14.11.2017 - 09:02 | Son Güncellenme:
DHA
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Antalya'da meydana gelen hortum afetine ilişkin, "Meydana gelen hortum ve dolu afetleri, tarım sigortaları kapsamındadır. TARSİM ekipleri, sigortalılar için sahada tespit çalışması yapmaktadırlar. Tespit edilecek sigorta kapsamındaki hasarlar, en kısa sürede tazmin edilecektir" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Antalya'da meydana gelen hortum ve doludan kaynaklı yaşanan afet ile ilgili açıklamalarda bulundu. Antalya'nın Demre, Kumluca, Finike, Kaş ve Serik ilçelerinde dün saat 21.30 sıralarında oluşan hortum ve dolunun, bölgede büyük çaplı hasara yol açtığını ifade eden Bakan Fakıbaba, meydana gelen afetlerin, 5 ilçede yerleşim yerleriyle beraber başta seralar olmak üzere bazı tarımsal alanları olumsuz etkilediğini ve Finike ilçesinde narenciye bahçelerinin de hasar gördüğünü belirtti.
"YARALARIN SARILMASI İÇİN GEREKEN YAPILACAK"
Bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlüklerinin, tüm ekipleriyle bölgede ön hasar tespit çalışmaları yaptığını aktaran Bakan Fakıbaba, "Kaç çiftçimizin etkilendiği ve ne kadar alanın zarar gördüğü şeklindeki ön hasar tespit çalışması en kısa süre içerisinde tamamlanacaktır. Kesin hasar tespiti ise önümüzdeki günlerde belli olacaktır. Tespit çalışmaları tamamlandığında kamuoyuyla paylaşılacaktır. Meydana gelen hortum ve dolu afetleri, tarım sigortaları kapsamındadır. TARSİM ekipleri, sigortalılar için sahada tespit çalışması yapmaktadırlar. Tespit edilecek sigorta kapsamındaki hasarlar, en kısa sürede tazmin edilecektir. Ayrıca 2017 yılında afetlerden etkilenen tüm çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi için Borç Ertelenmesi Kararnamesi, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmıştır. Meydana gelen hortum ve dolu afetinden etkilenen Antalyalı çiftçilerimiz de bu Kararnameden faydalanabileceklerdir. Bölgedeki gelişmeler Hükümetimiz ve Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Yaraların sarılması için gereken her şey yapılacaktır. Bu afette can kaybı olmaması tek tesellimizdir. Bu vesileyle dolu ve hortum felaketinden etkilenen bütün üretici kardeşlerimizin her zaman yanlarında olduğumuzu belirtiyor kendilerine geçmiş olsun diyorum" ifadelerini kaydetti.
BÖLGEDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Antalya'nın Finike, Kumluca, Demre Kaş ile Kemer İlçesi'nde dün akşam şiddetli yağış etkili oldu. Finike, Kumluca ve Demre bölgesinde ise, yağışla birlikte saat 21.30 sıralarında hortum oluştu. Denizde başlayan hortum karaya doğru ilerleyip başta sera ve tarım alanları olmak üzere yerleşim yerlerini vurdu. Finike'de 300 metre genişliğinde, 10 kilometre ilerleyen hortum nedeniyle seralar yıkıldı, 3'ü ağır olmak üzere çok sayıda ev ve işyeri zarar gördü, çok sayıda araç yan yattı. Sahilkent Mahallesi'nde yapımı süren kaymakamlık binası inşaatında işçilerin kaldığı konteyner hortum nedeniyle uçtu. Aralarında işçilerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanarak hastanelere başvurdu. Hortumun hatlara zarar vermesi nedeniyle bölgede elektrikler kesildi. Finike'de 28, Kumluca ve Demre'de 5'er kişi olmak üzere toplam 38 kişi yaralandı.
400 METRE GENİŞLİĞE ULAŞTI
Türkiye'nin örtü altı sebze üretim merkezi olan Kumluca İlçes'inde özellikle Mavikent Mahallesi'nde denizde çıkıp 400 metre genişliğinde, 4 kilometre ilerleyen hortum önüne çıkan seralar, gecekondular, enerji nakil hatlarına zarar verdi. Hortum evlerdeki eşyaları sokağa savurdu, bazı evlerin çatıları uçtu, istinat duvarları yıkıldı. Hortum çok sayıda portakal, nar ve zeytin ağacını da kökünden söktü. Hortum nedeniyle 5 kişi çeşitli yerlerinden hafif yaralandı. Kumluca Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavileri yapılan yaralılar taburcu edildi.
