GündemSon dakika... Beykoz Belediyesi'nde operasyon: Alaattin Köseler'in ifadesi ortaya çıktı

Son dakika... Beykoz Belediyesi'nde operasyon: Alaattin Köseler'in ifadesi ortaya çıktı

03.03.2025 - 14:52 | Son Güncellenme:

Beykoz Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in savcılıkta verdiği ifade ortaya çıktı. Öte yandan savcılığın hakimliğe yazdığı sevk yazısında ise, Beykoz Belediye Başkanlığı bünyesindeki farklı müdürlüklerin yapmış olduğu birçok mal ve hizmet alımında, birbiriyle irtibatlı aynı firmalardan dönüşümlü tekliflerin alındığı yer aldı.

Beykoz Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruştuma kapsamında, 4 gündür gözaltında bulunan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in de aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklanmaları talebiyle Beykoz Sulh Ceza Mahkemesine sevk edildi. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifadeleri alınan Belediye Başkanı Alaattin Köseler ve Özel Kalem Müdürü Veli Gümüş dahil 18 şüpheli tutuklanmaları talebiyle Beykoz Sulh Ceza Mahkemesine gönderildi. 4 şüpheli halkında ise adli kontrol talebinde bulunuldu. Alaattin Köseler’in savcılıkta verdiği ifade ortaya çıktı.

Haberin Devamı

'GÖRÜŞMEM VE TEMASIM OLMADI'

Savcılık ifadesinde Köseler'in "Bana sormuş olduğunuz Beykoz Belediyesindeki ihalelere katılan firmalar temsilcileriyle hiçbir şekilde odamda ya da bir başka mahalde görüşmem, fiyat alışverişim, yönlendirmem, talimat vermem olmadı. Belediye bünyesi 25 müdürlükken 31 müdürlüğe çıktı. Çalışan sayısı 2 bin 300 civarındadır. Benim süreçlere ne müdahalem ne de şirketlerle bir temasım sözkonusudur. İş yoğunluğu ve hayatın akışına benim ihale süreçleriyle ilgili bir bilgi sahibi olmam da sözkonusu değildir. Örneğin işletme ve iştirakler müdürlüğü bünyesinde günde 8 bin bardak çorba ve bin 600 kişiye yemek dağıtılmaktadır. Bu müdürlük kurulana kadar iş ve işlemler destek hizmetleri bünyesinde eski dönemden çalışan bir personel eliyle yürütüldü. Benim bu kadar yoğun, müdürlük ve personel sayısında yapılan iş ve işlemlerin ne şekilde olduğunu bilebilmem sözkonusu değildir." dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

'BU TİP ŞEYLERİ SONRADAN DUYMUŞUMDUR'

Köseler'in ifadesinin devamında "Bana ifade ettiğiniz şekilde ihale şartnamesi oluşması sürecine dahi dahlim yoktur. Ne kadar hukuksuzluk varsa hiç kuşkusuz araştırılması gereken konulardır. Ancak ben bu konuların hiçbir tarafı değilim. Ben yinelemek isterim ki hiçbir firma temsilcisini odama kabul etmediğim gibi hiçbir personele bir firmayla ilgili talimat ve yönlendirme yapmadım. Veli Gümüş'ün ihale süreçlerine müdahil olduğuna dair bana ulaşan bir serzeniş olmadı. Onun eylem ve işlemlerini her zaman takip etmem mümkün değildir. Yapı çok geniş olduğu için hiç haberim olmadığı halde başka müdürlerle ilgili olarak sanki herhangi bir konuda ben talimat vermişim gibi konuşmalar belediye içerisinde geçmektedir. Ancak ben bu tip şeyleri daha sonradan duymuşumdur" cümlelerini kullandığı da öğrenildi. 

OPERASYONUN ASIL NEDENİ SEVK YAZISINDA

Savcılığın hakimliğe yazdığı sevk yazısında ise, 'Beykoz Belediye Başkanlığı bünyesindeki farklı müdürlüklerin yapmış olduğu birçok mal ve hizmet alımında, birbiriyle irtibatlı aynı firmalardan dönüşümlü tekliflerin alındığı yer aldı.

Haberin Devamı

Savcılığın hakimliğe yazdığı sevk yazısında, Beykoz Belediye Başkanlığı bünyesindeki farklı müdürlüklerin yapmış olduğu bir çok mal ve hizmet alımında, birbiriyle irtibatlı aynı firmalardan dönüşümlü tekliflerin alındığı, ihale usulüne etki etmek amacıyla, belirli yasal sınırların altında kalmak için konusu aynı olan işlerin bölünüp, yakın tarihlerde aynı yüklenicilere ihale edildiği, benzer firmalardan yan teklif alındığı, bazı ihale yüklenicisi, firma ve teklif veren diğer firmalar arasında adres ve ortaklık düzeyinde organik bağ olduğu yer aldı. İhale yüklenicisi firmanın, ihale yaklaşık maliyetini belediye idaresinden önceden öğrendiği, ihalelerde açıklık, eşit muamele, rekabet, doğruluk ve gizlilik ilkelerine aykırılık oluşturan bu türlü durumların, ihaleye katılımın en üst düzeyde gerçekleşmesini ve ihalenin kamu menfaati için en uygun koşullarda yapılmasını engellediği bilgisi yer aldı. Belediye başkanının ise ihale sürecinde bilgi, talimat, gözetim, önleme ve denetim sorumluluğu olduğu belirtildi.