GündemŞiddete katlanma sebebi korkuları!

Şiddete katlanma sebebi korkuları!

17.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erken ve zorla evliliklerin en önemli sorun olduğu Siirt’te kadınların yüzde 73.4’ü, Batman’da ise yüzde 69.7’si ‘korktukları’ için şiddetten kurtulmak adına bir şey yapmadıklarını söyledi...

Şiddete katlanma sebebi korkuları

Sabancı Vakfı’nın desteklediği KAMER’e ait “O Köy Bizim Köyümüzdür” projesi kapsamında Batman ve Siirt’te görüşülen toplam 3 bin 261 kadının anlatıları, kırsalda yaşayan kadınların durumunu çarpıcı şekilde gözler önüne serdi. Siirt’te proje kapsamında yapılan görüşmelere katılanların yüzde 10’u 12 ve daha küçük bir yaşta evlendiğini söylerken, yüzde 35.5’i ise berdel usulü evlendirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Proje, Siirt ve Batman’da yaşayan kadınların miras ve eğitim haklarından yeterince yararlanamaması, erken yaşta ve zorla evlilikler yaşaması, şiddete ve ailelerinin haksız uygulamalarına maruz kalması ve namus cinayetleri gibi sorunları ortaya koymayı ve kadınları bilgilendirmeyi hedefliyordu. Bu kapsamda Batman ve Siirt’in köylerini arşınlayan KAMER ekibi, kapalı kapıların ardında Türkiye’ye dair çarpıcı hikâyeler ve ‘rakamlarla’ karşılaştı. En çarpıcı veriler evlilik yaşını ortaya koyan rakamlardı. Siirt’in köylerinde görüşülen 950 evli kadından yüzde 10’u, 12 ve daha küçük bir yaşta evlendirildiğini; yüzde 31.9’u 13-15 yaş arasında; yüzde 31’i de 16-17 yaş arasında evlendirildiğini söyledi. 18 ve üstü yaşta evlenen kadınların oranının ise sadece yüzde 26.7 olduğu görüldü. Batman’ın köylerinde evlilik yaşının görece daha yüksek olduğu saptandı. Batman’da görüşülen 1037 evli kadının yüzde 63’ü 18 yaş ve üstünde evlendiğini dile getirirken; yüzde 23’ü 16-17; yüzde 13’ü de 13-15 yaş arasında evlendirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kurtulma çabası yok

Proje kapsamında yapılan görüşmeler şiddetin boyutlarını da ortaya koydu. Siirt’teki kadınların yüzde 70’i, Batman’daki kadınların yüzde 88.4’ü kadınların şiddete maruz kaldığını dile getirdiler. Siirt’teki kadınların çoğunluğu fiziksel, Batman’dakilerin ise psikolojik şiddetten dert yandılar. Siirt’teki kadınların yüzde 73.4’ü, Batman’daki kadınların da yüzde 69.7’si “korktukları” için şiddetten kurtulmak adına bir şey yapmadıklarını söylediler.

‘Benim hakkım yok mu?’

Ekibi yaptıkları görüşmeler sırasında en şaşırtan hikâyelerden biri de Batman’nın uzak bir dağ köyünde yaşandı. Köydeki kadınlar KAMER ekibiyle içlerinden birinin evinde toplandılar. Kadınlar toplantı yaparken ev sahibi kadının eşi odaya girdi. Ev sahibi kadın bu sırada, “Kadın hakları çok önemlidir” dedi ve ekledi: “Bir kadın olarak benim haklarım yok mu?” Kadının eşinin ikinci bir evlilik yapmayı planladığı anlaşıldı. Kadın konu hakkında hukuki açıdan bilgilendirildi. İlerleyen zamanda kurulan iletişimlerde kadının eşinin ikinci bir ‘evlilik’ yapmadığı öğrenildi.

Yüzde 41’i kuma olarak verilmiş!
Siirt’te zorla evlendirilen kadınların yüzde 35.5’i berdel usulü ile evlendirildiklerini, yüzde 41.9’u da kuma olarak ‘verildiklerini’ belirtti. Batman’da zorla evliliklerin yüzde 62.5’luk bir oranla akrabalarla yaptırılan evlilikler olduğu saptandı. Siirt’teki kadınların sadece yüzde 13’ü, Batman’daki kadınların da yüzde 19.7’si severek evlendiklerini söylediler.

‘Kocamdan ölüm tehdidi alıyorum’
Ekibin bölgeden ayrılmasından sonra bir kadın KAMER ile iletişime geçti, eşinden ölüm tehdidi aldığını söyledi. Baro Adli Yardım’a ve ASP İl Müdürlüğü’ne kadın ile birlikte gidildi. Her iki kurumda da dosyası açıldı. Kadın bir gün sonra ekibi arayarak ailesinin selamını iletti.