GündemRusya’nın tarihi hakkında bilinmesi gerekenler

Rusya’nın tarihi hakkında bilinmesi gerekenler

02.05.2018 - 18:53 | Son Güncellenme:

Dünya’ya hem sosyal hem de toplumsal anlamda birçok defa yön vermeyi başarmış bir ülke olan Rusya benzersiz ve gizemli bir tarihe sahiptir. Çarların ve çariçelerin son derece özgün bir yönetim biçimi ve kültürü ile uzun yıllar hükmettiği soğuk topraklar, Rusya tarihi boyunca, Türk tarihini hem direkt hem de dolaylı yoldan etkileyen birçok olaya sahne olmuştur.

Rusya’nın tarihi hakkında bilinmesi gerekenler

Rusya’nın siyasi tarihi

Haberin Devamı

Rusya tarih boyunca radikal siyasi değişimler yaşamış bir ülkedir. 1917 yılına kadar çarlık rejimiyle yönetilen imparatorluk Kasım 1917’de yaşanan Ekim Devrimi ile yeni bir siyasi rejim kazanmış ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği adını almıştır. Daha sonra bu yapı da 1991 yılında yıkılmıştır. Bugünün dünyasında da önemli bir ülke olmayı başaran Rusya, tarih boyunca birçok farklı dönemde dünyanın siyasi ve toplumsal hareketlerine yön vermeyi başarmış ve birçok milletin tarihinde iz bırakan gelişmeler olmasını sağlamıştır.

Rus edebiyatı

Dünya tarihine yön vermiş bir millet olan Ruslar, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra başta sanayi olmak üzere, sosyolojik ve toplumsal alanlarda da önemli gelişmeler göstermiştir. Rus Edebiyatı da bu gelişmelerden payını almış ve Dünya edebiyatı mirasına Dostoyevski, Puşkin, Tolstoy, Turgenyev gibi isimlerin yarattıkları benzersiz eserler kazandırılmıştır. Bugünün modern edebiyatın temelinde de etkili olmuş olan Rus Edebiyatı eserleri, bir dönem bütün dünya ve Avrupa’da en çok basılan eserler olmuştur. Bu eserler aynı zamanda Rus kültürü ve toplumsal yaşamının da dünyaca tanınmasına ve çok sayıda kişinin o dönemden günümüze Rusya’yı ziyaret etmesine vesile olmuştur. Ayrıca bu edebi eserler dönemin Rusya tarihi ve olaylarına da farklı bakış açıları ile yaklaşarak ışık tutmaktadır.

Haberin Devamı

Rus mimarisi

Rus mimarisi, yakın dönem mimaride en etkili olan akımlardan biri olmasının yanında karakteristik olmasıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği içerisinde kalmış hemen hemen her ülkede birçok farklı eserde kendini göstermektedir. Rusya’nın bugünkü başkanlık sarayı olan ve Moskova’da bulunan Kremlin Sarayı, Rus Mimarisi eserleri arasından en çok bilineni ve en görkemlisidir. Rus mimarisi ile inşa edilen kiliseler, katedraller ve ulusal tiyatrolar bugün, geçmişlerinde Rus etkisi altında yaşamış ülkelerde özenle korunan ve turistik değere sahip yapılar arasında bulunmaktadır.