DEMRE'DE HORTUM ÇIKTI
Demre İlçesi'nde yine akşam saatlerinde çıkan hortum özellikle Beymelek Mahallesi'nde etkili oldu. Bölgedeki çok sayıda ev ve seraya zarar veren hortum nedeniyle 5 kişi yaralandı. Hortumla birlikte bölgede dolu yağışının da etkili olduğu belirtildi.
KAŞ'TA DOLU YAĞIŞI
Kaş ilçesinde ceviz büyüklüğünde dolu yağışı meydana geldi. Bölgede birçok tarım alanı, sera ve yerleşim yerlerinde zarar meydana geldi.
KEMER'DE ŞİDDETLİ YAĞIŞ
Kemer ilçesinde ise yağmur ve fırtına nedeniyle Atatürk Caddesi'ndeki ağaçlar devrildi. Bazı ev ve işyerlerindeki elektronik eşyalar yıldırım nedeniyle zarar gördü. Bölgede elektrik kesildi.
FİNİKE FELAKETİ YAŞADI
Antalya'nın batı ilçelerini vuran hortumun zararı gün ışıyınca ortaya çıktı. Sabah saatlerinde bahçelerini, seralarını ve evlerinin çevresinde gördükleri manzara karşısında vatandaşlardan bazıları gözyaşlarına hakim olamadı. Hasat dönemine gelmiş narenciye bahçelerinde fırtına nedeniyle ağaçlardan bazılarının köklerinden söküldüğü, bazılarının kırıldığı görüldü. Hortum, seralara da büyük zarar verdi. Camların kırıldığı seralarda ürünlerin büyük kısmı zarar gördü. Şiddetli hortum tonlarca ağırlığındaki bir kamyonu da devirdi. Hafif ticari araç ve otomobillere taklalar attıran hortum, bir aracı da dereye uçurdu. Kamyonu devrilen, hafif ticari aracı savrulan ve serası yıkılan Asiye Yılmaz, birkaç saniye içinde her şeyin olduğunu söyledi. Ekmek teknelerinin tarlalara uçtuğunu kaydeden Yılmaz, yardım geleceğini düşünmediğini, her şeyi kendi çabalarıyla yapabileceklerini söyledi.
Finike'de 10 kilometrelik alanda etkili olan hortum evlere de zarar verdi. Birçok evin çatısını uçuran hortum, kiremitleri uçurdu, duvarları yıktı. Hortum esnasında eşi Şükri Özer ile yatak odasında bulunan Sevilay Özer, eşinin boynundan yaralandığını söyledi. Eşiyle güçlükle evden çıktıklarını belirten Özer, "Yine de Allah korudu. Eşim maça bakıyordu. Ben kiremitler uçtu zannettim. Baktım pencerenin camları önüme yığıldı, televizyon kucağıma düştü. Hortum olduğunu anlamadık, eşime bir şey olmasın başka bir şey istemem" dedi.
Hortum, Finike'de bir akaryakıt istasyonuna da zarar verdi. İstasyonun çatısı uçtu, pompalar zarar gördü. Belediye işçileri cadde ve sokaklarda temizleme çalışması başlatırken, buralarda oturanlar yıkıntıların arasında sağlam kalan eşyalarını çıkarmaya çalıştı. Finike Belediyesi de merkez hoparlörden duyuru yaparak halktan hasarlarını fotoğraflayıp belediyeye ulaştırmalarını istedi.
YARALI İŞÇİLER DEHŞETİ ANLATTI
Finike Kaymakamlık binası inşaatında çalışan işçilerden 50 yaşındaki Ramazan Kılıçer, hortum nedeniyle kendisiyle beraber 7 işçinin yaralandığını söyledi. Yüz ve vücudunun çeşitli yerlerinden hafif yaralanan Kılıçer, şöyle dedi:
"Saat 21.00 sıralarında televizyon izliyorduk. Yağmur başladı. Ardından yayınımız kesildi. Bunun üzerine yatmaya karar verdik. Bir anda uğultu duyduk. Kaldığımız konteyner, deprem oluyormuşcasına ileri geri gitmeye başladı. Kapı açıldı. Arkadaşıma 'Hortum geldi' dedim. O ana dair başka bir şey hatırlamıyorum. Konteyner takla atmış ve bulunduğu yerden 10- 15 metre ileri savrulmuş."
