GündemŞimdi Kürtçe reklam zamanı

Şimdi Kürtçe reklam zamanı

12.02.2009 - 02:30 | Son Güncellenme:

TRT Reklam Dairesi, TRT6 kanalı için ajanslara tarife yollamaya başladı. Kürtçe yayın yapan TRT 6 kanalında, ilk olarak Radikal gazetesi ile “Umut” sinema filminin tanıtımları yer aldı

Şimdi Kürtçe reklam zamanı

Kürtçe yayın yapan TRT 6 kanalında (TRT Şeş) Kürtçe reklamlar da yayınlanmaya başladı. İlk olarak Radikal gazetesi ve ‘Umut’ isimli sinema filminin tanıtımları yayımlandı. Radikal’in reklamında ‘Doğruyu söylemek için dil, anlamak için yürek gerekir’ mesajı veriliyor.
TRT Reklam Dairesi, tarifeyi ajanslara gönderdiklerini ve yeni yeni reklam almaya başladıklarını söyledi. TRT 6’da en pahalı reklam kuşağının saniyesi 18 ile 26 TL arasında değişiyor. Türkçe yayın yapan TRT 1’de ise en pahalı reklam kuşağının saniyesi 225 TL... TRT, bu fiyatlar üzerinden reklam verenlere, ajans indirimi ve peşin ödeme indirimi de uyguluyor.

Zemin henüz gelişmedi
Kısa vadede etnik pazardan ümitli olmayan reklamcılara göre, zemin henüz gelişmedi.
Reklamcılar Derneği Asbaşkanı ve Ogilvy Türkiye Ülke Başkanı Aytül Özkan, Amerika Birleşik Devletleri’nde Hispaniklere yönelik pazarlama başta olmak üzere, etno-marketing’in hızla yükseldiğine işaret etti. Özkan, “Ülkemizde bu denli hızlı bir çıkış beklemek doğru olmaz. Bizde bu tür bir zeminin henüz gelişmediğini düşünüyorum” dedi.
Pars McCann, Yordam Ajans ve Rafineri ajans yetkilileri de kendilerine müşterilerinden talep gelmediğini söyledi. Yerel ajanslar da reklam pazarının daraldığı bir dönemde, belirli bir kitleye yönelik reklam almanın zorluğuna işaret etti. Öncül Sefa İleşim Hizmetleri ortağı Mustafa Öncül, “Bekleyip göreceğiz. Reklam pazarı yüzde 30 geriledi. Piyasa düzgün olsa da Kürtçe reklamların pazar yaratması için zamana ihtiyaç var” dedi. Oser Reklam sahibi Mürsel Esirgemez, reklam pazarının krizin etkilerini ciddi anlamda yaşadığını belirterek, “Yeni kanalla ilgili herhangi bir talep almadık. Zaten itiraf etmek gerekirse ulusal bazlı reklamlara, yerel ajanslar fazla muhatap olamıyor” dedi.
DDB&Co ajansı kreatif direktörü Karpat Polat, Kürtçe reklam önerisini Radikal’e kendilerinin götürdüğünü söyledi.

Türkçe’de ‘dil, Kürtçede ‘yürek’
Polat, “Bu öneriyi geliştirmemizde, Radikal okurları arasında Türkçe dışında diller konuşanların oranının yüksek olması yatıyordu. Her marka için aynı durumdan söz edilemeyebilir. Ama bunun Türkiye’deki reklamcılık endüstrisi için yeni bir açılım olacağı muhakkak” dedi. Buradaki en can alıcı noktanın, hedef kitleninin kültürüne göre reklam üretilmesi olacağını vurgulayan Polat, şöyle konuştu:
“Biz reklamda ‘Doğruyu söylemek için dil, anlamak için yürek gerekir’ diyoruz. Böylece iki dilin hem ortak, hem de farklı bir noktasını yaratıcı bir şekilde reklama taşıdık.”