GündemSinan Ateş davasında 5 sanığa ağır müebbet

Sinan Ateş davasında 5 sanığa ağır müebbet

03.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin davada karar çıktı. 12’si tutuklu 22 sanığın yargılandığı davada, 5’i ağırlaştırılmış müebbet olmak üzere 10 sanığa hapis cezası verildi.

Sinan Ateş davasında 5 sanığa ağır müebbet

ANKARA Milliyet  - Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı eski Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin davada karar çıktı. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Sinan Ateş davasında dün sanık avukatlarının son savunmalarını aldıktan sonra kararını açıkladı. Tetikçi Eray Özyağci, olayda kullanılan motosikletin sürücüsü Vedat Balkaya ve olay yerinde keşif yapan Suat Kurt, “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve müşteki Selman Bozkurt’a yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan ise 13’er yıl hapse mahkum edildi. Özyağci’ye ayrıca “ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Azmettirici olarak yargılanan sanıklar Doğukan Çep ve Ülkü Ocakları Genel Merkez eski yöneticilerinden Tolgahan Demirbaş da “tasarlayarak öldürmeye azmettirme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. “Tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan, tetikçiyi Ankara’ya getiren özel harekat polisleri Aşkın Mert Gelenbey ve Murat Can Çolak ile Ülkü Ocakları eski Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel’e 18 yıl; tetikçiyi Ankara’ya getiren aracın sahibi olan Mustafa Uzunlar’a 15 yıl hapis cezası verildi. Sanık Alper Atay da “suçluyu kayırma” suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar, Caner Günay, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç ve Erdem Karadeniz için beraat ve tahliye kararı uyguladı. Sanık Günay hakkında “suçluyu kayırma” suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunuldu. Bu sanıklar arasında tek tutuklu olan Çağlar Zorlu’nun da beraatle birlikte tahliyesine karar verildi. 

Haberin Devamı

Telefon dosyası ayrıldı 

“Tasarlayarak kasten öldürmeye yardım”dan yargılanan MHP’li avukat Serdar Öktem ve Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal’ın dosyaları, telefon şifrelerinin alınması için ABD’ye yazı yazıldığı üzere, bilişim incelemelerinin devam etmesi için ayrıldı; Öktem tahliye edilirken, Aykal’ın tutukluluğunun devamına karar verildi. Geçmişte Ülkü Ocaklarında yöneticilik de yapan ve Doğukan Çep, Eray Özyağcı ile Ufuk Köktürk’ün vekili olan Öktem, polise dosyayla ilgili baskı yapmak şüphesiyle dosyaya girmiş, Aykal da azmettiricilikten ceza alan Demirbaş’ın Sinan Ateş’in ev adresini sorduğu kişi olmasıyla dikkat çekmişti. 

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, kararın ardından “Bu dosya ortadan ikiye ayrıldı. Ayakçılar ve azmettiriciler olarak. Ayakçılar yargılandı. Biz intikam değil, adalet istiyoruz” dedi. Duruşmaları takip eden CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Bu dava burada bitmedi” dedi. 

Haberin Devamı

Saldırıya Özel’den sert tepki

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sinan Ateş cinayeti davasının karara bağlandığı dünkü duruşma sürecinde, Selma Ateş’e yapılan yumruklu saldırıya sert tepki gösterdi. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Sincan’da Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş’e yapılan saldırıyı lanetliyorum. Bir siyasi partinin genel başkanının açıkça hedef gösterdiği konuşmasıyla bu saldırı şüphesiz ilintilidir. Siyasi yaşamının en ayıplı konuşmasını yapan Devlet Bahçeli ve MHP bundan sonra Ateş ailesinin başına gelecek her olaydan sorumludur. Ankara’nın orta yerinde bir cinayetin üzerindeki sır perdesi kaldırılmasın diye bir siyasi partinin fiziksel saldırılara dönecek dozda ağır tehdit ve hakaretlere tevessül etmesini ayıplıyorum. Yaratılan bu iklime rağmen gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak, bu suikast aydınlanacak azmettiriciler de cezalarını çekecektir.” ● ANKARA Milliyet

Ateş’in ablasına yumruklu saldırı

Davada karar için verilen ara sırasında alanın kafeteryasında Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş ve eşine, M.K. isimli bir sanık yakını yumruklu saldırı gerçekleştirdi. Olayda Selma Ateş hafif şekilde yaralanırken, saldırı sonrası fenalaşan anne Saniye Ateş ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Ayşe Ateş, olayın ardından “Birileri çıkıp bizi kürsülerden tehdit ederse sonu bu olur. Sinan’ı öldürdünüz sıra bize mi geldi?” diyerek tepki gösterdi. Saldırgan gözaltına alındı.