13 İŞÇİDEN 7'Sİ YARALANDI
İşçilerden 39 yaşındaki Mehmet Güzel ise "Ben ve diğer arkadaşlarım birlikteydik. Ne olduğunu hiç hatırlamıyorum. Gözümü hastanede açtım" diye konuştu. Kaymakamlık inşaatında 13 işçinin çalıştığını anlatan Güzel, "7 işçi yaralandı. 6'sı hastanedeki müdahaleden sonra taburcu edildi. Bir arkadaşımızın da omzundaki kırık nedeniyle Kumluca Devlet Hastanesi'nde tedavisi sürüyor" dedi.
ADLİYE BİNASI BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Finike'de denizde başlayarak karada ilerleyen hortum, 10 gün sonra açılışı yapılması planlanan Finike Adliyesi'ne de büyük zarar verdi. Binanın camları kırıldı, Atatürk büstü devrilerek zarar gördü. Büst sabah gelen çalışanlar tarafından bulunduğu yerden kaldırılarak muhafaza altına alındı.
HORTUM DEHŞETİ KAMERAYA BÖYLE YANSIDI
TARIM ALANLARININ YÜZDE 25'İ ZARAR GÖRDÜ
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Finike'de büyük zarara yol açan hortumun yaklaşık 15 dakika sürdüğünü söyledi. Yağışın saat 21.00 sıralarında başladığını belirten Sarıçobanoğlu, şöyle konuştu:
"Ardından dolu ve hortum geldi. İlçeye bağlı Turunçova Mahallesi'nde sera ve meyve bahçelerinin yüzde 25'i zarar gördü. Çok büyük zararımız var. Tahminen 300 dönüm alan zarar gördü. Hasar tespit çalışmalarından sonra bu oranın daha da yüksek çıkacağını düşünüyoruz. Hortum yaklaşık 15 dakika etkili oldu. Devletimizin desteklerini bekliyoruz. Hasardan daha kötü olan ağaçlarımızın sökülmesi, kırılması. Bir meyve ağacının yetişmesi yaklaşık 20 yılı buluyor. Hasadımızın başladığı dönemde fiyatlar da iyi gidiyordu çiftçi açısından. Acil yardım bekliyoruz."
'TSUNAMİ OLDUĞUNU SANDIK'
Yağış ve hortumdan zarar gören çiftçilerden 52 yaşındaki Süleyman Koç ise şunları söyledi:
"Hortum geldiğinde çok korktuk. Tsunami olduğunu düşündüm ve çocuklarımla 15- 20 dakika bekledik. Uğultular vardı. Uğultular kesildikten sonra dışarı çıktık. Kötü manzarayı gördük. Tam hasat zamanımızdı. Hiç ürün satmamıştık. Destek bekliyoruz."
METEOROLOJİDEN AÇIKLAMA
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, hortumun oluştuğu bölgenin yakınlarında istasyonları olmadığı için hızı ve gücü hakkında tam bilgiye sahip olmadıklarını belirtti. Meteoroloji yetkilileri, hortumları öncesinde tahmin edecek teknoloji olmadığını, ani gelişen bir doğa olayı olduğunu kaydetti. Yetkililer, böylesi bir hortuma saatteki hızı 70-80 kilometreye yakın fırtınanın neden olabileceğini vurguladı. Meteoroloji yetkilileri, son 24 saatte metrekareyle Finike'de 123, Elmalı'da 90, Gündoğmuş'ta 47, Finike'de 5.7 kilo yağış düştüğünü aktardı.
VALİ KARALOĞLU: BU, BİR FELAKET
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kumluca Kaymakamı Hakkı Uzun, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer ile Kumluca'da hortum nedeniyle zarar gören tarım alanlarını inceledi. Mavikent Mahallesi'nde inceleme yapan Vali Karaloğlu, burada sera sahipleri, çiftçiler ve Kumlucalılarla görüştü. Karaloğlu'na bölgede hortum nedeniyle oluşan hasar hakkında bilgi veren Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, "5 kilometre uzunluğunda 400 metre alanda etkili oldu. Tahminen 2 bin dönüm civarında sera yıkılmış. Seranın kuruluş maliyeti, 75 bin liradır" dedi.
