30.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “Sıfır Atık” projesi, küresel bir çevre hareketine dönüştü ve Birleşmiş Milletler 2022 yılında, 30 Mart’ı “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan etti. Sıfır Atık Günü dolayısı ile BM ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Merkezi, BM Cenevre, Viyana ve Nairobi ofisleri ile UNESCO’da etkinlikler düzenlendi. Etkinliklere Emin Erdoğan video mesaj ile katıldı.
FAO’da düzenlenen panelde konuşan Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, “Sıfır atığı benimsemek çevresel zorunluluğun ötesinde aynı zamanda ekonomik bir fırsattır” dedi. FAO Başekonomisti Maximo Torero da video bağlantısıyla yaptığı sunumda, Sıfır Atık Günü’nün hem küresel atık yönetimini desteklemenin önemini hem de sürdürülebilir tüketim ve üretim modellerini teşvik etme ihtiyacını vurguladığını dile getirdi.
‘Takdir ediyorum’
Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilciliği, UNEP ve BM-Habitat, Cenevre Çevre Ağı ile diğer kurum ve kuruşların ortaklığıyla BM Cenevre Ofisi’nde de bir panel düzenlendi. BM-Habitat Cenevre Ofisi Direktörü Graham Alabaster, çevre kirliliği sorununu kısmen çözmek için “Sıfır Atık” yaklaşımının önemine işaret etti. UNEP Avrupa Direktörü Arnold Kreilhuber ise, “’Sıfır Atık’ hareketinin öncülerinden biri olan Türkiye’yi takdir ediyorum. Özellikle Sıfır Atık Danışma Kurulu’na da başkanlık yapan Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Türkiye’nin sağladığı güçlü destekten çok memnunuz” diye konuştu. Büyükelçi Güven Begeç de, “Sıfır Atık projesi, artık Emine Erdoğan’ın öncülüğünde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal ve küresel bir politika haline geldi” dedi.
BM Nairobi Ofisi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, Sıfır Atık Günü’nün dünyanın sonsuza kadar kaynak verip karşılığında kirlilik alamayacağını hatırlattığını belirtti.
BM Viyana Ofisi’nde Türkiye’nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle düzenlenen programda konuşan Büyükelçi Levent Eler, sıfır atık konusunun, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması bakımından taşıdığı öneme işaret etti.
Ekonomiye 185 milyar lira katkı
UNESCO’daki etkinlikte, Türkiye’de farklı belediyelerin sıfır atık girişimi kapsamında yaptığı projeleri anlatan videonun gösterimi yapıldı ve katılımcılar, Emine Erdoğan’ın önderlik ettiği Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanını imzaladı. Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, “Sıfır Atık Projesi, başlangıcından bu yana Türkiye ekonomisine 185 milyar lira kazandırdı” dedi.
Erdoğan’a övgü
UNESCO’nun 42. Genel Konferansı Başkanı Simona-Mirela Miculescu, Emine Erdoğan’a, ülkesinin atık ve çevre sorunlarıyla ilgili paradigma değişimine sağladığı katkıdan ötürü hayranlığını dile getirdi. UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Vera El Khoury Lacoeuilhe de, mümkün oldukça ürünleri yeniden kullanmak ve geri dönüştürmek gerektiğini belirterek, bu bilincin çocuklara da kazandırılmasının önemine dikkati çekti. UNESCO Ekolojik ve Yer Bilimleri Bölümü Direktörü ve İnsan ve Biyosfer Sekreteri Antonio de Sousa Abreu ise, “UNESCO, sıfır atığa doğru ilerlemenin hayati önemini vurgulayan bu girişimi üstlenen Türkiye delegasyonuna çok minnettar” ifadesini kullandı.
498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin paylaştığı bilgilere göre Sıfır Atık hareketi ile 2017-2023 dönemi içerisinde toplamda yaklaşık 59,9 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırıldı. 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı.