03.05.2018 - 14:31 | Son Güncellenme:
SGK hizmet dökümü, e-Devlet uygulamasından alınır. Uygulamaya giriş, turkiye.gov.tr üzerinden yapılır. 37 milyondan fazla kullanıcısı olan e-Devlet, farklı kurumlara ait 3 binden fazla hizmeti içerisinden barındırır. 2018 yılı sonunda kamu kurumları tarafından verilen hizmetlerin tümünün E-Devlet üzerinden yapılması hedefleniyor. Uygulama ile SGK hizmet dökümü dışında; öğrenci belgesi, askerlik belgesi, araç plakasına yazılan ceza, soy bilgisi, hava tahmini, tapu bilgileri sorgulanabilir. Su, doğalgaz ve elektrik abonelik taşıma işlemleri yapılabilir. E-Devlet üzerinden işlem yapılabilmesi için şifre ile giriş yapılması yeterlidir.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
SGK HİZMET DÖKÜMÜNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUR?
SGK hizmet dökümü, sigortalı kişilerin bağlı bulunan yere göre 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü olarak ayrılır. Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olanlar 4A hizmet dökümü, Bağ-Kur’a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı’na bağlı olanlar da 4C hizmet dökümü belgesi alabilirler.
SGK hizmet dökümünde yer alan bilgiler;
- Sigortalıya ait temel bilgiler
- Sigortalının çalıştığı gün sayısı
- Primlerin ödeme tarihleri
- İlk defa girilen işin giriş ve çıkış tarihleri
- Hangi aylarda sigortanın ödendiği bilgisi
- Çalışılan şirket bilgileri
SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?
SGK hizmet dökümü, turkiye.gov.tr internet sitesinden e-Devlet uygulamasına giriş yapılarak alınır. Kullanıcılar giriş için e-Devlet şifresi dışında; T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-İmza ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanabilir. e-Devlet şifresi olmayanlar ise, PTT şubelerinden yeni bir şifre temin edebilirler. Şifre, kapalı zarfın içerisinde 2 Türk Lirası ücret karşılığında kullanıcılara verilir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu’’ menüsünden 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü bağlantılarıyla SGK Hizmet dökümü sorgulaması yapılabilir. Bunun dışında, ana sayfada bulunan arama kutucuğuna ‘’SGK hizmet dökümü ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’’ yazılarak da işlem yapılabilir.
e-Devlet ile en fazla yapılan işlem, SGK hizmet dökümü sorgulamadır. Uygulama üzerinden banka ve adres değişiklikleri yapılabilir. Borç durumu, emekli aylığı bilgisi öğrenilebilir. Bu bilgiler dışında; optik ve cam çerçeve bilgileri, muayene katılım payı, ilaç kullanım süresi gibi bilgilere de ulaşılabilir.
E-DEVLET ŞİFRESİNİ UNUTTUM, NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
e-Devlet uygulamasında yapılacak sorgulamalar için en fazla kullanılan giriş seçeneği, e-Devlet şifresidir. e-Devlet şifresini unutan kullanıcılar, sistem üzerinde bulunan yeni şifre oluşturabilirler. Bunun için, daha önceden sisteme cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gerekir. Sistemde kayıtlı cep telefonu numarası bulunmuyorsa, PTT şubelerinden 4 TL ücret karşılığında yeni şifre temin edilebilir.