Gündem‘Silinen hayatlar’ numaraya dönüştü

‘Silinen hayatlar’ numaraya dönüştü

21.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsmi tespit edilemeyen sahipsiz cenazeler, parmak izi ve DNA örnekleri alındıktan sonra savcıların verdiği KM kodlu sıra numarasıyla defnediliyor. Acılı aileler yakınlarının ulaşamadıkları cenazelerini ‘isimsizler’ mezarlığında arıyor....

‘Silinen hayatlar’ numaraya dönüştü

NAMIK DURUKAN- Kahramanmaraş’ta mucize kurtulaşlara sahne olan enkazlardan artık cenazeler çıkıyor. Daha önce enkazdan çıkarıldıktan sonra hastanelerde yıkanıp, kefenlenip, yakınlarına teslim edilen cenazeler alınan karar uyarınca artık mezarlıktaki seyyar cenaze araçlarında yıkanıp kefenlendikten sonra İslami usullere göre toprağa veriliyor.

Haberin Devamı

‘Silinen hayatlar’ numaraya dönüştü

DNA alınıp numara veriliyor

Kahramanmaraş’taki Kapıçam Mezarlığı’nda kimliği tespit edilenler ayrı bir alanda, kimliği tespit edilemeyen cenazeler ise “isimsizler” bölümüne gömülüyor. Kimliklerin tespit edilmesi için ise savcılıklar, sistemli bir çalışma yürütüyor.

İsmi tespit edilemeyen sahipsiz cenazeler, parmak izi ve DNA örnekleri kayıt altına alındıktan sonra savcıların verdiği KM kodlu sıra numarasıyla gömülüyor. Bu numaralar mezarların başındaki tahtaların üzerine yazılıyor. Cenazesini arayanların verdikleri örnekler ile kayıt altına alınmış kimliksiz cenazelerin örnekleri karşılaştırılarak, yakınları tespit ediliyor. Kimliği tespit edilen cenazelerin mezarları başındaki tahtalarda yazılı numaraların yerini isimleri alıyor.

Haberin Devamı

‘Silinen hayatlar’ numaraya dönüştü

‘Bu dünyada tek başıma kaldım’

Öte yandan deprem travmasını atlatamayan ailelerin acısı mezarlıklarda daha da katlanıyor. Gömüldükten sonra kimlikleri tespit edilen depremzedelerin sayısı arttıkça, mezarlıklardaki ziyaret ve yükselen acı feryatları da artıyor. Mezar başında cep telefonuna bakarak Kuran okuduğunu gördüğümüz bir kadın, gözyaşları içinde, “Bu annem, bu kardeşim, bu da babam. Kimsem kalmadı. Bu dünyada tek başıma kaldım” sözleriyle acısını dile getiriyor.

Kaybetmemek için iz bırakıyorlar

Kahramanmaraş Kapıçam Mezarlığı’nda yakınlarını kaybeden aileler mezar yerlerini bulmak için iz bırakıyor. Bazı aileler ağaçları işaretlerken bazıları ise bir eşyasını bırakıyor. Kabir tahtaları yazıları silinmesin diye naylon ile kaplanıyor.-İHA