GündemSamsun'u felç eden eylem

Samsun'u felç eden eylem

05.10.2009 - 23:32 | Son Güncellenme:

Minibüsçüler yol kapattı, polisle çatıştı, hastalar ambulans helikopterle taşındı...

Samsunu felç eden eylem

Samsun'da Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçelerden gelen yolcu otobüsleri ve minibüslerin şehir merkezine sokulmaması kararına tepki gösteren şoförler, Ordu- Samsun ve Sinop- Samsun karayolunu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Polis, dağılmamakta direnen eylemcilere biber gazı sıktı. Polise taş atan eylemcilerden çok sayıda kişi gözaltına alındı. Binlerce araçlık konvoylar oluştu. Eylemi sonlandırmak için kent yöneticileri çaresiz kaldı. Acil hastalar ambulans helikopterle taşındı. Yüzlerce kişi işlerine yürüyerek gitti. minibüs şoförleri sorunlarına çözüm bulunacağı vaadiyle yarın saat 10.00'a kadar eylemlerine ara verdiler. Minibüsçüler, eğer sorunlarına çözüm bulunmazsa, eylemlerine devam edeceklerini de bildirdiler
Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararı doğrultusunda bu sabahtan itibaren, ilçelerden gelen toplu taşıma araçları kent merkezine alınmadan, çevre yolu üzerinden Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otogarı'nda yolcu indirme ve bindirme yapması kararına otobüs ve minibüs şoförleri büyük tepki gösterdi. Geçen 28 Eylül'de Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında toplanan UKOME'nin aldığı bu karar, minibüs ve otobüs şoförlerinin yansıra ailelerini de sokağa döktü.
Saat 09.00'dan itibaren, Ordu- Samsun karayolunun Belediye Evleri Kavşağı ile Sinop- Samsun karayolunun Karayolları Kavşağı üzerinde araçlarını park ederek oturma eylemi yapan yaklaşık 500 kişi, Başkan Yusuf Ziya Yılmaz'ı istifaya çağırdı. Kadınlı, erkekli kalabalıktakiler karayoluna oturarak, 'Ekmeğimizle oynamayın' diye bağırdı.

Haberin Devamı

POLİSLE ŞOFÖRLER KAPIŞTI
Polis ve çevik kuvvet ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Yolun trafiğe kapanmasıyla kilometrelerce uzunluğunda araç konvoyları oluştu. Binlerce araç yolda sıkışıp kaldı. Belediye Evleri Kavşağı'ndaki eylemde gerginliğin artması üzerine İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan da bölgeye gelerek şoförlerle konuşarak ikna etmeye çalıştı. Ancak yolu trafiğe açmaya yanaşmayan şoförlere, İl Müdürü Erkan'ın talimatı üzerine Çevik Kuvvet ekipleri biber gazı kullanarak müdahale etti. Çok sayıda kişi biber gazından etkilendi. Bunun üzerine birçok eylemci de polise taş atarak müdahaleyi engellemeye çalıştı. Onlarca kişi gözaltına alındı. Biber gazından etkilenenler yüzlerini limonla yıkamaya çalıştı.

Haberin Devamı

EYLEMCİLER DİRENDİ
'Başkan İstifa', 'Vali buraya' sloganları atan eylemciler yolu açmamak için direndi. İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, "Bu yaptığınız suçtur. Devletin karayolunu kapatmak en az 5 yıldan başlar. Şu anda şuç işliyorsunuz. Arkada hasta getiren ambulans var. Yolu açın" diye onları uyardı. Ancak tüm uyarılara ve müdahalelere rağmen yolu açmamakta direnen şoförler Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüşmek istediklerini belirtti. Bunun üzerine şoförleri temsilen 3 kişi Vali Güzeloğlu ile görüşmek üzere makamına gitti. Ancak bu görüşmeden sonuç çıkmadı.
Bu arada Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın da eylemcilerin yanına gelerek ikna etmeye çalıştı. Yolda hasta ve ambulanslar olduğu, bunun için tek şeritin açılmasını istedi. Ancak eylemciler Apaydın'a da tepki gösterdi. Yolcular ise eylem noktalarında indirilmelerinden dolayı işlerine geç kaldıkları için tepki gösterdi.

