15.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
İTÜ Jeoloji Mühendisliği’nden emekli Prof. Dr. Okan Tüysüz, maden sahasının Bingöl-Yedisu fay hattına yaklaşık 110 km uzaklıkta bulunduğunu, Malatya-Ovacık hattı Munzur segmentinin ise tam üzerinde yer aldığını kaydetti. Tüysüz, “Maden alanı Munzur segmenti üzerinde yer alıyor. Bu fayın boyu 35 km uzunluğunda. Bu büyüklükte bir fay 6.5 civarı bir deprem üretme potansiyeline sahip. Ancak bu fayın en son ne zaman deprem ürettiği ve hangi sıklıkla deprem ürettiğini bilmiyoruz. Bunun araştırılması gerekir” dedi. Tüysüz, 6.5 büyüklüğünde bir depremin yaratabileceği tahribatı ise şöyle değerlendirdi:
“Hem can kaybı hem çevresel anlamda yıkıcı etkileri olabilir. Deprem anında yüzeyde oluşan çatlaklar heyelana sebep olabilir.” ● CEYDA ULUKAYA İstanbul
Son anda kurtuldular
Olaya ilişkin ortaya çıkan yeni görüntülerde tesise giden yolda hafriyat kamyonlarının son anda toprak altında kalmaktan kurtulduğu görülüyor. Görüntülere göre toprağın aktığı alan giderek genişlerken, kamyonlar hızla geri manevra yaparak bölgeden uzaklaşıyor.