GündemKurtulmuş'tan İsrail tepkisi: Ana hedef Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması

Kurtulmuş'tan İsrail tepkisi: Ana hedef Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması

05.10.2024 - 10:03 | Son Güncellenme:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlıyor. "İsrail kendisinin dışında herkesi yok edeceği bir politika sürdürmektedir." diyen Kurtulmuş, asıl ana hedefe dikkat çekti. Kurtulmuş, İsrail tehdidine karşı Meclis'in 8 Ekim'de toplanacağını da söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK'te 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

"İSRAİL'iN KATLİAMLARI EN BÜYÜK İNSANLIK SUÇLARINDAN"

İsrail'in son saldırılarına dikkat çeken Numan Kurtulmuş, "Soykırım boyutlarını artık aşmış İsrail katliamlarının en büyük insanlık suçlarından biri, insanlık tarihinin en kötü soykırımlarından biri olduğunu tarih yazacaktır. Bütün şartların İsrail'in lehine olduğu bir dönemdeyiz." ifadelerini kullandı.

"ANA HEDEF TÜRKİYE'NİN İSTİKRARSIZLAŞTIRILMASI"

"İsrail, kendisinin dışında herkesi yok edeceği bir politika sürdürmektedir. Dünya da bunu seyrediyor." diyen Kurtulmuş, "Türkiye uzunca bir süredir, terör örgütleri üzerinden baskı altına alınmaya çalışılıyor. Bölgede bir terör örgütü kurmak isteyenlerin asıl hedefi, bölgede istikrarsızlığı sağlamak. Esas ana hedeflerinde Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması var. Türkiye'nin buna uyanık olması lazım. Türkiye bölgede ayakta kalabilmiş büyük bir ülkedir. Tüm zorluklara direnmiştir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

MECLİS 8 EKİM'DE TOPLANACAK

Kurtulmuş, TBMM'nin İsrail tehdidi için 8 Ekim'de toplanacağını açıkladı. Kurtulmuş, "Hükümet İsrail konusunda bilgilendirme yapacak. Dışişleri ve Savunma Bakanı Salı günü bilgi verecek." ifadelerini kullandı.

"İSRAİL DOKUNULMAZ BİR ÜLKE DEĞİL"

Kurtulmuş, "Dün bölgesel tehditlerden bahsederken çok uzakta olan tehditlerden bahsediyorduk. İşte 2 buçukluk mesafede... Yangın artık kapımıza geldi. İsrail Ortadoğu'da bir ateş çukuru açtı ve bütün halkları oraya atmaya çalışıyor. Büyük insanlık cephesi güçlendirilmeli. Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in yargılanmaya başlanması, dokunulamayan İsrail'e dokunulmuştur. İsrail dokunulmaz bir ülke değildir. 'İsrail'e dokunulamaz' düşüncesi vardı hayır öyle değil." dedi.

Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD'nin bu tavrının bütün dünyanın görmesi lazım. Ne demek 'ölçülü saldırı'. Burada bir akıl tutulması vardır. Hangi ölçülü saldırıdan bahsediyoruz. Geriye İsrail'in bir tek nükleer bomba kullanmadığı kaldı. Önce Filistin devletinin egemenlik haklarını ihlal ediyor, İran'ın Lübnan'ın egemenlik haklarını ihlal ediyor. Hangi ölçülü saldırıdan bahsediliyor.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK YÖNÜ GÜNDEME GELDİ"

Rusya ziyareti hakkında konuşan Kurtulmuş, "Planladığımız çok üstünde olumlu bir ziyaret oldu. İlk defa bir Türk siyasetçi senatoda konuştu. Senatörler sonunda ayağa kalkarak ayakta alkışladılar. Türk iş adamlarıyla bir araya geldik. Sayın Putin tarafından kabul edildik. Türkiye'nin arabuluculuk yönü gündeme geldi. Gazze'de yaşananlar konusunda Rusya bize yakın. Rusya, İsrail konusunda sürece daha etkin katılmalı. Özel olarak S-400'ü konuşmadık. Dünya yeni bir döneme girdi. Ben 2022'de ABD'nin Afganistan'dan apar topar çıkmasıyla başladığını düşünüyorum. ABD'nin hakimiyetinin sonuna geldi. Artık yeni güç denklemleri ortaya çıkacak. Türkiye en önemli avantaja sahip ülkelerden. 'Türkiye'nin ekseni kayıyor' diyenlerin anlayışı müstemleke anlayışıdır. Türkiye'nin tek ekseni milli ekseni." dedi.

"MECLİS'TE YENİ ANAYASA YAPMA İRADESİ VAR"

Yeni anasaya çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kurtulmuş, "Meclis'te anayasa yapma iradesi var. Şimdiye kadar yaptığımız görüşmelerde 'katılmıyoruz' diyen bir parti olmadı. Anayasa yapma meselesi aritmetik meselesidir." ifadelerini kullandı.