14.05.2014 - 07:34 | Son Güncellenme:
Prof. Bahtiyar Ünver, "Madendeki tüm işçilerin maskerinin olduğunu biliyoruz, hepsi bu maskeleri kullanmayı da biliyorlardı" dedi. Ünver şöyle devam etti: "Maskeler, madende duman olması halinde bile işçilere kaçmaları için gereken 40-50 dakikalık zaman kazandırmıştır. Madenin, kilometrelerce uzayan bir ağ şeklinde olduğunu düşünürseniz, içerde hava alınabilecek güvenli bölgeler olması mümkün. Dolayısıyla işçiler, maskeler aracılığıyla bu 40-50 dakikalık süre içinde nefes alabilecekleri güvenli bölgelere kaçmış olabilirler. Bu mümkün."
'AZ KAYIPLA ATLATMAK MÜMKÜN'
İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Ekrem Yüce ise madende bir yangın durumunda, yangının söndürülmesi amacıyla yangın çıkan bölgenin çıkış noktalarının kapatılarak hava girişinin engellenmesi gerektiğini ancak yangın bölgesi dışındaki madencilerin havalandırmaya ihtiyacı olduğunu belirtti.
Yüce, "Önemli olan bu havalandırma yapılan yerin yangın bölgesiyle irtibatının kesilmiş olmasıdır. Çalışma alanlarının haritaları ve bilgileri şirkette muhakkak vardır ve yukarıda anbean takip edilir. Yangın dışı bölgeye havalandırma sağlamak ve yangın olan bölgenin havalandırma bağlantısını kesmek önemlidir. Bu uygulama doğru şekilde tatbik edilirse, en az kayıplarla bu kazayı atlatmak mümkündür" diye konuştu.