HELİKOPTER AMBULANS HASTA TAŞIDI
Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu yönünden gelen araçlar da oluşan konvoya takılıp durdu. Şehirlerarası karayolunda ulaşım durdu. Samsun'un Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Ayvacık ilçelerinden gelen ambulanslar ise şehir merkezine giremeyince geri dönmek zorunda kaldı.
Otomobil ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne götürülen 65 yaşındaki Şaban Demir, tıkanan trafikte fenalaşarak baygınlık geçirdi. Akciğer ameliyatı geçirdiği belirtilen Demir için ambulans çağrıldı. Ancak tıkanan yola giremeyen ambulans, hastaya yaklaşık 50 metre mesafede beklemek zorunda kaldı. Sedye ile polis ve vatandaşların yardımıyla taşınarak ambulansa taşınan Şaban Demir, OMÜ Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı. Bazı acil hastalar ise ambulans helikopterle taşındı.

Haberin Devamı

KENT YÖNETİCİLERİ KRİZİ ÇÖZEMEDİ
Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve şehrin yöneticileri büyüyen krizi çözmekte etkisiz kaldı. Gün boyu devam eden eylemi sonlandırmak için Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Genççakır bir toplantı yaptı. Ancak bu toplantıdan sonuç alınamadı. Ardından minibüscülerin temsilcileri ve TŞOF Başkanı Apaydın ile Genççakır AK Parti İl Başkanı Adem Güney'in başkanlığında ikinci bir toplantı yaptı. Bu toplantıdan da sonuç çıkmadı. Metin Genççakır, "Biz şehir merkezine 26 kilometre uzaklıkta olan şehirlerarası otogara gitmek istemiyoruz. Bizi anlayışla karşıladılar. İsteklerimizi dinlediler. Yol kapatmanın suç olduğunu belirttiler. Biz de bunun üzerine tek şeridi açtık. Ama buradan bizim istediğimiz bir sonuç çıkmaz ise eylemimiz devam edecektir" dedi.

Haberin Devamı

ŞEHİRLERARASI KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI
Ordu- Samsun karayolunda kilometrelerce uzun kuyruklar oluşması halkında büyük tepkisini çekti. Bazı sürücüler ihtiyaç için büyük sıkıntı yaşadı. Binlerce araç sıkışmış halde konvoy içerisinde kaldı. Bazı araç sürücülerinin de kapanan yolda ilerleyemeyince otomobillerini yol kenarına çekip bıraktıkları gözlendi. Yol tek şeritten açılmasına rağmen trafik yinede rahatlayamadı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun minibüsçülerin eylem yapıp karayolunu trafiğe kapatmasını makam odasından telefonla yöneterek bilgi almaya çalıştı. Hastaların, ambulansların şehir merkezine giremediği sırada odasından telefonla bilgi alan Vali Güzeloğlu, İsveç Büyükelçisi Christer Asp'ı da makamında kabul etti.
Yolda kalan sürücü ve yolcular simit ve su içerek karınlarını doyururken, eyleme uymayan bazı minibüslerede saldırıldı.
Saat 19.00 sıralarında, yeniden biraraya gelen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Genççakır ile TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile yeniden biraya geldi. Genççakır ve Apaydın, görüşmenin ardından, yanlarına gittikleri şoförlere, yetkililerin bazı yeni kararlar alacağını, ancak bir an önce dağılınması gerektiğini söyledi. Ancak, eylemciler ikna olmadı ve eylemlerini sürdürdü.
Bu arada eylem sürerken, bir kamyonet sürücüsü, minibüs şoförlerini trafiği felç ettikleri için tepki gösterdi. Bunun üzerine eylemlecilerin bazıları kamyonet sürücüsünün üzerine yürümeye başladı. Üzerine gelen kalabalığı gören kamyonet sürücüsü aracından inip koşarak kaçmak istedi. Bu sırada devreye giren Çevik Kuvvet ekibi, eylemcilere engel olup, kamyonet sürücüsünü öfkeli kalabalığın elinden kurtardı.

Haberin Devamı

MİNİBÜSÇÜLERİN EYLEMİ ERTELENDİ
Samsun'da, minibüs şoförleri sorunlarına çözüm bulunacağı vaadiyle yarın saat 10.00'a kadar eylemlerine ara verdiler. Minibüsçüler, eğer sorunlarına çözüm bulunmazsa, eylemlerine devam edeceklerini de bildirdiler.