Çiftçiler ve mahalle sakinleriyle sohbet eden Vali Karaloğlu, afetzedelere 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Hasar tespit çalışmalarının hızla yapılması gerektiğini belirten Karaloğlu, "Bu, bir felaket. Bunun önlemi de yok maalesef. Bu, bir hortum. Akşam Cumhurbaşkanı'mız, Dışişleri Bakanı'mız aradı. Cumhurbaşkanı'mızın çiftçilerimize, bölgede yaşayan vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' dileği var. Bütün kamu kurumundan arkadaşlarımız burada. Çok hızlı bir şekilde hasar tespitini çıkarmamız lazım. Fotoğrafını çıkarmamız, manzarayı görmemiz lazım. Hasar tespiti sonrası hasarla ilgili sigortası olanlara TARSİM üzerinden nasıl yardımcı olacağız, olmayanlara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarıyla nasıl yardımcı olacağız konusuna bakacağız. Devlet, bütün kurumlarıyla şu an bölgede. Kimse endişe etmesin. Önemli olan can kaybı olmasın. Onun dışında maddi hasarları biz, bir şekilde gideririz. Kimsenin endişesi olmasın" diye konuştu.
HORTUMA OTOMOBİLİN İÇİNDE YAKALANMIŞ
Vali Karaloğlu, hortum nedeniyle zarar gören seralarla evleri incelerken, hasar gören bir otomobili fark etti. Karaloğlu'nun görüştüğü otomobil sürücüsü Tolga Yaşar Usluer, hortum sırasında aracın içinde olduğunu anlattı. O sırada yaşadıklarını aktaran Usluer, "Araba, kontrolümden çıktı. Dönerek, diğer araca çarptı. Nasıl oldu, bilmiyorum" dedi.
Vali Karaloğlu'nun "Aracı kaldırdı mı hortum?" sorusuna ise Usluer, "Bilmiyorum, görmedim. Bana bir şey olmadı" diye yanıt verdi.
Gazetecilere açıklama yapan Vali Karaloğlu, bölgede inceleme çalışmalarına başladıklarını söyledi. Hortumdan Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinin etkilendiğini belirten Karaloğlu, "Mavikent bölgesinde, özellikle sera alanlarımız var. Türkiye'nin en büyük seralarının olduğu, Türkiye'nin sebze deposu Kumluca'dır. Bu ilçemizde seralarda hortum koridor oluşturarak, denizden başlayarak, 4 kilometrelik alanda 150-200 metrelik koridorda önüne ne çıktıysa ağaçlar, seralar, arabalar, evler, ne çıktıysa tamamını tahrip etmiş durumda" diye konuştu.
'3 YARALININ TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR'
Seraların bir kısmının sigortalı olmasının sevindirici olduğunu dile getiren Vali Karaloğlu, sigortası olmayanların hasarının giderilmesi noktasında da çalışma yapacaklarını söyledi. Karaloğlu, "En büyük teselli, can kaybı olmamasıdır. 3 yaralının tedavisi devam ediyor. Diğerlerinin tedavisi ayakta tamamlandı ve evlerine döndüler" dedi.
KUMLUCA'DA SERALAR, DEMRE'DE 2 EV ZARAR GÖRDÜ
Antalya'nın 4 ilçesinde hasar bulunduğunu anlatan Vali Karaloğlu, seralarda en büyük hasarın ise Kumluca'da yaşandığını kaydetti. Finike'de evlerde, iş yerlerinde ve portakal bahçelerinde hasar olduğunu dile getiren Karaloğlu, Demre'de 2 evin yıkıldığını söyledi. Kaş'ta çatı uçması sonucu çoğunlukla evlerde hasar bulunduğuna değinen Karaloğlu, bugün zarar gören bölgelerin tamamının hasar tespitini tamamlamaya çalışacaklarını vurguladı. Kumluca'da, ana hatta iki büyük direğin yıkılması sonucu ilçenin çoğunluğunda enerji olmadığına dikkat çeken Vali Karaloğlu, gün sonuna doğru bölgenin tamamına enerji vermeye çalışacaklarını söyledi.
TÜREL: ZARAR GÖREN VATANDAŞLARIMIZI SOKAKTA BIRAKMAYACAĞIZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de belediye personelinin bölgede çalışmalar yaptığını anlattı. Büyükşehir belediyesinin personelinin de 50 kişilik grupla bölgede bulunduğunu belirten Başkan Türel, "Önemli olan felaketten zarar gören vatandaşlarımızın aç, açık bırakılmaması. Sosyal yardım ekiplerimiz bölgede bütün arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyor. Gerekirse konteyner evlerle felaketten zarar gören vatandaşlarımızı sokakta bırakmayacağız" diye konuştu.