Gündem‘Şık çözümler için sistem değişmeli’

‘Şık çözümler için sistem değişmeli’

04.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Çözüm yasa tasarısı’nın tüm maddelerinin görüşülmesi 16 saat sürdü. Görüşmelerde en çok süreçte aktörlere verilen yasal koruma eleştirildi. Eleştirileri yanıtlayan Bakan Ala mevcut anayasayla ‘şık’ çözümler bulmanın mümkün olmadığını söyledi...

‘Şık çözümler için sistem değişmeli’

TBMM İçişleri Komisyonu’nun tartışmalı başlayan ve önce HDP’liler ile MHP’liler, ardından da HDP’liler ile CHP’nin ulusalcı kanadına mensup milletvekilleri arasında sözlü atışmaya sahne olan çözüm yasa tasarısına ilişkin ilk gün mesaisi 16 saat sürdü. Önceki sabah saat 10.30’da başlayan komisyon görüşmeleri, dün sabaha karşı 02.30’da sona erdi. 16 saatlik mesaide 30 milletvekilinin söz alması nedeniyle, ancak tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanabildi. Komisyonda tasarının en çok çözüm süreci aktörlerini cezai, hukuki ve idari sorumluluktan muaf hale getiren hükmü eleştirildi. CHP temsilcileri bu hüküm dışında tasarıyı ilkesel olarak desteklediklerini ifade ederlerken, MHP’li üyeler ise tasarının kapsamının suç teşkil ettiğini ve anayasaya aykırı olduğunu savunarak düzenlemeye tümüyle karşı çıktı.

12 Eylül davası örneği
MHP’liler, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını örnek göstererek bu düzenleme yapılsa dahi çözüm sürecinde görev veren ve görev alan tüm aktörlerin yargılanmaktan kurtulamayacağını savunurken, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, “Örneğin Beşir Bey (Atalay) ‘Bu MHP’liler de fazla oldu, gidin MHP’lilerin ayağına sıkın’ dedi. Bu suç olacak mı? Yoksa çözüm sürecine engel oluyor diye MHP’lileri ayağından vuran cezadan muaf mı olacak” sorusunu yöneltti. MHP’li Sinan Oğan ve diğer MHP temsilcileri, “Bu yasanın ardından Türkiye’de artık hiç kimsenin can güvenliği yoktur” görüşünü dile getirdi.
HDP’liler ise tasarının adında yer alan “terörün sona erdirilmesi” ifadesine itiraz edip, “Bugüne kadar ne acı yaşadıysak terörün sonlandırılması adına yaşadık” diyerek tasarının adının düzeltilmesini talep etti. Ala, muhalefetin eleştirilerini yanıtlarken, 82 Anayasası’nı eleştirdi.
Köklü bir sorunu çözmek için attıkları demokratik adımlara darbelerle örülmüş bugünkü sistemin paradigmalarıyla karşı çıkıldığını belirten Ala, “Terör örgütü, çözüm üretildiğinde silah kullanmayacağını, çeşitli demokratik argümanları tercih edeceğini ortaya koyuyor. Türkiye’nin geldiği bu aşamada biz bu yasal çerçeveyi değerli yöntem olarak görüyoruz” diye konuştu.Gelinen aşamada çözüm sürecine ilişkin getirilen yasa tasarısının “milletin hayrına” olduğunu belirten Ala, muhalefetin eleştirilerine karşılık mevcut anayasa ile “şık” çözümler bulmanın mümkün olmadığını söyledi.
Ala “Düzenlemelerimizi sistemi zorlayarak getiriyoruz. Ama sistem zaten doğru işlemiyor. Onun için anayasa değişikliği gerekir. Buyrun bu sistemi şık çözümler üretecek biçimde yeniden inşa edelim” diye konuştu.
Görüşmeler sırasında sık sık gerilim yaşandı. MHP’li Sinan Oğan, düzenlemeyle ilgili Ak Partililere, “İktidardan düştüğünüz gün bunun hesabını vereceksiniz” dedi.

‘Sayın Öcalan’ gafı
İftar arasından sonra yapılan 1. madde oylamasında muhalefetten sadece MHP’li Mehmet Erdoğan hazır bulundu. Erdoğan, konuşması sırasında yanlışlıkla “Sayın Öcalan” ifadesini kullandı. Durumu fark eden Ak Partili üyeler basın mensuplarına “Kayda geçtiniz değil mi?” diye laf attı.

Haberin Devamı

Kadın vekillerin ‘çözüm’ tartışması

HDP’li Altan Tan, tasarıya evet diyeceklerini, ancak hükümetin üslubuna ilişkin eleştirileri olduğunu söyledi. Komisyonda CHP’li Birgül Ayman Güler ile HDP’li Ayla Akat arasında da tartışma yaşandı. HDP’lilerin, taleplerin yerine getirilmemesi halinde başka ülkelerin müdahalesinden bahsettiğini ve yeniden çatışma ortamına dönülmesi halinde 500 bin kişinin öleceği tehdidinde bulunulduğunu iddia eden Güler, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. HDP’li Ata ise, “egemen hissetme hali” ile konuştuğunu belirterek Güler’i eleştirdi. HDP’nin toprak temelli değil, tüm kesimler ve bölgeler için özerklik istediğini dile getiren Ata, “Bugünden sonra ulus devletten bu ülkeye bir hayır geleceğine inanmıyorum” diye konuştu.