GündemSon dakika... Bakan Koca'dan kızamık salgını iddiasına yanıt

Son dakika... Bakan Koca'dan kızamık salgını iddiasına yanıt

04.07.2023 - 12:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yapılan Kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Koca, '4 bin Suriyeli sağlıkçı' ve 'kızamık salgını' iddiasına yanıt verdi.

Son dakika... Bakan Kocadan kızamık salgını iddiasına yanıt

Aslıhan Altay Karataş / MİLLİYET Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4 bin Suriyeli sağlıkçının istihdam edilmesi konusuyla ilgili soru üzerine iki yıl önce düzenlenen sağlık ve göç konulu toplantıda yaptığı açıklamanın çarpıtıldığını belirtti.

Haberin Devamı

'4 BİN SURİYELİ SAĞLIKÇI' AÇIKLAMASI

Koca, "Yabancı misyonlara bilgi vermek üzere, göçmen sağlığıyla ilgili ne yapılması gerektiğini anlattığımız bir konuşmaydı. Göçmen Sağlığı Merkezleri sadece yabancılara yani ağırlıklı Suriyelilere hizmet ediyor. Çalışanları da biz bir eğitimden geçirerek, Suriyeli vatandaşlardan seçerek, orada geçici süreyle sözleşmeli istihdam ediyoruz. O parayı da AB fonlarından ödüyoruz. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarından, Suriyeli bir doktor veya hemşireye ücret ödenmesi söz konusu dahi değil. Üstelik Suriyeli sağlık çalışanıyla göçmenlere sağlık hizmeti vererek, üzerimizdeki yükü hafifletmiş de oluyoruz" dedi.

KIZAMIK SALGINI İDDİASI

Kızamık salgını iddiasına ilişkin de Koca, "Bir salgın durumu söz konusu değil, kontrol altında. Tespit edilen vakalar için gerekli tedaviler uygulanıyor. Ayrıca filyasyon çalışmaları sıkı şekilde yapılıyor. Şu an göç nedeniyle birçok ülkede kızamığın arttığını biliyoruz. Bizde de bölgesel, İstanbul ağırlıklı olmak üzere vakalar var. Vakaların yüzde seksen altısı İstanbul'da" bilgisini verdi. Vatandaşlardan aşısız veya eksik aşılı çocuklarına aşı yaptırmaları çağrısı yapan Koca, yaygın aşılamanın sürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Koca, yerli aşı üretim çalışmalarının da devam ettiğini kaydederken, "Hıfzıssıhha merkezimiz şu an inşaat halinde. İlk etabı bitti, ikinci etabı devam ediyor. Bittiğinde, bugün kullandığımız tüm aşıların yüzde 86’sı yerli üretilir hale gelecek. Şu an Hepatit-A, suçiçeği ve kuduz aşılarını, teknoloji transferiyle yerlileştiriyoruz. Hıfzısıhha merkezimiz devreye girdiğinde aşıda yerlileşme oranımız hızla yükselecek. Türkiye yıllar sonra yeniden asi üretebileceğini Turkovac ile gösterdi. Devamı bağışıklama programındaki aşıları üreterek gelecek" diye konuştu.