03.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Hande Atılgan - Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyesi doğrultusunda, geçtiğimiz ay başlatılan maske, HES kodu serbestisi ve değişen test algoritması ilk ayını doldurdu. Test sayısındaki büyük düşüşün yanı sıra, vaka ve vefat sayılarında son ayların en düşük seviyeleri dikkat çekiyor.
3 Mart'ta yürürlüğe giren normalleşme kararları uyarınca, sosyal hayattaki tedbirler büyük ölçüde "kişisel duyarlılıklara" bırakıldı. Öte yandan vatandaşın Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) randevu almaksızın hastanelerden tedavi alabilmesi ve yıllık izin hakkına dahil edilen Kovid-19 istirahat raporlarının bu kapsamdan çıkarılması gibi uygulamalarla, sağlık hizmetlerinde hayat büyük ölçüde salgın öncesine döndü. Bazı bölgelerde ihtiyaç kalmadığı için Kovid-19 yoğun bakımları kapanmaya başladı.
VAKA 15 BİN ALTI
Günlük test sayısı 400 binlerden gerileyerek, 300 bin seviyesinin altına yerleşirken; tam kapanmadan bu yana ilk kez günlük vaka sayısı 15 bin bandının altına indi. Bir ara 300'ü aşan, yeni normalin başladığı 3 Mart tarihi itibarıyla da 188 olan günlük vefat sayısı da, 1 Nisan itibarıyla 45'e düştü. Bilim Kurulu'nun açıklamasının ardından uzmanların en büyük endişesi, maskelerin hemen atılması ve düşük aşılama oranlarının vaka artışını tutmayacağı yönündeydi. Maskelerin bir kenara bırakıldığı görüntüler endişe yaratırken, yeni hatırlatma dozu hakkı açılmadığı için günlük uygulanan aşı dozu sayısı da 15 binin altını gördü. Yeni aşı hakkının açıldığı dönemlerde, günlük aşılama dozu 500 bin seviyesine kadar çıkıyordu. Hatırlatma dozlarını olan "tam aşılı" nüfus, yaklaşık olarak toplumun 3'te 1'inde kalırken, uzmanların yeterli bulmadığı iki doz aşılı nüfus ise yaklaşık olarak yüzde 86.
Mardin’de vakalar günlük 18’e düştü, 2 yıldır hizmet veren yoğun bakım servisi kapatıldı
İKİ NOKTADA YASAK
Salgın koşullarının etkisini hissettirdiği en dikkat çeken noktalar ise cezaevleri ve gece 24.00'ten sonra uygulanan müzik yasağı oldu. Adalet Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün tavsiyesi üzerine açık cezaevi hükümlülerinin Kovid-19 izinlerini 31 Mayıs'a kadar uzattı. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "gerek görülmediği" yönündeki açıklamasına rağmen müzik yasağı halen kalkmadı.
Turizm sezonu yaklaşmasına karşın, yasakların kalkması için dillendirilen bir tarih yok ancak; 30 Mayıs 2020'den bu yana süren yasaklar mevzuata girdi bile. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı "Çevresel Gürültü"lere ilişkin 7 Ocak 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile konut, hastane, bakımevi gibi "çok hassas alan" bölgelerdeki eğlence merkezlerinin tüm cephe ve tavanının kapatılmasını ve otel, dini tesis ile okul gibi "hassas alan" bölgelerindeki merkezlerin de 24.00'ten sonra canlı müzik yayınının yasaklandığını kararlaştırdı.
İSTANBUL’DA TABLO OLUMLU
Haftalık vaka haritalarında, 1 aydır topyekün düşüş gözlenirken, yetkililer de olumlu mesajlar vermeye devam etti. Bakan Koca, önceki gün sosyal medyadan Omicron’un pik yaptığı dönemde iki kez yerinde inceleme yaptığı İstanbul’da, yoğun bakım ve servis doluluk oranlarının Omicron öncesi döneme göre 3’te 1’e indiğini duyurdu.