24.07.2024 - 06:41 | Son Güncellenme:
Aleyna Sevim - Türkiye ve Doğu Akdeniz’deki 11 - 14 Haziran’daki sıcak hava dalgası, geçmişe göre 1.5 derece daha yüksekti. Fransa merkezli ‘ClimaMeter’’in çalışmasında, 1991-2020 yıllarıyla kıyaslandığında, en yüksek sıcaklık anomalilerinin Türkiye ile Yunanistan’da görüldüğü bildirildi. İstanbul’un da eskiye kıyasla 0,3 - 0,8 derece daha sıcak olduğu kaydedildi.
Raporda, “Doğu Akdeniz’de Haziran 2024’teki sıcak hava dalgası, insan kaynaklı iklim değişimine bağlı yaşandı. Karadeniz’in rüzgârı yavaşlarken Orta Akdeniz’de daha fazla rüzgâr gözlenmeye başlandı” denildi.
‘Blokları geçemiyor’
CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise araştırmalarına göre İstanbul’da ortalama sıcaklığın 1 derecenin üstünde arttığını belirterek şunları söyledi:
“İstanbul’daki sıcaklık artışında gökdelenlerin, aşırı şehirleşme ve betonlaşmanın etkisi var. Bunlar İstanbul’daki sıcaklığı kırsala göre 3 derece yükseltiyor. Gökdelenlerin olduğu bölgelerde bu fark daha yüksek. Gökdelen, bina ve asfaltların siyah cisim dediğimiz güneş radyasyonunu emmeleri havayı daha ısıtıyor. Ormanlık alanda ölçülen sıcaklık, yapraklardan yere radyasyon inmediği için daha serin oluyor. Mecidiyeköy, Levent ve Maslak gibi semtlerdeki gökdelenler, rüzgârın şehir içine girmesini engelleyerek blok vazifesi görüyor. Şehir içinde hava sirkülasyonu olmadığı için bu merkezlerde sıcaklık daha yükseliyor.”
‘Karadeniz üstünden nem geliyor’
Prof. Dr. Orhan Şen nem konusunda da şu bilgileri verdi: “Karadeniz üzerinden gelen kuzeydoğulu rüzgârlar nem getiriyor. Yaz aylarında nemin yüksek olmasının nedeni bu poyraz rüzgârıdır. Bu rüzgar tipine ‘etezyen rüzgâr rejimi’ diyoruz. Bu sistem sonbahara kadar devam ederek nemi artırıyor.”