20.04.2023 - 16:00 | Son Güncellenme:
Doğu Afrika ülkesi Sudan'da ordu birlikleri ile paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında patlak veren çatışmalar, altıncı gününde.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde, Sudan’daki gelişmeler ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde, Sudan’da yaşanan olayları kardeşlik hissiyatı içinde endişeyle takip ettiklerini dile getirdi.
Türkiye olarak Sudan’da geçiş sürecini başından bu yana samimiyetle desteklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde yaşananların ise 2018’den beri süren mücadeleye zarar verdiğini ve geçiş döneminin kazanımlarını riske attığını ifade etti.
ERDOĞAN'DAN ÇAĞRI
Tarafları çatışmaları bitirmeye, kardeş kanının dökülmesine son vermeye ve diyaloğa geri dönmeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan’da toplumun birliğini sağlayacak gerekli adımları atma, temaslara kapıyı kapatmama ve sorunları aklıselimle çözüme kavuşturma çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak bu süreçte de kardeş Sudan devleti ve halkının yanında yer almayı sürdüreceklerini, olası arabuluculuk girişimlerine ev sahipliği yapmak dahil ellerinden gelen her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan’daki Türk vatandaşlarının ve kurumlarının can ve mal güvenliğinin korunmasına dikkat ve özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, Türk vatandaşlarının Türkiye’ye nakillerinin sağlanması ve acil insani yardım koridoru açılması için Hartum Havalimanı’nın güvenli şekilde kullanımının temini noktasında uygun tedbirlerin alınması gerektiğini de ifade etti.
SUDAN'DA REKABET ÇATIŞMAYA DÖNÜŞTÜ
2021'de bir darbenin gerçekleştiği Afrika ülkesi Sudan'da, silahlı kuvvetlerin başı ve fiilen ülkenin devlet başkanı General Abdulfettah el-Burhan. Sayıları 100 bini bulan RSF'nin başındaki General Muhammed Hamdan Dagalo ise, El Burhan'ın yardımcısı. General Dagalo'nun bilinen ismi ise, Hemedti.
İkili arasında aylardır kızışan rekabet, 15 Nisan Cumartesi sabahı çatışmaya dönüştü. RSF güçlerinin düzenli orduya entegre edilmesi ve sivil hükümete geçiş süreci, en önemli görüş ayrılıkları.
Başkent Hartum başta olmak üzere birçok şehri alev topuna çeviren çatışmalarda hava saldırıları, top atışları ve yerleşim yerleri içinde ağır makinalı tüfeklerle saldırılar düzenlendi, en az 270 can kaybı var.
Geride kalan beş günde Avrupa Birliği büyükelçisi konutunda saldırıya uğradı, RSF güçleri ABD konvoyuna ateş açtı.
RSF 2013 yılında kuruldu ve kökenleri, Darfur'da isyancılarla acımasızca savaşan 'Cancavid' milislerine dayanıyor. O zamandan beri General Dagalo, Yemen ve Libya'daki çatışmalara müdahale eden ve Sudan'ın bazı altın madenlerini kontrol eden güçlü bir paramiliter güç oluşturdu.
RSF Haziran 2019'da 120'den fazla protestocunun katledilmesi de dahil olmak üzere insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor. Ordu dışında böylesine güçlü bir güç, ülkede yaşanan istikrarsızlığın ana sebebi olarak gösteriliyor.
17 YIL SÜREN İÇ SAVAŞ
Sudan, Güney Sudan’ın 9 Temmuz 2011’de bağımsız olmasından önce Afrika’nın en geniş yüzölçümüne sahip ülkesiydi. İngiltere’den 1956 yılında bağımsızlığını kazanan Sudan, bu tarihten beri büyük çatışmalara sahne oldu.
17 yıl süren iç savaş 1972'de Adis Ababa Anlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi ancak anlaşmanın ihlal edilmesi için 10 yıl yetti ve ikinci iç savaş başladı. 2005 yılında yapılan yeni bir anlaşmayla şiddet olayları azaldı. Bölünmenin ardından çatışmalar dinmedi, savaş uçakları petrol sahalarını bombardımana tuttu.
2019'DA TEKRAR PATLAK VERDİ
Son çatışmalar ise, 2019'da uzun süredir görev yapan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in devrilmesinin ardından yaşanan gerilimli sürecin devamı.
El Beşir'in yaklaşık 30 yıl süren iktidarına son verilmesi çağrısında bulunan kitlesel sokak protestolarının ardından ordu darbesiyle devrildi.
Ancak siviller, demokratik yönetime geçiş planında yer almayı talep etmeye devam etti. Daha sonra ortak bir askeri-sivil hükümet kuruldu, ancak bu Ekim 2021'de başka bir darbeyle devrildi. Ve o zamandan beri Orgeneral El-Burhan ile General Dagalo rekabet halinde.