden geçtiğimiz boş bir alanı göstererek, “Şu ağaç benim ağacımdı bu ağaçtan tanıyorum restoranın yerini. 60 yıldır yaşadığım Antakya’da yönümü kaybettim. Gideceğimiz yerleri bazen navigasyon açıyoruz” diyor.
‘AMAÇ MARKAYI YAŞATMAK’
74 yıllık Tarihi Bizim Küfene de prefabrik çarşıda yerini aldı. Künefe ustası Ragıp Bekfilavioğlu, 24 metrekarelik dükkanda 4 çalışanı ile hizmet veriyor. Bekfilavioğlu, “Evim de dükkanım da yıkıldı ama Antakya’yı terk etmedim. Mayıs ayından beri de burada hizmet veriyorum. Amacımız markayı ayakta tutmak. Tüm çabamız bu yönde” diyor.
‘YENİ YER BEKLİYORUZ’
Antkaya’da 36 yıldır hizmet veren Gözde İskender Kebap’ın sahibi Mete Güneşer de çarşıda 1 ay önce yeni dükkanını açmış. Güneşer, “Ortam işimi yapmaya tam olarak uygun değil. Döner, iskender, işkembe gibi ürünlerimi burada çıkaramıyorum. 19 çalışanım vardı şimdi iki kişiyiz. Yağmur yağdığında da burada durulmuyor. Valilik bize yeni yer verecek, çalışmaları var. Verilmezse mecbur şehri terk etmek durumunda kalacağım” diye konuşuyor.
HER ŞEY HATAY İÇİN
TURYİD Başkanı Kaya Demirer projeye ilişkin şunları söyledi: “Hatay’ı Hatay yapan, burada yaşayan insanların geleneklerini, kültürlerini yaşatması ve bunu dışarıdan gelenlere sunmaları. Nitekim, depremin hemen ardından yerel kültürü yaşatmak, ticareti başlatmak ve Hatay’a bir nebze moral katmak için önceliği Uzun Çarşı esnafına verdik. Ve çok kısa bir süre içinde TURYİD Prefabrik Antakya Uzun Çarşı Projesi’ni hayata geçirdik. Hatay için iş birliklerimizi, desteklerimizi sürdürüyoruz. İşletmelerimizde kullandığımız birçok ürünü deprem bölgesinden, küçük üreticilerden ve kooperatiflerden tedarik ediyor ve bunu geliştirmek için çalışıyoruz.”