12.05.2018 - 14:56 | Son Güncellenme:
Seferîlik nedir?
Seferîlik, kişinin belli sebeplerle ikamet ettiği yerden bir başka yere seyahat etmesi durumudur. Seferî olan kişi, dört rekatlık farzları iki rekat olarak eda edebilmektedir. Yolculuk esnasında yaşanabilecek aksaklıklar ve özellikle de güvenlik sorunu nedeniyle seferî olan kişilere Yüce Allah bu tür bir kolaylık sağlamıştır. Yine ramazan ayında seferî olan bir kişiye oruç tutmak farz olsa da zor durumlarda bu orucu kazaya bırakması caiz kılınmıştır.
Seferîyken namazlar tam kılınır mı?
Bu konuda da mezhepler arasında birçok fikir ayrılığı bulunmaktadır. Hanefi mezhebine göre bu durumun Allah’tan bir bağış olması sebebiyle seferî olunduğunda namazlar iki rekat olarak kılınmalıdır. Bunun yerine dört rekat kılmak önerilmemektedir. Şafii ve Hanbelilere göre ise bu durum bir ruhsat olarak kabul edilmekte ve kişinin dilerse namazı iki rekat kılacağı gibi isterse dört rekat da kılabileceği ve bu ikisi arasında fark olmayacağı kabul edilmektedir.
Hangi şartlarla seferî olunmaktadır?
Seferî olmak temelde ikamet edilen bölgeden ayrılmak üzere yolculuk yapmak şartıyla gerçekleşse de bu şartın nasıl sağlanacağı soruları hâlen akılları kurcalamaktadır. Zaman ve mesafe olarak fikirler ikiye ayrılmaktadır. Öncelikle üç günlük bir yürüyüş olarak kabul edilen ve üç gün boyunca günde altı saat olmak üzere toplam on sekiz saatlik yolculuğun seferî olma koşulu olduğu dile getirilirken günümüzde ulaşım imkanlarının gelişmesi ve hızlanması, bu süreyi mesafeye uyarlama gerekliliğini doğurmuştur. İslam âlimlerince yapılan hesaplamaya göre bu mesafe ortalama 90 km olarak belirlenmiştir. Bu mesafede ve bu mesafenin üzerinde yolculuk yapan kişilerin seferî sayılacağı çoğunluk tarafından kabul edilse de bu konuda da fikir ayrılıkları hâlen mevcuttur.