GündemKonya, Erzurum, Adana ve Muğla’daki depremlerin nedeni 6 Şubat!

Konya, Erzurum, Adana ve Muğla’daki depremlerin nedeni 6 Şubat!

05.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş depremlerinden bu yana 6 ay geçti. Bölge zaman zaman artçılarla sarsılırken Konya, Erzurum, Adana, Muğla’da peş peşe depremler endişe yarattı. 6 Şubat depremlerinin deprem bölgesinde bulunan Türkiye’deki sismik hareketliliği artırdığını söyleyen uzmanlar, ‘Deprem orada, burada olmaz demek gerçeği yansıtmaz’ dedi.

Konya, Erzurum, Adana ve Muğla’daki depremlerin nedeni 6 Şubat

Gülden Çoktan - Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7.8 ve 7.5 büyüklüklerindeki 2 büyük deprem felaketinden bu yana 6 ay geçti. Depremler, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Adana, Osmaniye ve Kilis olmak üzere 10 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. 50 bin 500 kişinin can verdiği bölgede artçı sarsıntılar devam ediyor. Uzmanlara göre bu artçılar normal. Ancak son günlerde “Deprem olmaz” denen Konya, İzmir, Adana, Muğla ve Erzurum’da peş peşe depremlerin meydana gelmesi yeni bir deprem endişesini doğurdu. “Yaşanan bu depremler, yıkıcı bir felaketin habercisi mi?” sorusunu konunun uzmanlarına sorduk.

Haberin Devamı

500 AKTİF FAY

“Konya’da deprem olmaz” algısının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye’de 500’ün üzerinde deprem üreten aktif fay hattının olduğuna söyledi. Özener, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve herhangi bir yerinde deprem olma olasılığının da yüksek olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Haluk Özener, ardı ardına olan depremlerden endişe duyanlara şu hatırlatmayı yaptı:

‘BURADA OLMAZ DİYEMEYİZ’

“Milyonlarca yıllık bir oluşumdan bahsediyoruz. Farklı bölgelerdeki aynı uzunluktaki faylar, aynı hızla enerji biriktirmiyor. Yer kabuğu hareketlerinin oranı farklı olduğu için farklı yerlerdeki farklı depremlerin üretme ve tekrarlama aralıkları da farklı olacaktır. Aynı uzunluktaki faylar kırılsa dahi kimi yerde deprem tekrarlama aralığı 100 yıl kimi yerde 250 yıl, kimi yer de 1000, 2 milyon yıl. ‘Konya deprem bölgesi değil’ diyoruz fakat belki tarihi kayıtlara baktığınız zaman o bölgeler de deprem üretmiştir. Zaten aynı yerde deprem üretiyor. Çok hızlı enerji biriktiren yerlerde insan ömründe belki de 2 nesil de bir deprem görürken bazı bölgelerde 5 nesil, 10 nesil sonra deprem tekrarlama aralığı oluyor. ‘Deprem orada burada olmaz’ demek gerçeği yansıtmaz.”

Haberin Devamı

GÜNDE 100 ARTÇI

Kahramanmaraş depremlerin ardından bölgedeki artçı sayısının her geçen gün azaldığını, depremin hemen ardından günde 500 artçı sayısının bugünler 100’e düştüğünü söyleyen Özener, “Haftalık 700 deprem görüyoruz. Kimi günler 100’ün altına iniyor. Zamanla deprem büyüklüğü ve sıklığı azalacak. Sayıların azalması bir yıla yayılacak. Deprem bölgesinde göreceğimiz depremler olacak. Büyüklükleri gittikçe azalmaya başladı. 569 tane 4 ila 4.9 arasında, 44 tane 5.5, üç tane 6 ila 6.4, 6.6’lık depremler var. Sıklıkları gittikçe azalacaktır” dedi.

 

‘KONYA’DA AKTİF FAY VAR’

Konya bölgesinde aktif fay hatlarının bulunduğunu söyleyen İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz de “Bu yaşanan depremde olduğu gibi 5.5 büyüklüğünde depremler olabilir” dedi. Konya’nın Akşehir, Doğanhisar, Ilgın gibi ilçelerin üzerinde ve yakınında Sultandağı fayının bulunduğunu söyleyen Akyüz, şu bilgileri verdi: “Sultandağı, kuzeybatı-güneydoğu konumlu bir aktif faydır. Fay kırıldığında üreteceği deprem, bu ilçelerle, gevşek bir zeminde yer alan Konya’yı da etkileyecektir. 6 Şubat depremlerinde sadece o fayların civarı değil, geniş alanlara kadar bu enerji transferinin etkili olduğunu görebiliyoruz. Doğu Anadolu Fayı ve kolları üzerinde 450 km’lik bir kırık oluştu ve bu kollardaki enerji boşaldı. Komşu bölgelere ise geniş bir alanda enerji transferi oldu. Yeniden doğanın dengesini kurması için tabii ki belirli bir zaman geçecek. Zaten artçıların olmasının sebebi de budur. Uzak alanlardaki küçük-orta büyüklükteki depremlerin sebebi de büyük ölçüde 6 Şubat depremlerinin deformasyon alanı ile ilişkilidir.”