26.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
OZAN ÖMER KADÜKER - İyi bir üniversite ve lise hayali kuran öğrenciler, şimdiden sınavlara hazırlanmaya başladı.
2025’te Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınava ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adaylar, okulun yanı sıra sınava hazırlık kurslarına gidip özel ders ve koç desteği de alıyorlar. Sınava hazırlık kurslarının ücretleri, özel okul ücretlerini aşmış durumda.
Ücretler, şehirlere, ilçelere, öğretmen kadrosuna, verilen hizmete göre değişiyor. Hatta aynı kurs zincirinin şubeleri arasında dahi 100 bin TL’yi aşan farklar görülebiliyor. Türkiye genelinde ücretler, sınıfların 15 kişi olduğu kurslarda ortalama 50 bin TL’den başlıyor, 250 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bazı butik kurslar ise 5-8 kişilik sınıflarda sınırlı sayıda öğrenci kabul ediyor. Bu kursların ücretleri 450-500 bin TL aralığına kadar yükseliyor.
VELİ DE EĞİTİM ALIYOR
Derslerin bire bir verildiği, sınırsız özel ders imkânı sunan, VIP kurslar da bulunuyor. Bu kurslarda ücretler ise 800 bin TL’yi aşıyor. Sınıflarda rahat koltukların bulunduğu kurslarda, sinema salonu da var. Öğrencilere yönelik özel etkinlikler düzenlenen kurslarda velilere de rehberlik eğitimleri veriliyor. Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul’daki bir kursun yetkilisi “Otellerde standart, lüks, kral dairesi… gibi çeşitler vardır. Bu da onun gibi. Her öğrenciye göre özel program uyguluyoruz” dedi.
'2-3 KAT ARTTI'
Kurumlara eğitim danışmanlığı veren Rehberlik Koordinatörü Murat Aydın, kurs ücretleriyle ilgili şunları söyledi: “Geçen yıla göre 2 hatta bazı şehirlerde 3 kat arttı. Büyükşehirlerde ücretler, LGS için ortalama 80-120 bin TL aralığında. YKS’de de 60 binden 250 bin TL’ye kadar çıkıyor. Güneydoğu’da 50-60 bin TL’ye de kurs var. Özel okul, kurs, özel ders ve koçluk hizmetinin hepsini paket olarak alanların sayısı hiç de az değil. Bu şekilde sınav maliyeti 700-800 bin TL’ye çıkabiliyor. Butik, bire bir derslerin verildiği bazı kurslarda da uçuk rakamlar olabiliyor. Örneğin Ankara Çankaya’da bir kurs, haftalık 16 saat dersi bire bir vererek yıllık 860 bin TL maliyet çıkarıyor.”
ONLINE SEÇENEĞİ VAR
Kurs ücretlerini pahalı bulanların tercihleri ise online eğitim platformları oluyor. Platformlarda da ücretler derslerin canlı olması, basılı kitap setleri verilmesi gibi sunulan farklı imkânlar nedeniyle değişiyor. Bu platformların ücretleri ise ortalama 5.000 TL’den 40.000 TL’ye kadar ulaşıyor. Video sitelerinde ücretsiz birçok kanal da var.
ÖZEL KOÇ DESTEĞİ
Sınava hazırlanan öğrenciler için masraf listesi uzun. Okulun ve kursun verdiği kitapların dışında farklı kaynaklar kullananlar için kitap ücretleri 100 TL ile 400 TL arasında. Özel ders almak isteyen adaylar, saatlik 500 TL ile 1000 TL arasında bütçe ayırıyor. Özel koç ücretleri de aylık 1.000 TL ile 6.000 TL arasında değişiyor.
'BÜTÇEMİZİ AŞTI'
Hem uygun fiyatlı hem de en verimli kursu bulmanın peşine düşen öğrencilerin görüşleri ise şöyle:
Ayşe Kaçmaz: Ankara’da kursa yazıldık. Ben erken kayıt döneminde 135 bin TL’ye, arkadaşım da 165 bin TL’ye kaydoldu. Ayrıca matematik ve fizik özel dersi alacağım, ders ücretleri de saatlik 1.000 TL civarında.
Ayşe Naz: Bütçem en fazla 150 bin TL’ydi. Adana’da isim yapmış üç kursta ise fiyatlar 210 bin ile 300 bin TL arasındaydı. Fiyatlar nedeniyle kurs istemiyoruz. Özel ders, YouTube ve sınav merkezine kayıt yaptırarak hazırlanacağım.