06.05.2019 - 12:43 | Son Güncellenme:
Nefsini terbiye etmek, aç olanın halini anlamak ve paylaşmanın daha da değer kazandığı Ramazan ayına girdik. Ramazan'da tutulan oruç ruhen ve bedenen tam bir arınma sağlıyor. Ancak özellikle sıcak yaz günlerinde uzun süre aç kalı birden çok fazla yemek yendiğinde reflü, hazımsızlık, kabızlık ve baş ağrısı ani tansiyon veya kan şekerinin hızlı yükselmesi gibi sağlık problemleri yaşanabiliyor.
Bu nedenle oruçta iftar ve sahur menülerinin tok tutan besinlerle hazırlanması daha sağlıklı ve kolay oruç tutulmasının anahtarı
YAVAŞ YİYİN
Sıcaklarda sağlıklı bir oruç düzeni içinse hafif kahvaltılık yiyeceklerle mutlaka sahur yapılması şart. Haşlanmış yumurta, az yağlı beyaz peynir, kefir ya da yoğurt, iki üç adet ceviz en ideal sahur alternatifleri
İftara ise çorba ile başlamak önemli. İlk 20 dakikada mümkün olduğunca yavaş yenmeli. Sıcak havalarda ideal bir iftar menüsünde bir iki zeytin veya hurma ile oruç açtıktan sonra peynir, domates içeren küçük bir kahvaltı veya çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerle başlamalısınız. Orucunuzu açtıktan en az 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçmelisiniz. Ana yemek olarak fırın ızgara, haşlama yada tencere yemeği şeklinde pişirilmiş yemekler tercih edilmeli ve yağda kızartmalardan uzak durmalısınız.
EGZERSİZ ŞART
İçecek olarak başta su, kefir ayran cacık ya da şeker ilavesiz komposto uygun seçenekler. Gece öğününden en az iki saat önce yatmalı ve yatmadan önce, iftardan iki saat kadar sonra hafif bir egzersizi programınıza eklemelisiniz. İmkanınız varsa yüzün veya yürüyün
İftarla sahur arasında geçecek olan zaman diliminde en az 2 litre kadar su içilmeli. Toplam sıvı tüketimi sıcaklarda 3-4 litreyi bulmalı. Uzmanlar iftar ile sahur arasında bir veya iki ara öüğün yapmanın çok daha faydalı olacağını söylüyor.
Glisemik indeksi düşük gıdalar kişilerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlar. Örneğin beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, meyve suyu yerine meyvenin kendisi gibi tercihler yapılmalı.
Ramazan boyunca gerek pişmiş gerekse çiğ sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Posanın kaynaklarından biri de yulaf. Yulaf tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmede ki önemli etkisi nedeniyle, Ramazan ayında bol bol tüketilebilecek bir besin maddesi.